Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Te

Te er i løbet af årene blevet et mere og mere populært alternativ til kaffe. Der findes et utal af smagfulde varianter af teer. Gå på opdagelse i vores sortiment og find en te til hverdag, weekend og fest. Læs mere om te nederst på siden.

Sortér efter
436 produkter
Sortér efter

Te til enhver smag

Te til hygge, hverdag og fest

Te kan nydes af alle da der findes en smagsvariant for enhver, og så er te nok verdens mest kendte og nydte aromatiske drik. Vi mennesker har elsket te gennem tusinder af år, både for sin unikke smag, men også pga. dens sundhedsfremmende og problemafhjælpende egenskaber. Der er stor forskel på, hvilken te-smag folk har og om der skal sukker i eller ej. 

Nyd din te om morgenen, på vej til arbejde, når du møder på arbejdet, i pausen, til fest, inden sengetid – ja, kort sagt, du kan nyde en kop varm te lige når du har lyst. Der findes en te som passer til enhver situation – til varme dage, til regnvejrsdage, til efterårsdage, vinterdage og festlige dage.

Der findes både ægte te og urtete, men hvad er forskellen? Ægte te fremstilles altid af enten blade eller skud fra planten camellia sinensis. Te fra camellia sinensis indeholder helt naturligt koffein, antioxidanter og vanddrivende stoffer. Ægte te er bl.a. sort te, hvid te og grøn te. 

Urtete fremstilles også af plantedele, men fra f.eks. blomster, bær, frugt og andre urter. Urtete er normalt fri for koffein, hvis altså urteteen ikke indeholder nogen former ægte te. 

Om du drikker ægte te eller urtete er helt op til dig – der er ikke noget som er mere rigtigt end andet. Urtete er heller ikke dårligere end ægte te, det er blot ingredienserne som er anderledes. Ægte te kan være mere bitter og stærk i smagen, mens urtete som regel er sødere og blødere i smagen. Derfor foretrækker mange danskere også særligt urteteen. 

 

Te som et middel mod ubalance

Vidste du, at te, alt efter hvilken du vælger, kan virke sundhedsfremmende? Der findes utallige husråd om hvordan te kan lindre mavesmerter, oppustet mave, hoste, ondt i halsen og gøre søvnen bedre.

Der findes ikke meget dokumentation for at te rent faktisk har en effekt på ovenstående, men rigtigt mange oplever, at te hjælper i forskellige situationer. I sidste ende kan det ikke skade at prøve med en kop te eller to. Om ikke andet, så får du i hvert fald slukket tørsten med en kop velsmagende te – helt naturligt.

Herunder finder du en liste over nogle af de husråd der inkluderer te, samt hvad teen eventuelt kan hjælpe mod:

Pebermynte te: kan drikkes hvis du har problemer med maven. Føler du dig oppustet, har mavekneb eller lignende, kan en kop pebermynte te ofte afhjælpe problemerne. Pebermynteteen virker afslappende og får altså maven og tarmene til at slappe mere af.

Grøn te: indeholder koffein og virker derfor let opkvikkende. Derudover oplever mange, at grøn te virker lindrende på mavesmerter og reducerer luft i maven. Grøn te er desuden rig på antioxidanter som beskytter cellerne mod oxidativt stress.

Ingefær te: kan drikkes hvis du døjer meget med kvalme. Dog bør du ikke drikke ingefær te, hvis din kvalme skyldes graviditet. Derudover er ingefær te fantastisk hvis du er forkølet og trænger til at lindre hoste og halssmerter. Ingefær te kan ikke kurere forkølelse og sygdom, men mange oplever at teen virker lindrende på forkølelsessymptomer. 

Kamille te: er nok en af de mest kendte teer, når det kommer til husråd om at drikke te i forbindelse med en forkølelse. Ofte anbefales kamillete sammen med honning. Kamillete kan virke lindrende på forkølelsessymptomer som hoste og ondt i halsen. 

 

Forskellige typer af te

Mennesket har i mange år drukket te og eksperimenteret med smag og aroma. Nogle af te typernes blade fermenteres, hvilket betyder at de gæres. Det gøres for at forarbejde og bevare teen bedst muligt.

 • Sort te kommer fra tebusken Camelia Sinensis og er den mest almindelige te. Bladene tørres og fermenteres. Der findes rigtigt mange forskellige blandinger af sort te, men den mest kendte er Earl Grey. Ofte er der tilsat smag og aroma fra blomster, frugter og æteriske olier for at gøre teen unik.

 • Grøn te består af tørrede blade, og er de seneste år blevet ret så populær pga. dens gode smag. Derudover har grøn te et naturligt indhold at vitaminer og mineraler, samt et højt indhold af antioxidanter.

 • Ooling te er en mellemting mellem grøn- og sort te. Oolong te kan kendes på dens store blade, og en rar og mild smag. Teen indeholder små mængder koffein, og derfor er den ikke bitter, men blød.

 • Aroma te består af te blandet med mange forskellige tørrede frugtstykker eller frugtaromaer. Den mest populære aroma te i Vesten er Earl Grey, som er tilsat bergamotolie udvundet af citrusfrugten af samme navn.

 • Hvid te produceres kun i små mængder i Kina. Teen plukkes i det tidlige forår inden bladene springer ud. Den hvide te er utroligt mild og har en frisk blomsteragtig aroma.

 • Rooibos/rooibush te (rød te) stammer fra et træ der gror i den Sydligste del af Afrika. Rooisbos er hollandsk og betyder ”rød busk”. Bladene fermenteres på nogenlunde samme måde som bladene i sort te. På den måde fremme Rooibos teens smag og aroma.

 • Matcha te fremstilles af japanske grønne teblade, som efter høst og tørring males til fint pulver. Matcha te brygges og drikkes på en helt speciel måde, en måde som blev udviklet af buddhistiske munke for mere end 900 år siden. Siden da og dagen i dag har matcha te været en stor del af japansk kultur. Læs mere om matcha teen og bliv klogere på, hvordan teen brygges og drikkes.

 

Te indeholder koffein

Der findes koffein i te ligesom i kaffe. Dog er mængden af koffein i en kop te ca. halvdelen af det det der findes i en kop kaffe. Den opkvikkende effekt koffein har, kan allerede mærkes 10 minutter efter man har drukket en kop te. Jo kortere trækketiden er, jo lavere er koffeinindholdet. 

Normalt indeholder urtete ikke koffein, mens ægte te, altså sort, grøn og hvid te, indeholder koffein i forskellige mængder. 

 

Sådan brygger du den perfekte kop- eller kande te

Når du skal lave dig en kop te, eller måske en hel kande te, er det vigtigt at du lader teen trække så længe som den nu engang har behov for. Der er forskel på hvordan en ægte te og en urtete brygges, men følger du din tes anbefalede fremgangsmåde, er du sikker på at få det bedste ud af den.

En urtete frigiver masser af æteriske olier, smagsgiver og andre stoffer ud i vandet. Jo længere du lader din urtete trække, des mere smag, duft og virksomme stoffer, vil teen få. Du bør dog være opmærksom på, at nogle urter kan give en lettere bitter smag, hvis teen får lov til at trække længere end anbefalet.

Normalt skal en urtete trække mellem 5-10 minutter, men følg gerne den enkelte tes anbefaling. Det vand du bruger, må gerne være kogende, altså direkte fra kedlen eller gryden. 

En ægte te, altså sort, grøn, hvid og rød, skal brygges på en lidt anderledes måde for at få mest smag og effekt af teen. Herunder finder du fremgangsmåden til de forskellige ægte teer: 

 • Sort te
  Skal som regel være lige under kogepunktet, når det hældes over teen. Sørg for at forvarme koppen eller kanden, inden du brygger din sorte te. Lad sort te trække 2-4 minutter, eller hvad lige netop din te anbefales. 

 • Grøn og hvid te
  Vand der bruges til grøn og hvid te, bør altid være mellem 80-85 grader. Skold gerne koppen eller kanden før brygning. Hvis du brygger din grønne te med for varmt vand, altså over 85 grader, vil du opleve, at den bliver meget bitter. Følg den enkelte grønne tes anbefaling, i forhold til hvor længe den skal trække.

 

Te-julekalender til december måned 

Er december og juletiden på vej? Hos Helsam finder du din næste te-julekalender og adventskalender. Nyd en ny kop te hver dag i hele december med en økologisk te-julekalender eller adventskalender. English Tea Shop, Sonnentor og Pukka er tre mærker vi år efter år har på lager, men skynd dig, inden årets te-julekalender er udsolgt.

 

Køb te hos Helsam 

Hos Helsam har vi et stort udvalg indenfor te produkter. Vi har te til forskellige anledninger og du kan finde lige den smag du ønsker. Vælg mellem grøn te, sort te, hvid te, urtete, koffeinfri te og økologisk te fra mærker som English Tea Shop, Clearspring, Natur-Drogeriet, Sonnentor, Teapigs og Pukka.

Husk du altid kan få sendt dine varer gratis til din nærmeste Helsam butik. Du er selvfølgelig også velkommen til at få din ordre leveret til din bopæl eller en pakkeshop nær dig. 

Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Få fantastiske tilbud, deltag i konkurrencer og optjen point i forbindelse med alle dine køb. Brug dine point og få rabat på alle fremtidige køb. Bliv medlem af Club Overskud her – det er helt gratis.