Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Frie radikaler og oxidativt stress

Frie radikaler og oxidativt stress – hvad er det lige det er? Få svaret her og bliv klogere på, hvorfor bl.a. antioxidanter er vigtige, for at holde de frie radikaler i skak.

Frie radikaler/oxidativt stress

 

Hvad er frie radikaler?

Fri radikaler er skyld i oxidativt stress – det er måske lidt forvirrende, for hvad er det? Frie radikaler er ustabile molekyler i kroppen, som hægter sig på andre værtsstoffer. Her er de frie radikaler skyld i, at værten begynder at oxidere, altså bliver ødelagt. Det sker konstant, at de frie radikaler forsøger at hægte sig på andre stoffer for igen at blive stabile.

Desværre kan de skabe uorden, som i værste fald kan resultere i celleforandringer. 

Man kan ikke undgå at have frie radikaler i sin krop, da de bl.a. opstår i cellernes energiomsætning. Der er dog nogle ydre påvirkninger som kan øge mængden af frie radikaler yderligere.

 

Hvor kommer frie radikaler fra?

Som nævnt dannes der hele tiden frie radikaler i kroppen, når cellerne omsætter energi. Men niveauet af frie radikaler kan øges yderligere hvis du f.eks. ryger, drikker alkohol, spiser meget fed/sukkerholdig kost, indånder forurenet luft, er stresset eller udsættes for stråling (herunder UV-stråling fra solen). 

 

Kan man forebygge frie radikaler?

Du kan godt forebygge en del af de frie radikaler, men ikke alle. For at forebygge frie radikaler er det vigtigt at spise sundt og varieret, dyrke motion og undgå tobak og for store mængder alkohol. Noget af det vigtigste i forhold til forebyggelse af frie radikaler er at få nok antioxidanter. Antioxidanter findes i et væld af fødevarer og findes desuden i en række kosttilskud. 

Mangler du inspiration til en sund og varieret kost, kan du finde mange spændende opskrifter i vores opskriftsunivers, samt følge de officielle kostråd.

Frisk luft er fantastisk, men når solen for alvor er fremme, er det vigtigt at du husker solcremen. Solens UV-stråler kan nemlig skade huden og øge mængden af frie radikaler i kroppen. 

 

Antioxidanter mod oxidativt stress/frie radikaler

Ligesom frie radikaler, er antioxidanter også molekyler som findes i kroppen. Antioxidanternes opgave er at bekæmpe de frie radikaler – de beskytter altså cellerne mod oxidativt stress. Kroppen kan selv danne en mængde antioxidanter, mens andre er vigtige at få tilført gennem kosten. Hvilke antioxidanter der findes og i hvilken mad de findes, kan du læse mere om i artiklen ”Antioxidanter mod oxidativt stress”. 

Sortér efter