Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Mineraler

Mineraler

Du har helt sikkert hørt om mineraler, og at de er vigtige at tilføre kroppen, men hvad er mineraler egentligt og hvilke funktioner har de? Mineraler er grundstoffer som kroppen ikke selv kan producere. De er alle vigtige byggesten til kroppen, og medvirker til at vedligeholde alle kroppens funktioner.

 

I kroppen skelner vi mellem mineraler og sporstoffer, der alle skal tilføres gennem kosten, men forskellen er at sporstoffer kun findes i meget små koncentrationer i kroppen. Helt præcist mindre end 1: 50.000 af den samlede legemsvægt. Sporstofferne har stor betydning for de enzymer, der indgår i kroppens tusindvis af biokemiske processer, så selvom sporstofferne kun er til stede i kroppen i meget små mængder, så er de lige så vigtige for kroppens sundhed som de andre mineraler.

 

Oversigt over mineraler | Kilder til mineraler | Hvordan virker mineraler, og hvilke mineraler skal jeg tage?
Kan jeg få for mange mineraler?Hvad sker der hvis jeg mangler mineraler? | Mineraler hos Helsam

Vis som

Alt om mineraler

Oversigt over mineraler

Der findes rigtigt mange mineraler i den kost vi spiser, og det kan være svært at vide, hvilke der er vigtigere end andre, og hvor meget af de enkelte mineraler du har brug for. Kroppen har faktisk brug for alle mineraler, men nogle af dem er vigtigere end andre - det er bl.a. mineralerne: kalk, fosfor, magnesium, kalium, natrium, klor og svovl.  Derudover findes sporstofferne jern, zink, chrom, selen, jod, kobber, silicium og ca. 60 andre stoffer.

Kilder til mineraler

Mineraler findes i alle fødevarer, og du tilfører kroppen forskellige mængder hver eneste dag. Da alle fødevarer indeholder ét eller flere mineraler, er det vigtigt at du spiser en sund og varieret kost for at kunne dække dit behov. Hvis du skærer blot en fødevaregruppe væk, f.eks. mælkeprodukter eller fisk, kommer du ud for at mangle nogle vigtige mineraler. Hvis det er tilfældet, anbefales det at du tager kosttilskud. Nogle af de vigtigste mineraler finder du i følgende fødevarer:

 • Grøntsager, frugt og bær: Jern, jod, kalium og magnesium
 • Kartofler: magnesium og kalium
 • Fuldkornsprodukter: magnesium, jern, selen og zink
 • Mælk og mejeriprodukter: kalk, kalium, magnesium, selen, zink, jod
 • Fisk: selen, zink, magnesium og jod
 • Kød og fjerkræ: magnesium, jern, selen og zink
 • Vand: jod og magnesium

 

Hvordan virker mineraler, og hvilke mineraler skal jeg tage?

Din krop har brug for alle mineraler. De mineraler du skal tage som kosttilskud, er de mineraler du ikke formår at tilføre kroppen gennem din daglige kost. Hvis du ikke indtager mejeriprodukter der indeholder calcium, eller kød og andre animalske produkter der indeholder jern, er det vigtigt du tilfører kroppen mineralerne gennem f. eks. kosttilskud.

Nogle af mineralerne og deres funktioner er:

 • Calcium og magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler
 • Zink bidrager til at vedligeholde normal hud
 • Jern bidrager til kroppens transport af ilt
 • Zink bidrager til kroppens omsætning af næringsstoffer
 • Selen bidrager til at styrke immunforsvaret

Læs altid på produktet, hvor meget den anbefalede daglige dosis er i forhold til de enkelte mineraler og kosttilskud.

 

Kan jeg få for mange mineraler?

Ja, det er muligt at du kan få for mange mineraler. De hyppigste bivirkninger er mavesmerter, hovedpine og kvalme. Der skal meget store doser til, før du oplever alvorligere bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at du holder dig til anbefalede daglige dosis i forhold til hvert enkelt mineral.

 

Hvad sker der hvis jeg mangler mineraler?

I Danmark spiser vi generelt meget sundt og varieret, og derfor får vi alle mere eller mindre dækket vores behov for mineraler. Før i tiden oplevede mange at mangle mineraler, da man spiste ensformig og mineralfattig kost i lange perioder. I dag er det oftest gravide og fødedygtige kvinder, der mangler folinsyre eller jern. Manglen kan reduceres ved at øge indtaget af fødevarer eller tilskud der indeholder de nødvendige mineraler.

 

Mineraler hos Helsam

Hos Helsam har vi et stort udvalg af mineraler. Vi fører produkter der indeholder de enkelte mineraler for sig selv, eller flere mineraler kombineret med andre mineraler eller vitaminer. Find det produkt der passer dig bedst, og husk, at du kan bestille og få sendt dine varer gratis til din nærmeste Helsam butik.