Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Hvedemel: Den velkendte klassiker

Hvedemel, en af de mest brugte meltyper. Bliv klogere på hvedemelet og få spændende inspiration til dit næste bage projekt. Læs mere her.

Hvedemel

 

Du kender helt sikkert til hvedemel, det fine hvide mel som bruges i et væld af bageopskrifter. En af grundende til at hvedemel er så brugt i dansk madlavning og bagning er, at det er en af de mest udbredte kornsorter her i Danmark. Alene i 2020 blev der dyrket 464.447 hektar vinterhvede på de danske marker.

Når hveden er høstet og tørret, er det hvedens kerne der bruges til fremstilling af hvedemel. Alt efter kornets kvalitet, kan størstedelen bruges til at male melet. I hvedemel findes proteinet gluten, et protein som ikke alle tåler. Derfor skal du også undgå hvedemel, hvis du ikke kan tåle gluten. Gluten har den særlige egenskab, at det binder væske og dermed giver det dejen dens elasticitet. 

Inden melet er færdiglavet, sigtes det. Det betyder at skaller og kim fjernes, så der kun er rent mel tilbage. 

Hvilken hvedemel er bedst?

Når du undersøger markedet indenfor hvedemel, vil du hurtigt opdage, at der er rigtigt mange produkter. Der er både konventionelle, økologiske og biodynamiske hvedemelsprodukter. Vælger du et økologisk eller biodynamisk hvedemelsprodukt, får du mel som er fremstillet af korn som ikke er blevet sprøjtet med pesticider. 

Hvilken hvedemel der er bedst, er ofte en smagssag. Prøv dig derfor frem og find din egen favorit hvedemel. Husk at uanset hvilken almindelige hvedemel du vælger, er det begrænset hvor meget smag melet har i sig selv. Hvedemel er fantastisk til bagning, men ønsker du ekstra smag, krumme og farve, kan du supplere med en anden type hvedemel eller en helt anden type mel. Ofte når du bager og følger en opskrift, vil du se at du skal bruge op til flere slags mel. Det er fordi mel har forskellige egenskaber og giver et fantastisk resultat når de blandes korrekt.

Hvedemel – hvilke typer findes der?

Er du i tvivl om hvilket hvedemel du skal vælge? Med flere forskellige typer at vælge imellem, kan det måske være lidt svært. Derfor får du her mere viden om nogle af de hvedemelstyper der findes. 

 • Hvedemel, fuldkorn
  Vælger du fuldkornshvedemel bør du være opmærksom på, at dets bageevne er lidt dårligere end almindeligt hvedemel. Derfor kan du ikke erstatte hvedemel med fuldkornshvedemel 100 %. Når fuldkornshvedemel fremstilles, bruges der en større del af kornet end ellers. Ofte bruges fuldkornshvedemel som supplement i f.eks. brødbagning, hvor melet giver brødet ekstra smag.
 • Hvedemel, fint og sigtet
  Hvedemel med betegnelsen ”fint” og ”sigtet” er hvedemel uden skaldele og kim. Dog er indholdet af fibre meget lavt, men kan bruges i mange slags bagværk.
 • Durumhvedemel
  Durumhvedemel er lidt anderledes end almindeligt hvedemel. I stedet for at kornet males, knækkes kornet i meget fine stykker. Alle skaller og kim sorteres fra. Durumhvedemel har en fantastisk smag og giver dit bagværk en flot gylden krumme. Husk at durumhvedemel altid bør blandes med andre meltyper.
 • Ølandshvedemel
  Elsker du groft bagværk? Så skal du prøve ølandshvedemel. Ølandshvede er en gammel kornsort fra norden, som har en helt særlig og lækker smag. Når du bruger ølandshvedemel giver det dit bagværk en let sødere smag, samt en mørkere farve. 

Hvad er hvedemels næringsindhold?

Hvedemelets næringsindhold kan variere en smule fra produkt til produkt, men generelt set er næringsindholdet pr. 100 gram hvedemel følgende:

 • Energi: 1476 kJ/353 kcal
 • Fedt: 1,6 g
 • Kulhydrat: 75,7 g
 • Protein: 9,6 g
 • Kostfibre: 3,7 g

Spændende opskrifter med hvedemel

På helsam.dk finder du mange spændende, smagfulde og nemme opskrifter på bagværk. I flere af opskrifterne er hvedemel én af ingredienserne. Skulle du have lyst til at finde inspiration, kan du finde alle opskrifterne på bagværk her.

Prøv f.eks. Signes Super Sunde Sportsboller der kan nydes om morgenen, på madpakken eller til fødselsdagen. Marmorkagen er også et sikkert hit, prøv den med fiberhusk, og få gode fibre til maven. Til grillaftenen eller lækre sandwiches kan du bage dine egne baguetter med Skærtoft Mølles fantastiske opskrift på baguetter på alsisk

Hos Helsam forhandler vi et bredt udvalg af mel, herunder hvedemel. Se udvalget af mel og hvedemel på helsam.dk og vælg det mel der passer til dit næste bage projekt. 

Vis som