Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Mineraler

Mineraler

Skal du købe mineraler af høj kvalitet? Se udvalget af kosttilskud med mineraler og vælg dem der passer til dit behov. Køb mineraler fra bl.a. Biosym, Berthelsen, Solaray, Nani og Natur Drogeriet.

 
Sortér efter

Alt om mineraler

Hvad er mineraler?

Du har helt sikkert hørt om mineraler, og at de er vigtige at tilføre kroppen. Men hvad er mineraler egentligt, og hvilke funktioner har de? Mineraler er grundstoffer som kroppen ikke selv kan producere. De er alle vigtige byggesten til kroppen, og medvirker til at vedligeholde alle kroppens funktioner.I kroppen skelner vi mellem mineraler og sporstoffer. De skal alle tilføres gennem kosten, men forskellen er, at sporstoffer kun findes i meget små koncentrationer i kroppen. Helt præcist mindre end 1: 50.000 af den samlede legemsvægt. Sporstofferne har stor betydning for de enzymer, der indgår i kroppens tusindvis af biokemiske processer, så selvom sporstofferne kun er til stede i kroppen i meget små mængder, så er de lige så vigtige for kroppens sundhed som de andre mineraler. 

 

Mineraler – her er oversigten

Der findes rigtigt mange mineraler i den kost vi spiser, og det kan være svært at vide, hvilke der er vigtigere end andre, og hvor meget af de enkelte mineraler du har brug for. Kroppen har faktisk brug for alle mineraler, men nogle af dem er vigtigere end andre - det er bl.a. mineralerne: Kalk, fosfor, magnesium, kalium, natrium, klor og svovl.  Derudover findes sporstofferne jern, zink, chrom, selen, jod, kobber, silicium og ca. 60 andre stoffer. 

 

Hvordan virker mineraler, og hvilke mineraler skal jeg tage?

Din krop har brug for alle mineraler. De mineraler du kan tage som kosttilskud, er de mineraler du ikke formår at tilføre kroppen gennem din daglige kost. Hvis du ikke indtager mejeriprodukter, der indeholder calcium, eller kød og andre animalske produkter, der indeholder jern, kan du tilføre kroppen mineralerne gennem f.eks. kosttilskud.

Nogle af mineralerne og deres funktioner er:

 • Calcium bidrager bl.a. til vedligeholdelse af normale knogler, en normal størkning af blodet, et normalt energistofskifte, en normal muskelfunktion og fordøjelsesenzymernes normale funktion. 
 • Magnesium bidrager bl.a. til at vedligeholde normale knogler, at mindske træthed og udmattelse, nervesystemets normale funktion og en normal proteinsyntese.
 • Zink bidrager bl.a. til at vedligeholde normal hud, et normalt syre-base-stofskifte, en normal omsætning af kulhydrater, en normal kognitiv funktion samt en normal frugtbarhed og reproduktion. 
 • Jern bidrager bl.a. til kroppens transport af ilt, en normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin samt immunsystemets normale funktion. 
 • Selen bidrager til at styrke immunforsvaret, en normal dannelse af sædceller samt en normal skjoldbruskkirtelfunktion. 

Det er vigtigt altid at læse på produktet, hvor meget den anbefalede daglige dosis er i forhold til de enkelte mineraler og kosttilskud. Du kan også kontakte din læge, hvis du har spørgsmål til mængden af daglige indtag.

 

Gode råd til mineraloptag

Få mest ud af dine mineraler og den mad du spiser. Ligesom mineraler er vitaminer også vigtige for din krop. 

 • Spis altid sundt og varieret: Bland grøntsager, kornprodukter, kød og vand. Du kan også med fordel følge Fødevarestyrelsens officielle kostråd.
 • Skær ned på natrium i din kost, det vil sige de salte elementer. Natrium findes særligt 
 • Indtag ekstra D-vitamin i vinterhalvåret fra september til maj, da vi ikke er udsat for særlig meget sol.
 • Indtag ekstra folsyre, også kaldet B9-vitamin, hvis du er gravid, eller ønsker at blive det.
 • Ældre mennesker og mennesker med knogleskørhed skal sørge for at få nok calcium (kalk). De kan både omlægge kosten i samarbejde med en diætist og indtage kalktabletter

 

Kan jeg få for mange mineraler?

Ja, det er muligt, at du kan få for mange mineraler. De hyppigste bivirkninger er mavesmerter, hovedpine og kvalme. Der skal meget store doser til, før du oplever alvorligere bivirkninger. Derfor er det alligevel vigtigt, at du holder dig til anbefalede daglige dosis i forhold til hvert enkelt mineral. På den måde sikrer du dig, at du ikke får for mange mineraler.

 

Hvad sker der hvis jeg mangler mineraler?

I Danmark spiser vi generelt meget sundt og varieret, og derfor får vi alle mere eller mindre dækket vores behov for mineraler. Før i tiden oplevede mange at mangle mineraler, da man spiste ensformig og mineralfattig kost i lange perioder. 

I dag oplever man ofte mineralmangel, hvis man fjerner en eller flere grupper af fødevarer fra kosten: For eksempel hvis du ikke drikker mælk, stopper med at spise mejeriprodukter eller udelader fisk fra kosten. Det kan også ske at gravide og fødedygtige kvinder mangler folinsyre eller jern. Manglen kan reduceres ved at øge indtaget af fødevarer eller tilskud der indeholder de nødvendige mineraler.

 

Mineraler i mad

Mineraler findes i alle fødevarer, og du tilfører kroppen forskellige mængder hver eneste dag. Da alle fødevarer indeholder ét eller flere mineraler, er det vigtigt at du spiser en sund og varieret kost for at kunne dække dit behov. Hvis du skærer blot en fødevaregruppe væk, f.eks. mælkeprodukter eller fisk, kan du komme ud for at mangle nogle mineraler. I sådanne tilfælde kan du evt. supplere med et kosttilskud. Nogle af de vigtigste mineraler finder du i følgende fødevarer:

 • Grøntsager, frugt og bær: Jern, jod, kalium og magnesium
 • Kartofler: magnesium og kalium
 • Fuldkornsprodukter: magnesium, jern, selen og zink
 • Mælk og mejeriprodukter: kalk, kalium, magnesium, selen, zink, jod
 • Fisk: selen, zink, magnesium og jod
 • Kød og fjerkræ: magnesium, jern, selen og zink
 • Vand: jod og magnesium

 

Køb mineraler hos Helsam

Hos Helsam har vi et stort udvalg af mineraler. Vi fører produkter der indeholder de enkelte mineraler for sig selv, eller flere mineraler kombineret med andre mineraler eller vitaminer. Ovenfor finder du en lang række kategorier, der blandt andet tæller calcium, chrom, kalk og D-vitamin, selen og mineralkombinationer. 

Find det produkt, der passer dig bedst, og husk, at du kan bestille og få sendt dine varer gratis til din nærmeste Helsam butik.