Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Jod og Kalium

Fælles for jod og kalium er, at begge er mineraler, der har betydning for kroppens nervesystem. Jod og kalium fungerer i fin balance med resten af kroppen, og det er derfor meget vigtigt at balancen af jod og kalium er rigtig i forhold til kroppens øvrige næringsstoffer. På den måde kan mangelsymptomer og overdosering undgås. Køb Kalium her på helsam.dk.

 
Sortér efter
14 produkter
Sortér efter

Jod og kalium

Hvad er jod?

Jod er et sporstof og mineral, som blandt andet har betydning for stofskiftehormonerne i skjoldbruskkirtlen og energiomsætningen. Vidste du, at en skjoldbruskirtel kun er på størrelse med spidsen af din tommelfinger? På trods af dens størrelse, har den en enorm opgave i kroppen. Det er den der sørger for, at hver eneste celler får den korrekte mængde energi.  Din krop har behov for omkring 50-75 mg. jod pr. dag. I kroppen lagres jod primært i skjoldbruskkirtlen, der sidder på halsens forside.

 

Naturlige kilder til jod

Eftersom jorden i Danmark er fattig på jod, er jodmangel ikke ualmindeligt her i landet. Jod findes bl.a. i havsalt, skaldyr, tang og fisk, samt i æggeblommer og mælkeprodukter. Koncentrationen af jod er højest i tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang.

Du bør aldrig spise tang dagligt, men det er fantastisk som spise engang i mellem. Derudover bør du ikke spise tang hvis du har en stofskiftesygdom, da større mængder jod i sådanne tilfælde kan have en negativ virkning. 

 

Hvad er kalium?

Kalium er en såkaldt elektrolyt, hvilket vil sige et mineral, der sammen med natrium regulerer væskebalancen i kroppen. Nogle forveksler kalium og calcium, men de har intet med hinanden at gøre, ud over at de begge er mineraler. Calcium er kalk, og bidrager bl.a. til normale knogler og tænder. Kalium bidrager desuden til at nervesystemet fungerer normalt og hjælper til at vedligeholde et normalt blodtryk. 

Størstedelen af kalium findes i kroppens celler – især muskelcellerne har et højt indhold af kalium. Kalium indgår i kroppens salte, og for at kroppen kan fungere optimalt, er det vigtigt at blodets indhold af kalium er korrekt. Der findes især meget kalium i fødevarer som grøntsager, frugter, kartofler, mejeriprodukter, nødder, chokolade og lakrids og mange andre. Fordi kalium findes i så mange forskellige fødevarer, er det sikkert, at du dagligt indtager kalium.

 

Læs mere om kalium

 

Naturlige kilder til kalium

Der findes rigtigt mange madvarer som indeholder kalium. Hvis du gerne vil indtage kalium gennem kosten, er det mad som:

 

Hvorfor er jod og kalium sammen?

Jod findes bl.a. i salt og kalium arbejder sammen med natrium (salt). Kalium og salt regulerer kroppens væskebalance. For at din krop og dens funktioner kan fungere korrekt, er det vigtigt at du dagligt får tilført de essentielle vitaminer og mineraler den har behov for. Herunder kan du læse hvad de to mineraler, jod og kalium, hver især bidrager til i kroppen:

Jod bidrager til:

  • en normal kognitiv funktion
  • et normalt energistofskifte
  • nervesystemets normale funktion
  • vedligeholdelse af en normal hud
  • en normal produktion af skjoldbruskirtelhormoner
  • en normal skjoldbruskirtelfunktion

Kalium bidrager til: 

  • nervesystemets normale funktion
  • en normal muskelfunktion
  • vedligeholdelse af et normalt blodtryk

Du kan læse meget mere om mineraler på vores side for mineraler, hvor du også finder information om andre vigtige mineraler din krop behøver.  

 

Kosttilskud med jod og kalium

Hvis du ønsker at indtage jod og kalium gennem et kosttilskud, finder du flere forskellige produkter hos Helsam. Vælg mellem mærker som Berthelsen, Natur Drogeriet og A. Vogel. Derudover kan du vælge mellem tabletter og kapsler.

Vælg det kosttilskud der passer til dig og dit behov. Måske har du behov for begge mineraler, eller også har du og din krop kun brug for det ene. Du finder et produkt til dig uanset. 

 

Køb jod og kalium tilskud hos Helsam

Hos Helsam finder du jod og kalium kosttilskud i tablet- og kapselform. Husk du altid kan bestille dine varer online her på Helsam.dk, og få dem leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik.

Du er selvfølgelig også velkommen i en af vores mange spændende butikker. Vi er altid klar til at svare på spørgsmål, eller give dig personlige råd og vejledning i dit næste køb.