Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Spirulina

Har du hørt om den grønne alge, som verden over opfattes som en superfood? Hvis ikke, så er det på tide. Algen hedder spirulina og indeholder en væld af proteiner, vitaminer og mineraler – hvilket gør spirulina til en af verdens mest ernæringstætte fødevarer. Læs mere om den grønne superfood her.

Spirulina

 

Hvad er spirulina?

Spirulina er en grøn fersk- og saltvandsalge, som dukker frem på overflader under vandet. Til trods for at algen har en skarp grøn farve, så er den ikke let at få øje på. Spirulina er nemlig en meget lille plante, som kun kan ses ved hjælp af et mikroskop. Og det er også sådan algen har fået sit navn. ’Spirulina’ betyder nemlig ’lille spiral’, og under et mikroskop ligner algen et snoet bånd. Spirulinas umiskendelige grønne farver stammer fra sollyset, som planten omdanner til pigmentering i form af blå aminosyregruppe og grønt klorofyl. Derfor hænger spirulinas farve sammen med dens næringsrig indhold, og af den grund bliver spirulina, verden over, anset for at være en superfood. Så jo grønnere jo bedre!

 

Hvad indeholder spirulina?

I virkeligheden er spirulina ikke bare en alge – det er en hel gruppe af bakterier, der kaldes for cyanobakterier. Oftest bliver bakteriegruppen dog kaldt for blå-grønne alger. Det er bakterierne, som gør, at spirulina kan optage sollyset og omdanne det til energi – hvilket, i folkemunde, er en proces, der er kendt som fotosyntese. Spirulinas indhold sørger således for, at algen kan holde sig stærk og udnytte sollyset så meget som muligt, og til det skal planten bruge en masse næringsgivende stoffer. Derfor er spirulina blandt andet fyldt med proteiner, vitaminer og mineraler. Eksempelvis indeholder algen mere jern end spinat, mere betakaroten end gulerødder, mere klorofyl end hvedegræs og mere e-vitamin end hvedekim. Spirulina er derfor en propfyldt næringskilde, som gennem sit indhold placerer sig som en af verdens mest ernæringsmæssigt tætte fødevarer. 

 

Hvad er spirulina godt for?

Spirulinas proteiner, vitaminer og mineraler har gjort, at algen i høj grad benyttes som et koncentreret næringsmiddel og kosttilskud af mennesker verden over. Blandt andet kan spirulina have en nedsættende effekt på kolesteroltallet, inflammationer og symptomer på hø-feber. Samtidig sætter spirulina kroppens pH-værdi i balance, hvilke styrker kroppens generelle sundhed og velvære. Undersøgelser har dog vist, at for at få gode resultater med spirulina, så kan man ikke kun nøjes med et enkelt gram af algen – det giver ingenting. Et voksent menneske skal indtage godt tre gram spirulina om dagen for at opnå en mærkbar effekt. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis du bruger spirulina i enten smoothies, salater eller pastaretter, som du kan læse mere om senere i artiklen.

 

Er der bivirkninger ved spirulina?

Hvis du følger de anbefalede doser i forbindelse med indtag af spirulina, så er der ikke stor chance for, at du kommer til at mærke bivirkninger. Det kan til gengæld have negative konsekvenser, hvis du indtager større mængder af algen over tid. Eksempelvis kan store mængder af spirulina give negative udsving i fordøjelsen og tarmsystemet dom diarré, kvalme og opkast samt forårsage søvnløshed. Hvis du derfor oplever en af disse bivirkninger, efter at have indtaget spirulina, så kontakt din læge, og stop med at indtage spirulina.

Inden du begynder at tage spirulina, som enten kosttilskud eller bruge det dagligt i madlavningen, så skal du være sikker på, at du kan tåle det. Spirulina er nemlig en del af planteriget, og af den grund kan flere godt være allergiske overfor algen. En allergisk reaktion kan vise sig i form af rødme, kløe, feber og hævelse i både ansigt og mund. Hvis du oplever dette, så skal du hurtigt kontakte din læge og stoppe med at indtage spirulina.

Spirulina er ikke farligt i sig selv, men i forbindelse med større mængder eller allergener, så kan algen give bivirkninger. Derfor er det en god ide at konsultere din læge, inden du begynder at indtage algen.

 

Hvor meget spirulina skal man tage?

Den anbefalede daglige dosis i forbindelse med spirulina kan godt variere. Oftest ligger den dog på et til tre gram – alt afhængig af, hvordan produktet er koncentreret. 

 

Sådan får du inkorporeret spirulina I din mad

Gider du ikke tage et koncentreret shot af spirulina, så er der stadig masser af måder at nyde godt at den næringsgivende alge på. Hvad med en superfood-salat? Her blander du næringsrige grøntsager såsom agurk, spirer, ærteskud, spinat og avocado med hampefrø, gojibær, blåbær og selvfølgelig et skvæt citronsaft og spirulina. Du kan også nyde spirulina som en del af aftensmaden ved at lave spirulina-nudler, hvor algens fantastiske farve og duft får lov til at træde frem. Det eneste, du skal bruge, er hvedemel, æg og spirulina til en hjemmelavet nudeldej samt en god japansk krydderiblanding og Soya. Velbekomme!

Er du bare mere til den traditionelle, grønne smoothie, så kan du med fordel blende bananer, spinat, mynte, lime, vand og sødemiddel, som eksempelvis stevia eller sukrin, med spirulina. Det giver en fantastisk start på dagen!

 

Spirulina-kapsler hos Helsam

Spirulina-kapsler har algens opsigtsvækkende grønne farve, og selvom det kan se noget giftigt ud, så indeholder kapslerne ingen kunstige farvestoffer, søde- eller konseveringsmidler. Kapslerne er derfor ideelle til dig, der gerne vil have flere næringsstoffer i dagligdagen på en naturlig måde, og som finder det let at tage en tablet i forbindelse med et måltid.

Mangler du spirulina-kapsler? Så tag et kig på Helsam gode udvalg. Her finder du blandt andet kapsler fra den populære mærke Pucca og det kendte brand Natur-Drogeriet

 

Spirulina-pulver hos Helsam

Spirulina, som pulver, kan bruges i forbindelse med flere måltider alt afhængig af, hvor meget du vil inkorporere algen i din daglige kost. Du kan både tage pulveret som et koncentreret shot eller nyde spirulina over længere tid som en del af din morgenjuice, skyr-blanding eller aftensmad. Pulveret kan for eksempel blandes med enten vand, saft eller anden form for væske - og med bare en til to spiseskeer har du fået din daglige dosis spirulina.

Hos Helsam finder du blandt andet spirulina-pulver fra kvalitetsmærker som Unikfood og Dragon Superfoods.
 
Vis som