Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Antioxidanter mod oxidativt stress

Hvad er antioxidanter og hvad er de godt for? Læs mere om antioxidanter og hvor i maden de findes.

Antioxidanter

 

Hvad er antioxidanter?

Antioxidanter er stoffer som sørger for, at frie radikaler ikke findes i for store mængder i kroppen. Sunde og raske mennesker har som regel nok antioxidanter, da en sund og varieret kost gør, at der ikke er mangel på antioxidanterne. I de tilfælde hvor der ses mangel, er det relevant enten at tage et kosttilskud eller spise mere frugt og grønt.

 

Hvad gør antioxidanter?

Antioxidanter bruges af kroppen til at beskytte cellerne mod oxidativt stress, altså frie radikaler. De frie radikaler opstår når kroppens celler omsætter energi og når du udsættes for ydre påvirkninger som forurening, tobak, alkohol og solens stråler. Læs mere om frie radikaler/oxidativt stress i vores artikel, Oxidativt stress.

 

Hvilke antioxidanter findes der?

Der findes ikke mange antioxidanter, men dem som findes, er vigtige at få nok af. Herunder finder du en liste over de mest almindelige antioxidanter:

Andre vigtige stoffer som bidrager til antioxidant system er:

 

Antioxidanter i mad

Antioxidanter findes i et væld af fødevarer, men især i frugt og grønt. Derfor gælder det om at spise sundt og varieret, så kroppen hele tiden har adgang til antioxidanter. C-vitamin findes bl.a. i broccoli, grønkål, appelsiner og havtorn. E-vitamin finder du f.eks. i nødder, frø, kerner, æg og laks. Beta-karoten er forstadiet til A-vitamin og findes i gulerødder, rødbeder, spinat og grønkål.

Vil du gerne have inspiration til madretter med antioxidanter, kan du besøge vores opskriftsunivers – her finder du et væld af spændende og sunde opskrifter til hele familien. Du kan også gå direkte til opskriften på en lækker jordbærsmoothie eller den veganske blåbærsmoothie

 

Antioxidanter i kosttilskud

Både C-vitamin, E-vitamin og beta-karoten findes i form af kosttilskud. Et kosttilskud er perfekt som supplement til kosten – det kan dog aldrig erstatte et sundt og nærende måltid. Du finder alle vores vitaminkosttilskud her

 

Kan man få for mange antioxidanter?

Ja, det er muligt at få for mange antioxidanter. Selvom antioxidanter beskytter cellerne mod oxidativt stress, er det ikke ensbetydende med, at jo flere du indtager, des flere frie radikaler bekæmpes der.

Spiser du sundt og varieret er det sjældent at du vil mangle antioxidanter. Derudover bør du være særligt opmærksom på dit indtag af antioxidanter hvis du er ryger eller er i behandling med kemoterapi eller strålebehandling. Desuden bør du være opmærksom på ikke at indtage for store mængder beta-karoten/A-vitamin hvis du er gravid.

Hos rygere kan store doser beta-karoten øge risikoen for kræft, mens store mængder antioxidanter kan beskytte kræftcellerne hos personer som er i behandling.

Er du i tvivl om kan tage kosttilskud med antioxidanter, bør du altid kontakte din egen læge.

Sortér efter