Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Mælkesyrebakterier

Når det kommer til dårlige fødevarer, hygiejne og omgangssyge er det ofte bakterierne, der får skylden. Bakterier er dog ikke altid dårlige. Faktisk er de i visse henseender ikke bare gode, men helt nødvendige for vores sundhed og helbred. Det gælder mælkesyrebakterierne, der er et godt værn imod maveproblemer.

Læs mere om mælkesyrebakterier nederst på siden.

Sortér efter
73 produkter
Sortér efter

Helsams mælkesyrebakterier

Hvad er mælkesyrebakterier?

De allermest bakterieforskrækkede af os vil måske ryste på hovedet ved tanken om, at vi i kroppen ikke bare har en, men flere millioner bakterier. Det er bl.a. disse bakterier, vi kan takke for, at vi holder os raske, ligesom de også er gavnlige for vores immunforsvar. Nogle af de rigtig vigtige af slagsen er mælkesyrebakterierne, der florerer i tarmene og som er afgørende for vores fordøjelse og tarmsundhed. 

Mælkesyrebakterierne har ikke, som man måske skulle tro, noget at gøre med mælk. Årsagen til navnet skal findes i, at bakterierne i en proces, der kaldes fermentering, omdanner lactose (mælkesukker) til mælkesyre. Mælkesyren skaber et surt miljø i tarmen.

Mælkesyrebakterierne findes naturligt i kroppen, men fås også igennem kosten og ikke mindst som kosttilskud. Sidstnævnte kaldes også probiotika eller probiotiske tilskud. 

 

Spis sundt og varieret - husk fibre

Et af de officielle kostråd lyder, at vi så vidt muligt altid bør gå efter de grove varianter, der indeholder mest fuldkorn. Det gælder, når vi skal have brød, gryn, morgenmadsprodukter, pasta mv. Grunden hertil er, at fuldkorn har et stort indhold af vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre.

Sidstnævnte er vigtige for fordøjelsen og er med til at holde maven i gang. Kostfibrene sikrer med andre ord, at din mave fungerer som den skal. 

 

Hvornår skal jeg tage mælkesyrebakterier?

Du kan tage mælkesyrebakterier på alle tider af dagen. Mange vælger at tage deres mælkesyrebakterietilskud om morgenen, på tom mave. 

På flere mælkesyrebakteriekosttilskud står der, at det bør indtages 3 timer før eller 3 timer efter indtagelse af penicillin. Dette kan du være opmærksom på, hvis du vælger at tage mælkesyrebakterier i forbindelse med en penicillinkur. 

 

Kan man få for mange mælkebakterier?

Som udgangspunkt kan du ikke få for mange mælkebakterier. End ikke, hvis du indtager dem igennem kosttilskud. Det er desuden heller ikke påvist, at der er bivirkninger ved at indtage mælkesyrebakterier.

Skulle du opleve bivirkninger, skal du nedsætte din dosis eller stoppe brugen. Du bør altid følge det enkelte produkts anbefalede daglige dosis – på den måde sikrer du dig, hverken at indtage for få eller for mange mælkesyrebakterier. 

 

Naturlige kilder til mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterierne findes naturligt i kroppen, i de omtalte kosttilskud og er ikke mindst at finde naturligt i en række fødevarer. Det gælder især syrnede mælkeprodukter, herunder A38, Acido og Cultura, som alle er populære produkter at indtage som dagens første måltid. Du kan derfor få de gode mælkesyrebakterier ved selv at tilføje A38 eller Cultura til din morgenmad eller måske spise det som et mellemmåltid i løbet af dagen.

Udover mælkeprodukter findes der en del andre fødevarer, der også indeholder mælkesyrebakterier. Disse er dog knap så almindelige i Danmark. Der er bl.a. her tale om den koreanske ret Kimchi, der består af kinakål og en række forskellige andre fødevarer, som er fermenterede. Kimchi kan sammenlignes med den mere velkendte, tyske tilbehørsret Sauerkraut, der også er fermenteret kål. 

Fælles for ovennævnte fødevarer – der også går under navnet probiotiske fødevarer – er, at de alle er gærede eller syrnede (fermenterende), og det er denne proces, der har givet fødevarerne den karakteristiske, syrnede smag. Fermenteringsprocessen med mælkesyrebakterierne anvendes faktisk til fremstillingen af en hel del fødevarer, herunder pickles og surdej, der bl.a. anvendes til visse typer af rugbrød. Hvis du har mod på selv at kaste dig ud i fermenteringskogekunsten, finder du på vores hjemmeside en opskrift på Kkakdugi, der er Kimchi med kinaradiser.

Vita Biosa er en dansk fermenteret urtedrik, som pga. fermenteringen indeholder mælkesyrebakterier. Vita Biosa findes i forskellige smagsvarianter og har en dejlig frisk og syrlig smag. 

 

Køb mælkesyrebakterier på Helsam.dk

Du kan indtage mælkesyrebakterier på mange forskellige måder, og det gælder både i kapsel-, pulver eller tabletform, ligesom de også kan indtages flydende. Samtlige af dem finder du her i vores brede udvalg af probiotiske tilskud på Helsam.dk. Vælg mellem mælkesyrebakterier fra mærker som Bifiform, Biosym, NDS, Udo’s og Solaray. 

Du kan købe mælkesyrebakterier online på Helsam.dk, eller besøge os i en af vores mange butikker. Ved onlinebestilling kan du vælge mellem at få dine varer leveret til din bopæl, eller til din nærmeste Helsam-butik

 

Mælkesyrebakterier - ofte stillede spørgsmål

Hvad er mælkesyrebakterier?
Mælkesyrebakterier er bakterier, der indeholder levende mikroorganismer, og som kan findes naturligt i tarmene.

Hvad gør mælkesyrebakterier?
Mælkesyrebakterier omdanner mælkesukker/kulhydrater i tarmene til blandt andet mælkesyre. Det sker gennem en gæringsproces, som gør tarmens miljø surt.

Hvilke mælkesyrebakterier er bedst?
Der findes mange forskellige typer af mælkesyrebakterier, og det kan være svært at finde ud af hvad forskellen egentligt er. Overordnet bliver mælkesyrebakterier inddelt i slægter, arter og stammer. Alle sammen er lige vigtige i forskellige henseender.

Kan man få for mange mælkesyrebakterier?
Du kan som udgangspunkt ikke få for mange mælkebakterier – heller ikke, hvis du indtager kosttilskud, der indeholder mælkesyrebakterier. Skulle du alligevel opleve bivirkninger, bør du nedsætte din dosis eller stoppe brugen af mælkesyrebakterier som kosttilskud.