Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Vortebehandling på hænder og fødder

 

Rigtig mange oplever på et eller andet tidspunkt at få en eller flere fodvorter. De er ganske ufarlige, men kan være grimme at se på og i visse tilfælde også være ømme. Det er der heldigvis råd for med vortebehandlingsmidlerne, der effektivt kan hjælpe dig af med vorterne. Find dem her på siden. 

Hvad er fodvorter? | Hvorfor opstår de? | Smitter fodvorter? | Hvordan kommer man af med dem?
Hvordan forebygger man fodvorter? | Fjern vorterne med midler fra Helsam

Sortér efter
0 produkter
Sortér efter

Sådan kommer du af med fodvorter

Hvad er fodvorter?

De er egentlig harmløse og helt ufarlige. Ikke desto mindre er de i mange tilfælde grimme at se på, ligesom de også kan være smertefulde at gå på. Fodvorter er med andre ord frustrerende at være blevet smittet med.

Det er særligt børn, der må døjes med fodvorterne, men det er en hudlidelse, der rammer alle. Hyppigheden hos voksne er dog meget lille, medmindre man har nedsat immunforsvar. Hvis det er tilfældet, er risikoen for at blive smittet større. En vorte – hvad end den befinder sig på hånden eller på foden, hvor rigtig mange oplever dem – er en lille bulet vækst, der opstår på huden. Det er virusset humant papillomavirus (HPV), der forårsager fodvorterne.

 

Hvorfor opstår de?

Fodvorterne opstår, når du bliver smittet af HPV-virusset. Nogle udvikler selv fodvorterne, hvor andre ikke får dem, til trods for, at de bliver smittet med virusset. Årsagen hertil er stadig uklar.

 

Smitter fodvorter?

Fodvorter er meget smitsomme, og det gælder især i miljøer, der er fugtige og våde. Smittefaren er derfor stor i fx svømmehaller og gymnastiksale. Af den grund bør du, af hensyn til andre, være ekstra påpasselig, hvis du har en fodvorte og færdes disse steder. Det gør du ved at iføre dig bade- eller gymnastiksko så vidt, det er muligt.

For at undgå at smitte andre er det vigtigt, at du behandler dine vorter. Hvis der pilles i vorterne, og vorten begynder at bløde, er den ligeledes meget smitsom. Fodvorterne smitter både ved den direkte kontakt, fx hvis du piller i dem og derefter giver håndtryk til en anden person, og ved den indirekte kontakt, hvor du rører ved ting, som har været i kontakt med vorten.

 

Hvordan kommer man af med dem?

I mange tilfælde vil fodvorten efter et halvt år og op til to år efter frembruddet forsvinde af sig selv. Det gør det ikke mindre frustrerende, mens det står på, ligesom chancen for at smitte andre ikke formindskes. Heldigvis findes der forskellige metoder og midler, der kan hjælpe dig af med den. Du kan for det første søge hjælp hos lægen, der kan brænde, skære eller fryse vorten væk.

  • Frysningsbehandlingen foregår ved, at vorten fryses med flydende kvælstof, der er -190°C. Denne behandlingsmetode er effektiv og langt den mest anvendte metode, når du vælger lægebehandling.
  • En anden almindelig behandlingsmetode er med syre eller et andet ætsende middel. Fodvorten påføres syren, herefter påsættes et plaster og igennem en længere periode skal der jævnligt afskrabes i vorten. Til sidst vil alle rester af vorten være væk. Det er en langsommelig, men virksom proces.
  • I visse grelle tilfælde med en eller flere særligt genstridige fodvorter, kan lægen skære fodvorten væk.

Foruden ovennævnte metoder er der en række øvrige behandlinger, der dog stadigvæk er relativt nye, og anvendelsen er lille. Det gælder fx laserbehandling.

Hvis du vil undgå en tur til lægen, findes der også midler og metoder, der er beregnet til brug derhjemme. Hjemmebehandlingsmetoderne fungerer efter de samme principper som lægens metoder med midler og virkningsstoffer, der enten ætser eller hæmmer vortens vækst.

Vortebehandlingerne fås i forskellige former, herunder i creme- og salveform. Disse er også velegnede til børn. Det skal dog nævnes, at ingen af de ovennævnte behandlingsmetoder – hverken hos lægen eller derhjemme – kan garantere, at vorten fjernes 100 procent. Risikoen for, at vorten vender tilbage, vil desværre blive ved med at være der.

 

Hvordan forebygger man fodvorter?

Hvis du tit færdes steder, hvor smittefaren er stor, er der naturligvis også stor risiko for, at du bliver smittet. Det betyder dog ikke, at du er tvunget til helt at undgå svømmehallen. Der findes heldigvis en række råd, du kan følge, hvis du vil forebygge fodvorterne. Du kan bl.a. undgå at:

  • Berøre vorterne. Hvis du alligevel har gjort det, skal du vaske hænderne grundigt, inden du berører huden.
  • Bruge andres fodtøj.
  • Låne andres genstande til personlig hygiejne. Det gælder fx håndklæder.
  • Gå barfodet i offentlige områder som svømmehallen. Husk bade- og gymnastikskoene.

Herudover er det altid bedst at holde sig sund og rask samt have et stærkt immunforsvar. Det er altid det stærkeste værn mod fodvorter.

 

Fjern vorterne med midler fra Helsam

Kom fodvorterne til livs og find effektiv vortebehandling her på Helsam.dk. Når du bestiller fra vores side, leverer vi det fragtfrit til en Helsam-butik nær dig.