Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Kosttilskud

Kosttilskud

Kosttilskud bruges til at supplere den daglige kost. De fleste kender kosttilskud som vitamin- og mineralpiller. Din krop kan ikke altid selv danne de nødvendige mængder af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som den har behov for, og derfor kan du hjælpe den godt på vej med sunde kosttilskud. Husk, at kosttilskud ikke må erstatte en sund og varieret kost.

Sortér efter

Kosttilskud: Hvilke skal man vælge?

Hvad er kosttilskud?

Et kosttilskud adskiller sig fra et naturlægemiddel. Forskellen er bl.a. lovgivningen og registreringen. Det betyder, at de godt kan indeholde de samme ingredienser, men forskellen er, om det er registreret som et kosttilskud eller naturlægemiddel. 

Kosttilskud betragtes som mad og hører ind under fødevarelovgivningen, mens naturlægemidler hører ind under lægemiddellovgivningen. Ved kosttilskud er der regler for, hvilke sundhedsanprisninger man må bruge og hvornår, man må bruge dem. 

Det er som udgangspunkt alene tilladt at anvende sundhedsanprisninger, som er godkendt i EU, og som er vurderet dokumenteret. Produkter, der markedsføres som egnede til at behandle eller forebygge sygdomme skal godkendes som lægemidler. Men en godkendelse som naturlægemiddel og efterfølgende udgifter er kostbare, og dyrt for en mindre virksomhed. Ligeledes kan det ikke betale sig hvis produktet blot henvender sig til en lille gruppe mennesker. 

Man kan finde masser af undersøgelser, som viser, at et bestemt kosttilskud har en virkning. Men selvom undersøgelserne dokumenterer, at et kosttilskud hjælper på en sygdom, må producenten ikke bruge det i markedsføringen. Kosttilskud skal altid være mærket ”Kosttilskud” og en angivelse af den anbefalede daglige dosis. Hvilket kosttilskud du skal spise, er selvfølgelig rigtig meget afhængigt af din livsstil og kost. 

Det er en rigtigt god idé at huske på, at kosttilskud altid kun skal fungere som et supplement til en sund og varieret kost. Et kosttilskud kan altså ikke erstatte sund mad. Er du i tvivl om du kan tåle, eller bør tage et kosttilskud, kan du med fordel kontakte din læge og spørge til råds. 

Se vores store udvalg af kosttilskud under de forskellige kategorier, her på siden.

 

Hvilke kosttilskud skal man vælge?

Det kan være meget individuelt fra person til person, hvilke kosttilskud der er behov for at indtage. Er du kvinde eller mand, gravid eller ammende, barn eller voksen har din krop brug for forskellige mængder af alle de vitaminer og mineraler der findes. Hvordan din kost er sammensat, har også en afgørende betydning for valg af kosttilskud. De der især har behov for vitamin- og mineralkosttilskud er:

 • Kvinder i den fødedygtige alder kan drage fordel af at indtage jerntilskud, da menstruation udskiller jern fra kroppen gennem blodet. Jern indgår i flere processer i kroppen, hvor jern bl.a. bidrager til en normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin og bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

 • Kvinder der er gravide bør indtage folsyre de første 12 uger af graviditeten og 12 uger ind i graviditeten. Folsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde og til en normal bloddannelse.

 • Ældre over 70 år der måske ikke er så aktive udendørs mere, har behov for tilskud af D-vitamin og calcium (kalk). Som ældre kan du med fordel vælge et kombi-kosttilskud, som indeholder både D-vitamin og calcium i ét og samme produkt. D-vitamin bidrager til en normal optagelse og udnyttelse af calcium og phosphor, bidrager til et normalt calciumindhold i blodet og bidrager til at vedligeholde normale knogler. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og bidrager til en normal muskelfunktion.

 • Børn t.o.m. 9 år der lider af laktoseintolerance, bør indtage calcium dagligt. Calcium fås særligt gennem mælkeprodukter, hvorfor et kosttilskud kan supplere en ellers sund kost. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og så bidrager calcium også til at vedligeholde normale tænder.

 • Baby og børn fra 2 uger - 4 år anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler, bidrager til immunsystemets normale funktion og understøtter en normal optagelse/udnyttelse af calcium.

 

Vitaminer og mineraler bidrager som nævnt til kroppens funktioner, og er med til at holde kroppen sund og stærk.
Derudover kan du tage kosttilskud der er fordelagtige i forhold til din situation. Er du i gang med et vægttab, har du en mave i ubalance, har du søvnproblemer eller er du i overgangsalderen, findes der kosttilskud der kan hjælpe dig. 

 

Hvad gør kosttilskud?

Der er mange fordele ved at indtage kosttilskud, og alt efter hvad de indeholder, kan de:

 

 • Hjælpe dig til en bedre nattesøvn
 • Give dig mere energi i dagligdagen
 • Få din mave i balance
 • Hjælpe dig i forbindelse med et vægttab
 • Balancere dit kolesterol
 • Give din krop de bedste vilkår for at fungere optimalt

 

På Helsam har vi inddelt alle kosttilskud i kategorier. Dette har vi gjort for at gøre det nemmere for dig at finde et kosttilskud der dækker lige netop dine behov. Gå på opdagelse i kategorier som 45+, blodsukker, immunsystem, transport, fordøjelse, hud, hår og negle samt mælkesyrebakterier – og mange, mange flere.

De enkelte vitaminer og mineraler bidrager til et utal af kroppens funktioner. Vil du gerne vide mere om hvad et bestemt vitamin eller mineral bidrager til, kan du læse mere om vitaminer og mineraler

 

Kosttilskud og graviditet

Når du er gravid, har både du og dit barn behov for vitaminer og mineraler. Barnet skal bruge vitaminer og mineraler for kunne udvikle sig, og for at undgå misdannelser og sygdomme. Vitaminer og mineraler gives til barnet gennem dig, og du får det gennem kosten og eventuelt kosttilskud. 

For at dække dit daglige behov af de rette vitaminer og mineraler, kan du vælge at indtage et kosttilskud der er specielt fremstillet til gravide kvinder. Se udvalget her, og vælg mellem kosttilskud fra bl.a. Solaray, GraviJern og Viminova. 

I artiklen "Vitaminer til gravide" kan du blive klogere på hvilke vitaminer og mineraler du skal huske at tage, samt hvilke du bør undgå eller skære ned på. 

 

Træning og kosttilskud

Din krop kan have brug for ekstra tilskud af de forskellige vitaminer og mineraler. Det kommer selvfølgelig an på hvilken slags træning du dyrker, f.eks. styrketræning, løb eller cykling. Under træning bruges knogler og led, og jo stærkere de er, jo bedre vil de klare træningen. For at opretholde sunde og normale knogler og led, kan du med fordel gøre brug af et kosttilskud udviklet til netop knogler og led. Dem finder du her.

Hvis du blot har behov for hurtig energi før, under eller efter din træning, kan du vælge at gøre brug af et af de mange produkter i vores energikategori. Her finder du energigivende kosttilskud i flydende form, i pulverform, i tabletform og i kapselform.

Har du brug for ekstra proteiner eller aminosyrer, er der flere produkter at vælge imellem. Nogle aminosyrer kan din krop selv producere – de kaldes ikke-essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer, derimod, kan kroppen ikke danne og derfor skal de tilføres gennem kosten eller et aminosyre-kosttilskud.

Proteinpulver findes i mange afskygninger. Du kan frit vælge mellem et stort udvalg af konventionelle og veganske proteintilskud. Valleprotein, sojaprotein, hampeprotein, risprotein og ærteprotein er blot nogle af de typer proteinpulver du finder her på helsam.dk

 

Kosttilskud og overgangsalder

Måske har du allerede oplevet, at alderen sætter sine spor på kroppen. Heldigvis er der meget du kan gøre for at komme stive led, hedeture og ubalance i kroppen til livs. Vores kosttilskud til kvinder i overgangsalderen, bidrager bl.a. til lindring af gener som hedeture og øget svedtendens. Overgangsalderen rammer alle kvinder i 40+ alderen, dog i forskellig grad. Fælles for alle kvinder er det, at overgangsalderen kan indebære hedeture, øget svedproduktion, humørsvingninger og dårligere søvn. 

Et særligt populært produkt til lindring af overgangsalderens symptomer er rødkløver. Prøv et kosttilskud med rødkløverekstrakt og oplev hvordan det kan hjælpe dig behageligt igennem overgangsalderen. 

 

Kan jeg tage for mange kosttilskud?

Ja – det er muligt at indtage for mange kosttilskud, især hvis der er tale om kosttilskud indeholdende vitaminer eller mineraler. Hvert vitamin og mineral indgår i alle kroppens funktioner, og der er stor forskel på, hvor meget kroppen har behov for. 

Hvis du gør brug af både multivitaminer og tilskud af enkelte vitaminer eller mineraler, kan du opleve at indtage for meget af nogle vitaminer og mineraler. Undersøg derfor altid hvor stor en dosis der er af vitaminet eller mineralet i multivitaminet, inden du gør brug af yderligere tilskud. 
Ved at indtage for store mængder kosttilskud indeholdende koffein, kan du opleve bivirkninger som hjertebanken, kvalme, søvnløshed og diarre.

Der er for mange urtekosttilskud ikke nogen anbefalet dosis, andet end den der står noteret på produktet.
Derfor er det vigtigt, at du altid sørger for at holde dig indenfor de dagligt anbefalede doser som du finder beskrevet på de enkelte produkter – både kosttilskud med vitaminer, mineraler, planter og urter.

 

10 populære kosttilskud

Måske ved du allerede hvilke kosttilskud du gerne vil have, eller også søger du stadig inspiration så du kan vælge det helt rette kosttilskud til dit behov. For at inspirere dig yderligere, kan du her se en top 10 over de mest populære kosttilskud.

 1. Omnimin fra Biosym
 2. Magnesium +300 fra Biosym
 3. Probiotic Classic 10 fra NDS
 4. Magnesium Citrat fra Solaray
 5. OmniVegan Omega-3 fra Biosym
 6. Symbioflor+ fra Biosym
 7. D3-vitamin 90 mcg fra DFI
 8. Collagen SkinActive fra NDS
 9. EPA-GLA+ fra Biosym
 10. TryptoNAT fra Natur Drogeriet

 

Vil du vide mere om enkelte vitaminer og mineraler?

Kosttilskud fås i mange forskellige varianter, men du kan også købe kosttilskud bestående af enkelte vitaminer og mineraler. Måske undrer du dig over, hvad de forskellige vitaminer og mineraler er godt for, men bare rolig - vi har skrevet en lang række artikler som kan gøre dig klogere på lige netop det vitamin eller mineral du gerne vil vide mere om. 

Besøg vores artikelunivers og lad dig inspirere og samtidigt blive klogere. 

Du kan også gå direkte til de tre mest populære artikler om vitaminer og mineraler: 

Mineraler

Vitaminer

 

Køb kosttilskud hos Helsam

Hos Helsam fører vi et bredt udvalg indenfor kosttilskud. Du finder kosttilskud med enkelte vitaminer, mineraler eller som blandinger af flere forskellige vitaminer og mineraler. Hvad enten du ønsker sundere hår, sundere hud, mere energi, bedre søvn eller et sundt tilskud til din træning, finder du et produkt der passer til dig her hos Helsam. 

Er du i tvivl hvilket produkt der tilgodeser dine behov, har vi i vores butikker et personale der hellere end gerne giver dig personlig vejledning og gode råd. Husk at du kan få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik.

Få ekstra fordele som gratis medlem af vores kundeklub, Club Overskud. Med Club Overskud får du de bedste forudsætninger for et liv med mere overskud. Du får inspiration, optjener bonus, får særlige muligheder og bliver motiveret til sundere valg. Tilmeld dig og tag det næste vigtige skridt på vejen mod dit overskudsliv. Bliv medlem af Club Overskud her.