Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Havtorn

Trænger du og din krop til C-vitamin eller omega 7? Vidste du at bærerne fra havtornbusken har et utroligt højt indehold af C-vitaminet? Busken vokser bl.a. i Danmark, hvor bærerne er modne til høst i efterår og vinter. Læs meget mere om det fantastiske bær her, og prøv et kosttilskud med naturligt indhold af C-vitamin og omega 7 fedtsyre.

Hvad er havtorn? | Pluk dine egne havtornbær | Hvad er havtorn godt for? | Hvor meget havtorn bør du indtage? | Havtorn i madlavning | Køb kosttilskud med havtorn hos Helsam
Sortér efter
2 produkter
Sortér efter

Havtorn: Din guide til den lille vitaminbombe

Hvad er havtorn?

Havtorn er en busk der vokser vildt i naturen ved strande og i sandholdigt jord. Busken får de flottest små orangefarvede bær, som både indeholder C-vitamin og omega 7. Havtornbær er ca. mellem 0,5 cm og 1 cm i størrelse og har en let syrlig smag. Bærerne har været kendt i mange år, hvor de er blevet anvendt både som spise og naturmedicin. I dag anvendes bærerne stadig i madlavning, hvor især restauranter bruger bærerne i det gastronomiske køkken. I kosttilskud anvendes havtorn netop pga. deres høje indhold af C-vitamin samt den vigtige omega 7 fedtsyre.

 

Pluk dine egne havtornbær

Du kan selv gå på jagt efter bærerne fra havtornbusken. Måske er du heldig at bo i nærheden af hvor den vokser, eller også må du ud at køre. Busken vokser langs de danske kyster hvor kalkindholdet i sandet er højt, men også i Nordvestjylland og på sydøstlige øer vokser busken på både sand og i gamle grusgrave.
Busken er for det meste nem at se – den kan nemlig blive op til hele tre meter høj som busk, og seks meter som træ. Sæson for plukning er september – oktober, hvorefter fuglene for alvor kommer frem og spiser de sidste bær. Hvis du vælger at ville høste nogle bær, skal du være klar over at det ikke er helt lige til. buskene er fyldt med små torne, og når bærerne er modne, har de meget let ved at ”smatte” ud mellem fingrene. Derfor er den bedste måde at plukke bærerne, ved at lægge et stykke lagen eller anden slags stof på jorden under grenene. Ryst da grenene og lad bærerne rasle ned på lagnet. Grene kan også klippes af (dog kun små grene – og spørg om lov inden du gør det) og lægges i fryseren. Efter ca. en halv time, kan bærerne nemt bankes af og du undgår ødelagte bær.

 

Hvad er havtorn godt for?

Havtornbær er sunde og gode for din krop, uanset om du spiser dem i din mad, eller indtager et kosttilskud med bærret. C-vitaminet bidrager til vedligeholdelse af immunsystemets normale funktion og en normal dannelse af kollagen. Kollagen er et protein der i samarbejde med elastin danner bindevævets fibre. Det betyder, at kollagen både er vigtigt i forhold til normalt fungerende blodkar, knogler, brusk og tandkød.
Omega 7 findes ikke i ligeså mange fødevarer som f.eks. omega 3, men heldigvis kan kroppen producere det selv. Produktionen er dog ikke lige god gennem hele livet, og med alderen aftager produktionen af omega 7. Derfor er havtorn med omega 7 gode at indtage som føde eller kosttilskud, hvis du begynder at opleve symptomer som bl.a. tørre slimhinder. Når du vælger et kosttilskud med havtorn, er det oftest i form af kapsel, tablet eller pulver. Udover C-vitamin og omega 7, har havtorn også et naturligt indhold af vitaminerne A, B og E.

 

Hvor meget havtorn bør du indtage?

Da indholdet af C-vitamin er meget højt – ét bær har samme indhold af C-vitamin som én appelsin – bør du holde dig til kosttilskuddets anbefalede daglige dosis. C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, og derfor udskilles det med sved og urin i løbet af dagen. Derfor er det heller ikke ofte, at personer oplever at indtage for meget.

 

Havtorn i madlavning

De sunde, gule og smagfulde bær kan du nemt og enkelt bruge i din madlavning. Lav en lækker marmelade, en kold juice, en snaps, hjemmelavet is eller saft. Her på Helsam har vi spændende opskrifter på kokostoppe med havtorn, havtornsaft og pure samt nordisk salat med havtorndressing. Før i tiden blev bærerne blandet med mælk og sirup, og gav et sødt, sundt og smagfuldt måltid.

Hvis du mangler havtorn til madlavning, smoothies eller andet, så har vi mange forskellige havtornprodukter. I vores udvalg af produkter med havtorn finder du pulver, tørret havtornbær, frysetørret havtorn, vin, te, saft, plejeprodukter til kroppen som bl.a. cremer og tandpasta.

 

Køb kosttilskud med havtorn hos Helsam

Vælg mellem kosttilskud udelukkende bestående af havtorn, eller havtorn med niacin (B3-vitamin). Uanset hvad du vælger, kan du få dine varer leveret helt fragtfrit til din nærmeste Helsam butik. Du er også velkommen i vores butikker som ligger spredt over hele landet. Vi giver dig gerne gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb af kosttilskud og andre helsekostprodukter.