Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Alt om matcha

Få viden om den grønne og let bitre te, matcha, her i artiklen hvor du kan læse alt om matcha pulveret.

Alt om matcha

 

Matcha fra begyndelsen

Selvom matcha er begyndt at blive rigtigt populært i vores del af verden, så er den grønne drik langt fra noget nyt. Brugen af matcha te i ceremonielle sammenhænge kan nemlig dateres hele 900 år tilbage i tiden, hvor matcha te-ceremonien blev udviklet af buddhistiske munke. 

Te-ceremonierne blev skabt for at have et rum, hvor indre ro og balance i krop og sind kunne være i fokus. En te-ceremoni kan og kunne nemt vare op til tre timer. Selvom matcha teen og ceremonierne i begyndelsen kun var for de buddhistiske munke, spredte teen sig hurtigt til resten af den japanske befolkning og senere resten af verden. 

 

Hvad er matcha?

Matcha te, det grønne pulver, er pulveriserede teblade fra matcha planten som dyrkes i Japan. Matcha planten trives bedst i let skygge og altså ikke direkte sol. Dette gør at matcha tebladene danner et større indhold af klorofyl, hvilket giver matcha te en mørkegrøn farve som er mørkere end almindelig grøn te. 

Fra matcha bladene høstes til de ender hjemme hos dig, forarbejdes de uden brug af varme. Dette sikrer at så mange næringsstoffer som muligt beholdes i det færdige matcha te produkt. 

 

Hvad indeholder matcha?

Matcha te pulver indeholder hele tebladet. Det betyder altså, at når du drikker en kop matcha te brygget på matcha pulver, får du gavn af alle ingredienser som et matcha teblad fra naturens side indeholder. Matcha indeholder bl.a. klorofyl samt koffein, hvor klorofyl giver teen sin grønne farve.

 

Hvad er matcha te godt for?

Drik matcha te hvis du ønsker den cremede, fyldige og milde smag af den grønne te. Den grønne farve som matcha teen har, stammer fra klorofyl som er plantens naturlige farvestof. Klorofyl kan have en neutraliserende virkning på dårlig ånde – læs vores artikel om klorofyl her, og bliv endnu klogere på det grønne farvestof.

Ligesom andre teer, indeholder matcha te også koffein. Det betyder at du får gavn af koffeinens opkvikkende effekt, når du drikker matcha. 

 

Den perfekte matcha te

Hvordan laver man matcha te?

Inden du laver dig en kop matcha te, er det en god idé at vide, hvordan du får mest smag ud af teen. Hvor andre teer blot skal opløses i varmt vand, er det ikke tilfældet med matcha – i hvert fald ikke hvis du gerne vil lave teen ved hjælp af den traditionelle metode. 

 

Sådan laver du matcha te på den traditionelle måde

Opskriften på traditionel matcha te er faktisk ret lige til, men kræver dog nogle traditionelle matcha te redskaber: matcha skål (eller anden keramikskål), en bambusske (eller anden træske) og et matcha piskeris – og selvfølgelig matcha te pulver, f.eks. Renée Voltaire matcha te pulver eller Aromandise ceremonial grade matcha te pulver, begge varianter er økologiske og kommer i en praktisk opbevaringsdåse af metal.

 1. Opvarm skålen ved hjælp af varmt vand. Tøm skålen og tør den af med et viskestykke eller lignende. 
 2. Tilføj 1,5 teske med top matcha pulver (følg gerne det enkelte produkts anbefalinger)
 3. Tilsæt 50-60 ml varmt vand med en temperatur på 70-80 grader. Vandet skal være kogt og afkølet til den rette temperatur.
 4. Nu skal matcha pulveret og vandet blandes grundigt. Dette gør du med matcha piskeriset. Måden hvorpå piskeriset føres, skal være i en W form. 
 5. Når matcha teen er blandet, luftig og med luftbobler, er den klar til at blive drukket.

 

Matcha te hvor alle kan være med

Hvis du bare gerne vil prøve matcha, men uden at skulle investere i redskaber, kan du sagtens bruge et almindeligt piskeris eller en mælkeskummer. Fremgangsmåden er den samme som i overskriften herover. 

 

Matcha for alle

Hvad smager matcha te af?

Den unikke smag af matcha te kan bedst beskrives som værende frisk og smule bitter, dog ikke så bitter som almindelig grøn te. Matchas duft minder lidt om græs og tang, men uden at det bliver for meget. 

For nogen kræver det lidt tilvænning, før matcha teen for alvor kan nydes. 

 

Hvor kan man købe matcha pulver?

Du kan købe matcha te pulver af høj kvalitet her på helsam.dk, men også i vores mange butikker over hele landet. Find din nærmeste Helsam-butik her, og kig endelig forbi. Har vi ikke produktet du ønsker på lager, bestiller vi det gerne hjem.

 

Hvad kan matcha pulver bruges til?

Matcha kan bruges til meget mere end den velkendte grønne te. Du kan f.eks. bruge matcha pulver i smoothies, bagværk og andet madlavning, men vær opmærksom på, at den grønne farve viser sig i det færdige måltid. Prøv den friske og kolde Matcha smoothie med banan eller en anden frugt du kan lide. 

Matcha indgår efterhånden også i en lang række plejeprodukter som sæbe, tandpasta, bodyscrub og shampoo

Her på helsam.dk har vi desuden opskrifter på lækre varme og kolde drikke med matcha. Prøv Mix og Matcha, Matcha brus eller sencha med matcha pulver

 

Ofte stillede spørgsmål om matcha te

Eftersom matcha er en så populær en te, så afføder det også en del spørgsmål fra både personer som i forvejen drikker matcha, men også dem som endnu kun går med tanker om at drikke matcha. I dette afsnit har vi samlet en række af de oftest stillede spørgsmål når det kommer til matcha.

 • Kan man tabe sig af matcha?
  Nej, du kan ikke tabe dig af at drikke matcha te. Matcha kan dog sagtens understøtte et vægttab som et friskt alternativ til andre drikke. 

 • Er matcha bedre end kaffe?
  Både matcha og kaffe indeholder koffein. Hvor kaffe indeholder en normal kop kaffe som regel ca. 100 mg koffein, mens en kop matcha indeholder ca. 70 mg koffein. 

 • Er der sukker i matcha?
  Nej, der er ikke sukker i matcha, medmindre du vælger en sødet variant af teen. 

 • Hvor meget matcha te om dagen?
  Der er ikke nogen fastsat grænse for, hvor mange kopper matcha du må drikke om dagen. Eftersom matcha indeholder koffein, bør du ikke drikke overdrevet mange kopper. Undgå desuden at drikke matcha te inden sengetid, da koffein virker opkvikkende.
Sortér efter