Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Farin, brun farin og lys farin

Du har nok hørt om puddersukker, og du har sikkert også smagt det knasende sukkerlag ovenpå brunsvigeren. Begge dele går under betegnelsen ”farin”, som er en blanding af renset sukker og resterne fra rørsukkersirup.

Hvad er farin?

Navnet ”farin” stammer fra det latinske ord ”farina”, som betyder mel. Farin består dog hverken af malede kerner eller efterlader en udtørrende fornemmelse i munde – tværtimod. Farin er nemlig gulligt eller brunligt sukker, der er dannet af renset sukker og rester af rørsukkersirup. Netop rørsukkersiruppen gør farin fugtig og klistret, og den er med til at give sukkermassen den mørke farve og den særlige smag med karamelundertoner. Farin forhandles også i en mere lys udgave, men her er indholdet af den brune rørsukkersirup markant mindre. 

 

Hvad er forskellen på farin og sukker?

I praksis er der ikke de store forskelle på farin og sukker, når det kommer til, hvad produkterne overordnet bidrager til i vores krop. Hvis du derfor skal vælge mellem farin eller sukker, med hensyn til hvad der er sundest at spise, så står de to produkter relativt lige. Brun farin er dog en smule mere nærende end hvidt sukker, da det indeholder flere mineraler i form af kalium, calcium, magnesium og jern. Kalorieindholdet i farin er også lidt lavere end i almindeligt sukker – men kun lidt. 

Dog adskiller sukker og farin sig meget fra hinanden i deres smage. Hos farin er det klart den gyldne rørsukkersirup og det højere vandindhold, der giver sukkeret sin klistrede konsistent. Rørsukkersiruppen giver samtidig også en mere fyldig og karamelliseret smag end almindeligt sukker, hvilket gør at smagene er markant forskellige. Du kan dog godt bruge brun farin i stedet for almindelig sukker – men det skal kun være for at prøve smagsforskellen. Hvis du gør det for sundhedens skyld, er forskellen minimal.

 

Hvad kan man bruge farin til?

På grund af farins aromatiske karamelagtige smag, er den god til at få andre råvarer og krydderier til at træde tydeligere frem i mad. Derfor kan farin både bruges i det søde køkken men i den grad også i det salte. Farin bruges nemlig i alt lige fra den traditionelle rævesauce i graved laks og glaseret juleskinke til ymerdrys og som sødestof i Irish Coffee. Mange bruger også farin ovenpå kager, som for eksempel ved brunsvigeren, og en kop farin har da heller aldrig skadet i en god, tung chokoladekage. 

Som sagt, så fungerer farin både i det søde og salte køkken, og derfor er farin også velegnet til almindelig madlavning. Prøv eksempelvis at panere dine kyllingestykker eller grøntsager med farin, inden de steges, eller lav en marinade med limesaft, brun farin, ingefær og hvidløg. Det gyldne sukker giver ny, spændende smag, som komplimenterer mange forskellige råvarer.

 

Hold din farin frisk

Mange kan godt opleve, at farin udtørrer og bliver klumpet med tiden. Det sker ikke fordi farinen er for gammel, men blot fordi farin er et vandholdigt sukkerprodukt, hvor væsken forsvinder. Hvis du derfor oplever, at din farin klumper sammen, så læg et stykke kartoffel eller et stykke fugtigt køkkenrulle ned i en tæt lukket beholder. Du kan også sagtens sætte farinen i køleskabet efterfølgende. På den måde kan farinen genvinde sin fugtighed, hvor selv meget hårdt farin kan blive blødt og klistret efter blot et par omgange med kartofler eller vådt papir. Nemmere bliver det ikke.

 

Køb farin hos Helsam

Hos Helsam kan du købe farin fra det økologiske mærke Biogan. Farinen er en blanding af økologisk rørsukker og melasse, der giver en blød og cremet konsistens. Hvis du vil blive ved med at holde din farin i den lækre konsistens, så kan du også købe de solide opbevaringsbokse fra Sistema. Alle boksene er fri for det hormonforstyrrende stof BPA, og så tåler alle boksene at blive frosset ned, komme i køleskabet og en tur i opvaskemaskinen.
Hos Helsam kan du købe lækker, økologisk farin og holde det i den perfekte stand i lang tid. Vi har også et hav af krydderier og tørrede madvarer, hvis du vil til at eksperimentere med farins mange funktioner. Tag et kig og bliv inspireret, og husk: Når du handler på Helsams onlineshop, så leverer vi din ordrer gratis til din nærmeste Helsam butik.
 
Vis som