Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Klorhexidin - Sådan opnås den bedste virkning


 

Klorhexidin: Den effektive bakteriedræber

Det antibakterielle stof klorhexidin er en slagkraftig hjælper i kampen mod bakterier og infektioner. Stoffet virker infektionsnedsættende og kan sikre, at bakterier ikke reproducere sig selv. Men klorhexidin er et stærkt stof, som kan bringe den naturlige bakterieflora ud af balance, og derfor skal klorhexidin anvendes med forsigtighed. Så hvornår bruger man det rigtigt? Og hvordan virker det bedst? Læs med her, og få en fyldestgørende instruktion i brugen af det bakteriedræbende klorhexidin.


Hvad er Klorhexidin?

Klorhexidin er et kemisk stof, der er stærkt antibakterielt. Stoffet indeholder antibiotika i form af baktericider og bakteriostatika, hvilket giver klorhexidin den egenskab, både at kunne dræbe bakterier og forhindre deres reproduktion. Samlet set er klorhexidin en effektiv bakteriedræber, der virker direkte på bakterier, virus- og svampeinfektioner. Stoffet bruges således ofte i forbindelse med infektioner forårsaget af diverse bakterier. I Danmark sælges klorhexidin i håndkøbsform blandt andet som mundskyllepræparat og i vandig opløsning.

Grundet klorhexidins gode nedbrydelige evne, skal klorhexidinholdige produkter anvendes med forsigtighed og i en begrænset periode - stoffet kan nemlig nedbryde naturlige og nødvendige bakterier i kroppen, hvis det anvendes i for lang tid. Hvis man således benytter klorhexidin i mere end tre uger, kan det antibakterielle stof ændre den gode bakterieflora og blandt andet give svamp eller ætsningsskader i diverse slimhinder.


Klorhexidin og god mundhygiejne

Klorhexidin er hidtil den eneste mundskyllevæske, som har en dokumenteret effekt som et antibakterielt forsvar. Netop derfor kan klorhexidin anvendes som desinficerende mundskyllevæske, der kan bidrage til at undgå tandkødsbetændelse, plak og caries. Det er dog vigtigt at huske på, at mundskyllevæsker udelukkende er et supplement til mundhygiejnen, og derfor skal klorhexidin altid anvendes ved siden af tandbørstning og tandtråd. Klorhexidin kan altså ikke erstatte den almindelige vedligeholdelse af mundhygiejnen.

En god mundhygiejne består grundlæggende af daglig tandbørstning og brug af tandtråd. På den måde kan man holde bakteriebelægningen af plak nede, så det ikke kan udvikle sig og gøre skade på munden. Men hvis den grundlæggende mundhygiejne ikke vedligeholdes, kan plakken får lov til at sidde over flere dage, hvor bakterielaget blive tykkere og til sidst forårsager skade på både tænder og tandkød. Her kan klorhexidin være et effektivt hjælpemiddel, der supplerende kan ren- og vedligeholde munden og tænderne. Klorhexidin sørger for at nedbryde den syre, som plakken danner, og dræbe det bakterielle sukker, som maden ofte tilfører munden.

Klorhexidin og andre mundskyllevæsker kan også anvendes som et virkningsfuldt hjælpemiddel til friskere ånde. Mundens mange bakterier danner forskellige forbindelser, som udskiller lugte – det vi også kalder for dårlig ånde - og her kan klorhexidin neddæmpe de lugtudskillende bakterier. Stoffet zink er samtidig et effektivt supplement til god ånde, da zink binder sig til svovlholdige gasser og fjerner bakterielle lugte. Klorhexidin, mundskyllevæsker uden alkohol og zinkholdige produkter kan altså være et effektiv supplement til at sikre sig en friskere ånde og god mundhygiejne. Hvis man til gengæld døjer med nedsat spytproduktion og tør mund, kan det også give dårlig ånde. Her er den mest effektive løsning at skylle munden i vand eller stimulere spytproduktionen med sukkerfrit tyggegummi eller pastiller.


Fire huskeregler ved brug af Klorhexidin

  1. Skyl ikke munden med vand

    Hvis du gør brug af mundskyl med klorhexidin, er det yderst vigtigt ikke at skylle efter med vand, når du har skyllet munden i det antibakterielle stof. Vandet kan være med til at opløse klorhexidins virkning, og derfor bør du først skylle med eller indtage vand (og andre drikkevarer) en til to timer efter brugen af klorhexidin.

  2. Spis ikke mad

    Forskellige fødevarer kan være med til at påvirke klorhexidins desinficerende virkning negativt, og derfor skal der gå omkring to timer fra brug af klorhexidin til indtagelse af diverse madvarer.

  3. Brug ikke tandpasta

    Tandpasta kan virke hæmmende på klorhexidin, og derfor skal der minimum gå to timer både før og efter brug af klorhexidin. Tandpastaen indeholder modvirkende stoffer, som ødelægger den antibakterielle virkning af klorhexidin, og derved får behandlingen ikke den ønskede effekt.

  4. Anvend angivet dosis

Det er vigtigt at forholde sig til den enkelte brugsanvisning, og kun anvende den angivende dosis. Hvis du anvender en for høj dosis, vil det antibakterielle stof ændre mundhulens gode bakterieflora, hvilket kan give skader.

Ved brug af klorhexidin som mundskyl er det vigtigt at være opmærksom på, at stoffet kan skabe midlertidige smagsforstyrrelser samt kortvarig misfarvning af tænder og tunge. Både smagsforstyrrelser og misfarvning forsvinder igen, når anvendelsen af klorhexidin ophører. Hvis misfarvningen ikke går væk automatisk, kan tandlægen nemt pudse den resterende farveulighed væk.


Sådan skyller du munden med Klorhexidin

Klorhexidin anvendes ofte i forbindelse med bakterier og infektioner i munden. Så for at opnå en ideel virkning, skal man vide, hvordan man ikke modvirker det kemiske stof. Det er grundlæggende for alle behandlinger med klorhexidin, at man er konsekvent og vedholdende. Det anbefales, at man skyller munden to til tre gange dagligt med det klorhexidinholdige produkt: Morgen, middag og aften, for effektivt at nedbryde de ødelæggende bakterier. Læs også indlægsseddel nøje, da den anbefalede dosis kan være forskellig og skylletiden kan variere i alt lige fra 30 sekunder til to minutter. Samtidig hæmmer pus, sæbe, mælk og flour klorhexidinens virkning. Derfor er det vigtigt ikke at indtage eller benytte disse stoffer og produkter hverken lige før, under eller efter behandling med klorhexidin.


Forskellige former for Klorhexidin

Klorhexidin findes i mange forskellige varianter, der alle har til formål at desinficere bakterieinficerede områder såsom sår, slimhinder og hud. Oftest er de enkelte håndkøbsformer beregnet til lokal anvendelse, og derfor skal produktet altid påføres direkte på det betændte sted.


Helsams udvalg af klorhexidin

Hos Helsam finder du et godt udvalg af klorhexidin, som kan afhjælpe infektioner og bekæmpe bakterier. I vores sortiment kan du blandt andet støde på klorhexidin creme med 1 procent, som er optimal til at desinficere småskrammer på huden. Vi har også klorhexidin mundskyl, der forebygger plak, caries og tandkødsbetændelse samt sikrer optimal mundhygiejne. Hvis du specifikt skal desinficere slimhinder, kan vi anbefale klorhexidin spray. Produktet er især beregnet til lokal behandling af slimproducerende hinder, og samtidig er det en af de mest praktiske bakteriedræbende produkter at have med på farten. Vores sortiment indeholder selvfølgelig også almindelig klorhexidin opløsning, der bl.a. kan anvendes til betændte sår eller bruges som supplement til håndhygiejne.

Sortér efter