Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Aminosyre

For at din krop kan udvikle og vedligeholde sig selv, er det vigtigt at den får tilført aminosyrer gennem kosten eller i form af kosttilskud. Aminosyrer er dem der opbygger kroppens proteiner, som indgår i mange af kroppens vigtige funktioner. Der er stor forskel på aminosyrerne og hvilken kost de indgår i, og faktisk kan kroppen danne nogle af dem på egen hånd. Her på siden kan du læse meget mere om aminosyrer, forskellen på essentielle og ikke-essentielle aminosyrer.

Hvad er aminosyrer? | Hvad bruger kroppen aminosyrer til? | Forskel på aminosyrer | Naturlige kilder til aminosyrer | For meget eller for lidt aminosyre | Opskrifter fulde af protein | Køb aminosyrer hos Helsam

Vis som
14 produkter
Vis som
Tilbud
Lysin
Populært produkt
67,46 DKK
89,95 DKK
Spar 22,49 DKK

Aminosyrer: Alt, du skal vide

Hvad er aminosyrer?

Proteiner er kroppens vigtigste byggesten, og består af 20 aminosyrer. De proteiner som kroppen har allermest brug for, findes i de største mængder i animalske produkter som kød, æg og mejeriprodukter. Proteiner findes også i vegetabilske produkter som bønner, linser, nødder, mandler, sojabønner m.fl.
Nogle af aminosyrerne kan kroppen selv danne, mens andre skal tilføres gennem kosten eller kosttilskud. Især veganere og vegetarer der ikke spiser kød og mejeriprodukter, skal sørge for, at de indtager proteiner på anden vis. Ikke alle proteiner indeholder de samme aminosyrer, og derfor kan det være nødvendigt at få proteiner eller aminosyrer gennem et kosttilskud.
Når du spiser proteinholdig mad omdannes proteinet til frie aminosyrer i mave/tarm kanalen. Det er især leveren der står for at omdanne protein til de ikke-essentielle aminosyrer i kroppen. Herefter sørger blodet for at transportere aminosyrerne rundt til de dele af kroppen som har behov for dem.

De funktioner proteiner og dermed aminosyrer indgår i, er bl.a.:
• Produktion af enzymer
• Produktion og transport af hormoner
• Kommunikation mellem cellerne
• Opbygning og vedligeholde af muskler
• Vedligeholdelse af normale knogler.

Hvad bruger kroppen aminosyrer til?

Kroppen har brug for proteiner til at opbygge og vedligeholde celler, væv – herunder muskler. Men proteiner bidrager også til at kroppen kan producere hormoner og enzymer. Din krop har et dagligt behov på ca. 0,83 gram protein pr. kg. kropsvægt. Det betyder også, at der er en relativt stor forskel på hvor meget du, din ven, dine børn eller andre bør indtage. Om du dyrker motion eller laver andet fysisk hårdt arbejde, kan også påvirke den mængde af proteiner du har behov for. De aminosyrer der ikke bruges, lagres ikke i kroppen som fedtstoffer eller fedtopløselige vitaminer. I stedet bliver aminosyrerne nedbrudt og omdannet til energi hvorefter de forbrændes.

Forskel på aminosyrer

Proteiner kan sammensættes af 20 forskellige aminosyrer, hvor der skelnes mellem to typer af aminosyrer: de essentielle og de ikke-essentielle. Ud af de 20 aminosyrer er 8 af dem essentielle, og 12 er ikke-essentielle. Men hvad er forskellen ud over navnet? Forskellen er, at kroppen kun kan danne de ikke-essentielle aminosyrer, og de essentielle skal tilføres på en anden måde. De fleste animalske proteinkilder indeholder samtlige af de essentielle aminosyrer som kroppen ikke selv danner. Modsat er det når der er tale om vegetabilske proteiner, hvor de fleste mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. Derfor er det som vegetar nødvendigt, at få de essentielle aminosyrer fra andre steder.
Herunder kan du se, hvilke aminosyrer der er essentielle og hvilke der er ikke-essentielle. Så er det lidt nemmere for dig at finde hoved og hale i.

Essentielle aminosyrer
Isoleucin
Leucin
Lysin
Methionin
Fenylalanin
Threonin
Tryptofan
Valin

Ikke-essentielle aminosyrer
Alanin
Asparagin
Aspartat
Cystein
Glutamat
Glutamin
Glycin
Prolin
Serin
Tyrosin
Arginin
Histidin

 

Naturlige kilder til aminosyrer

Alle aminosyrer findes naturligt i den mad vi spiser, men indholdet er ret forskelligt. Du finder aminosyrer i æg, yoghurt, fjerkræ, skaldyr, fisk, kød og f.eks. hørfrø. Også fødevarer som brød, fuldkornsprodukter og grøntsager indeholder aminosyrer. Derfor får du ret sikkert de aminosyrer du har behov for, så længe du spiser varieret. 

Der er stor forskel på den ernæringsmæssige værdi af proteinerne, alt efter om de stammer fra kød eller grøntsager. Proteinkvaliteten afhænger af den samlede aminosyresammensætning. Det betyder f.eks., at hvis du kun spiser bønner, er aminosyresammensætningen ikke ligeså god, som hvis du spiser bønner, nødder og kød i en varieret kost. Kød og mejeriprodukter gør, at du ikke behøver store mængder for at dække aminosyrebehovet, hvorimod vegetabilske produkter kræver en større variation og kendskab til de forskellige produkters proteinindhold.

For meget eller for lidt aminosyre

Det er muligt at indtage mere protein end din krop reelt har behov for. Hvis det sker, omdannes det resterende protein til energi, og du får et større kalorieindtag. Hvis du indtager for få aminosyrer, oplever du at kroppen får en reduceret proteinmasse som i sidste ende påvirker dine muskler og dit immunforsvar. Mangel på aminosyrer ses ofte med følger som træthed, svaghed og hårtab.

Opskrifter fulde af protein

Hvis du trænger til lidt inspiration til din daglige kost, kan du prøve nogle af vores mange opskrifter hvor protein fylder en del. Prøv f.eks. de smagfulde, proteinrige og mættende protein-pandekager eller en lækker protein smoothie. Du kan også prøve dig frem på egen hånd – vi har et utal af ingredienser til kolde, varme og velsmagende retter.
Gode ingredienser til retter eller drikke med masser af protein er proteinpulver, nødder, bønner og fuldkornsbrød. Eller du kan nyde en smagfuld proteinbar derhjemme, på farten, på arbejdet i skole eller hvor du vil. Husk altid, at din krop skal være i balance, så du ikke indtager mere energi end du har brug for. Det betyder at hvis du ikke har en aktiv livsstil, er det ikke altid nødvendigt at indtage et højt indhold af protein.

Køb aminosyrer hos Helsam

Hos Helsam har vi samlet en række aminosyrer som bidrager til kroppens forskellige funktioner. Vælg bl.a. mellem Carnitin, Arginin, Cystein og Lysin. Få kroppens behov dækket, og bestiller du online kan du vælge at få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam butik. Har du lyst, er du også mere end velkommen i en af vores butikker. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb af aminosyrer, kosttilskud eller andre helseprodukter.