Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Ølandshvedemel

Vil du gerne blive klogere på hvad ølandshvede er, og måske også hvad ølandshvedemel kan bruges til? Læs alt om ølandshvede her i artiklen.

Ølandshvedemel

 

Hvad er ølandshvede?

Ølandshvede er ikke helt nyt, selvom mange først nu hører om den særlige kornsort. Ølandshveden har før i tiden været meget udbredt, men er gennem tiden blevet skubbet i baggrunden af andre kornsorter. Nu er den gamle og nordiske kornsort altså igen begyndt at vinde indpas, hvilket kun kommer os alle til gode – især os der elsker at bage brød og boller.

Ølandshveden stammer fra Øland i Sverige, deraf navnet, og har været en del af menneskets landbrug gennem mange, mange år. 

Ølandshvede som sort befinder sig mellem vårhvede og spelthvede, to kornsorter vi i forvejen kender godt. Den ligner almindelig traditionel hvede, men har et noget lavere udbytte, hvilket også er én af årsagerne til, at ølandshveden ikke dyrkes særligt meget.

 

Er ølandshvedemel og hvedemel det samme?

Nej, ølandshvedemel er ikke det samme som almindeligt hvedemel. Hvis du bager brød med ølandshvedemel, vil du opleve, at brødet/dejen bliver mørkere end ved brug af hvedemel. Derudover indeholder ølandshvedemel mere protein end traditionelt hvedemel. 

 

Hvordan smager ølandshvedemel?

Ølandshvedemel har en meget karakteristisk smag. Smagen et let sødlig og en snert af nødder.

 

Er ølandshvedemel sundt?

Eftersom ølandshvedemel er en hvedesort, er det ligesom almindelig hvede sundt i moderate mængder. 
Ølandshvedemels næringsindhold pr 100 gram:

  • 345 kcal
  • 2,1 g fedt
  • 64 g kulhydrat
  • 7,7 g kostfibre
  • 13 g protein
  • 0,01 g salt

Hvis du er glutenallergiker/glutenintolerant, skal du være opmærksom på, at ølandshvedemel indeholder gluten. 

 

Ølandshvedemel til bagning

Bager du gerne dit eget brød, boller eller andet bagværk og vil du gerne prøve at bage med ølandshvedemel? I så fald har vi herunder lavet en liste med punkter, der er gode at kende til, inden du begynder at bage med ølandshvedemelet.

  • Ølandshvedemel er særligt velegnet til langtidshævning
  • Ølandshvedemel suger meget vand når det æltes
  • En dej lavet på ølandshvedemel skal være så fugtig som muligt
  • Ølandshvedemel har en kraftig smag og kan derfor med fordel blandes med almindelige hvedemel
  • Ølandshvedemel gør sig godt i småkagedej
  • Ølandshvedemel ligner hvedemel og har speltmelets egenskaber
  • Ølandshvedemel giver brødet en mørkere farve

 

Opskrifter med ølandshvedemel

Du kan bruge ølandshvedemel i rustikt bagværk hvor den gamle kornsort virkelig gør sig godt. Uanset om du vil bage lækre velsmagende brød eller boller, kan du bruge ølandshvedemel som ingrediens. Herunder finder du opskrifter på både brød og boller med ølandshvede.

Brød med ølandshvede

 

Sådan bager du et brød med ølandshvedemel

Et lækkert brød med ølandshvede tager et par dage at bage. Til gengæld får du et brød med sødme, højt proteinindhold og masser af smag. 

Til 2 mindre brød skal du bruge:

Første dag skal du blande vand, yoghurt og honning i en skål og røre rundt. Opløs herefter gæren i blandingen. Tilsæt nu salt og mel – lidt ad gangen mens du rører rundt. Når dejen i skålen begynder at blive sej og glat at se på, skal du stoppe med at røre rundt. 

Læg et fugtigt viskestykke over skålen og stil den på køl i køleskabet. Her skal dejen stå i 8 timer – f.eks. natten over. Mens dejen står i køleskabet, hæver den så den er klar til dag 2 og selve brødbagningen. Dejen kan med fordel hævne i længere tid, da det vil fremhæve smagen. 

På andendagen skal dejen ud af køleskabet. Drys noget mel ud på bordet og hæld dejen ud. Del dejen i to dele/brød og læg dem op i hævekurvene. Husk mel i kurvene før du lægger dejen over i dem. Hvis du ikke har hævekurve, kan du bruge almindelige skåle, foret med viskestykke og mel.

Brødene skal nu hæve i 1-2 timer på køkkenbordet. Når brødene er ved at være færdigt hævede skal du tænde ovnen på 230 grader (alm. ovn) og sætte en bageplade ind. 

Når brødene er færdige med at hæve og ovnen er varm, lægges brødene forsigtigt over på bagepapir. De skal nu bages 15-20 minutter. Når skorpen er gylden og fast, er brødene færdige. Du kan evt. tage dem ud ad ovnen, vende dem og forsigtigt banke på bunden. Lyder der en hul lyd når du banker er de færdige. 

Lad nu brødene køle af og nyd dem med smør og en lækker smørepålæg eller marmelade.
Boller med ølandshvedemel

 

Sådan bager du boller med ølandshvedemel

Velsmagende boller til morgenmaden eller kaffen kan du nemt lave med ølandshvedemel.

Til 12 boller skal du bruge:

Hæld vandet op i en skål og tilsæt gæren. Rør rundt indtil gæren er opløst og tilsæt derefter ølandshvedemelet mens du stadig rører rundt. Når melet er blandet godt ud i væsken, skal dejen æltes. Her er det en fordel at bruge en røremaskine. Dejen skal æltes i 15 minutter hvor der i slutningen af æltningen skal tilsættes salt. 

Læg igen dejen i en skål og dæk den til med et fugtigt viskestykke. Dejen skal nu hæve 12 timer i køleskabet. 

Efter 12 timer tages dejen ud af skålen og ud på et meldrysset bord. Her skæres dejen i 12 lige store stykker. Læg de 12 boller på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i en halv time – husk de skal være tildækkede under hævningen.

Efter hævningen skal bollerne bages ved 250 grader (alm. ovn) i omkring 15 minutter. Herefter er bollerne færdige.

 

Køb økologisk ølandshvedemel hos Helsam

Hos Helsam forhandler vi lækkert ølandshvedemel fra Skærtoft Mølle. Ølandshvedemelet er økologisk og stenkværnet. Mangler du hævekurve til dit brød, finder du også et stort udvalg af disse. For at tænke miljøet ind i din bagning, kan du vælge ubleget og FSC-certificeret bagepapir – vi har både rulle og ark.

Køb online på helsam.dk og få fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik – måske vi har en i nærheden af dig? Ellers kan du selvfølgelig også vælge at få din ordre sendt til din adresse eller en pakkeshop du kommer forbi. 

Sortér efter