Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Jod og Kalium

Fælles for jod og kalium er, at begge er mineraler, der har betydning for kroppens nervesystem. Jod og kalium fungerer i fin balance med resten af kroppen, og det er derfor meget vigtigt at balancen af jod og kalium er rigtig i forhold til kroppens øvrige næringsstoffer. På den måde kan mangelsymptomer og overdosering undgås. 

Når jod indtages som tilskud eller tilsættes salt, er det typisk som kaliumiodid, der er den letteste form for kroppen at optage. Grunden til at jod tilsættes i f.eks. jordsalte, er for at forebygge struma. I Danmark er struma en relativt hyppig sygdom og kendetegnes ved at skjoldbruskkirtlen forstørres. En forstørret skjoldbruskkirtel kan ikke danne de mængder af hormoner som kroppen har behov for. 
Men hvad er jod og kalium egentligt? Og hvorfor er det så vigtigt at tilføre kroppen det? Det kan du læse meget mere om herunder. 

Hvad er jod? | Naturlige kilder til jod | Hvad er kalium? | Naturlige kilder til kalium | Hvorfor er jod og kalium sammen? | Jod- og kaliummangel | Kosttilskud med jod og kalium | Jod og kalium tilskud hos Helsam

Sortér efter
9 produkter
Sortér efter

Jod og kalium

Hvad er jod?

Jod er et livsnødvendigt sporstof og mineral, som blandt andet har betydning for stofskiftehormonerne i skjoldbruskkirtlen og energiomsætningen. Vidste du, at en skjoldbruskirtel kun er på størrelse med spidsen af din tommelfinger? På trods af dens størrelse, har den en enorm opgave i kroppen. Det er den der sørger for, at hver eneste celler får den korrekte mængde energi. 
Din krop har behov for omkring 50-75 mg. jod pr. dag. I kroppen lagres jod primært i skjoldbruskkirtlen, der sidder på halsens forside.

 

Naturlige kilder til jod

Eftersom jorden i Danmark er fattig på jod, er jodmangel ikke ualmindeligt her i landet. Jod findes bl.a. i havsalt, skaldyr, tang og fisk, samt i æggeblommer og mælkeprodukter. Koncentrationen af jod er højest i tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang, der kan have et ret højt indhold af jod (1-5 gram pr. kg.). 

Du bør aldrig spise tang dagligt, men det er fantastisk som spise engang i mellem. Derudover bør du ikke spise tang hvis du har en stofskiftesygdom, da større mængder jod i sådanne tilfælde kan have en negativ virkning. 

 

Hvad er kalium?

Kalium er en såkaldt elektrolyt, hvilket vil sige et mineral, der sammen med natrium regulerer væskebalancen i kroppen. Nogle forveksler kalium og calcium, men de har intet med hinanden at gøre, ud over at de begge er mineraler. Calcium er kalk, og bidrager bl.a. til normale knogler og tænder. Kalium er desuden vigtigt for hjerterytme, medvirker til at nervesystemet fungerer normalt og hjælper til at vedligeholde et normalt blodtryk. Kalium udskilles blandt andet ved overforbrug af kaffe, sukker og alkohol.

Størstedelen af kalium findes i kroppens celler – især muskelcellerne har et højt indhold af kalium. Kalium indgår i kroppens salte, og for at kroppen kan fungere optimalt, er det vigtigt at blodets indhold af kalium er korrekt. Der findes især meget kalium i fødevarer som grøntsager, frugter, kartofler, mejeriprodukter, nødder, chokolade og lakrids og mange andre. Fordi kalium findes i så mange forskellige fødevarer, er det sikkert, at du dagligt indtager kalium.

 

Naturlige kilder til kalium

Der findes rigtigt mange madvarer som indeholder kalium. Hvis du gerne vil indtage kalium gennem kosten, er det mad som:

 

Hvorfor er jod og kalium sammen?

Jod findes bl.a. i salt og kalium arbejder sammen med natrium (salt). Kalium og salt regulerer kroppens væskebalance. For at din krop og dens funktioner kan fungere korrekt, er det vigtigt at du dagligt får tilført de essentielle vitaminer og mineraler den har behov for. Herunder kan du læse hvad de to mineraler, jod og kalium, hver især bidrager til i kroppen:

Jod bidrager til:

  • en normal kognitiv funktion
  • et normalt energistofskifte
  • nervesystemets normale funktion
  • vedligeholdelse af en normal hud
  • en normal produktion af skjoldbruskirtelhormoner
  • en normal skjoldbruskirtelfunktion

Kalium bidrager til: 

  • nervesystemets normale funktion
  • en normal muskelfunktion
  • vedligeholdelse af et normalt blodtryk

Du kan læse meget mere om mineraler på vores side for mineraler, hvor du også finder information om andre vigtige mineraler din krop behøver. 

 

Jod- og kaliummangel 

Hvis du spiser varieret, får salt på din mad eller tager et kosttilskud med indhold af jod, vil du ikke mangle mineralet. Hvis ikke du spiser varieret, eller spiser små portioner, kan det være relevant for dig at indtage jod som kosttilskud. 
Ved jodmangel kan du opleve symptomer som vægstigning, træthed og kuldefornemmelse. Faktisk er symptomerne på overdosering af jod, helt de samme som på jodmangel.

Mangel på kalium resulterer i, at kroppens celler ikke kan kommunikere ordentligt med hinanden. Hvis du blot mangler en smule kalium vil du ikke opleve symptomer, men ved større mangel kan du opleve træthed, muskelsvaghed, kramper i benene og forstoppelse. 

Skulle du have for meget kalium i kroppen kan det vise sig i form af træthed, oppustet mave og dårlig mave. Derudover kan nedsat muskelkraft også være et symptom.  

 

Kosttilskud med jod og kalium

Hvis du ønsker at gøre indtage jod og kalium gennem et kosttilskud, finder du flere forskellige produkter hos Helsam. Vælg mellem mærker som Berthelsen, Natur Drogeriet og A. Vogel. Derudover kan du vælge mellem tabletter og kapsler. Styrker varierer fra 200 mcg – 250 mcg jod, samt 300 mcg kalium. 

Vælg det kosttilskud der passer til dig og dit behov. Måske har du behov for begge mineraler, eller også har du og din krop kun brug for det ene. Du finder et produkt til dig uanset. 

 

Jod og kalium tilskud hos Helsam

Hos Helsam finder du jod og kalium kosttilskud i tablet- og kapselform. Ved at indtage et af vores kosttilskud, er du sikret at få dækket dit daglige behov af jod og kalium. Husk du altid kan bestille dine varer online her på Helsam.dk, og få dem leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik.

Du er selvfølgelig også velkommen i en af vores mange spændende butikker. Vi er altid klar til at svare på spørgsmål, eller give dig personlige råd og vejledning i dit næste køb.