Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

A-vitamin og betacaroten

Der findes to former for A-vitaminer: retinoider og karotenoider. Retinoider forekommer i animalske fødevarer, mens karotenoider forekommer i vegetabilske fødevarer. Her på siden kan du læse en masse spændende info om A-vitamin, og se vores udvalg af produkter.

Sortér efter
9 produkter
Sortér efter

A-vitamin og betacaroten

Hvad er A-vitamin?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder at du ofte finder A-vitaminer i den fede mad. Det betyder også, at A-vitamin optages bedst i kroppen hvis det indtages i forbindelse med fedtholdig mad – derfor er især aftensmaden et godt tidspunkt at indtage vitaminet på, da dette måltid ofte er dagens mest fedtholdige. 

Fedtopløselige vitaminer lagres i kroppens fedtdepoter, og bruges når der er behov for det. A-vitaminet lagres især i leveren og i fedtvævet. Fordi at de lagres i kroppen, er det også oftere disse man får for mange af, da de ikke udskilles på samme måde som vandopløselige vitaminer. 

Er der forskel på retinoider og karotenoider? I kroppen omdannes begge typer af A-vitamin til retinol, og det er netop retinol der bidrager til et væld af kroppens funktion. Hvis du er vegetar, er det karotenoider, herunder betacaroten du skal vælge, da de som tidligere nævnt stammer fra vegetabilske kilder. 

Betacaroten er desuden en antioxidant. Antioxidanter findes overalt i kroppen hvor de bidrager til at bekæmpe frie radikaler. Frie radikaler tilføres hele tiden til kroppen, og det er vigtigt at de holdes i skak. For mange frie radikale kan ændre arveanlægget i cellerne

 

Hvad er A-vitamin godt for?

A-vitamin er et af de vigtigste vitaminer og har grundlæggende betydning for en række forskellige, essentielle processer i kroppen. Især synet og immunforsvaret påvirkes negativt, hvis man får for lidt A-vitamin. A-vitamin bidrager til:

en normal omsætning af jern
at vedligeholde normale slimhinder
at vedligeholde en normal hud
at vedligeholde et normalt syn
immunsystemets normale funktion
cellespecialiseringsprocessen

Fordi at A-vitaminet bidrager til så mange af kroppens funktioner, er det helt essentielt at du indtager nok af vitaminet for at din krop er velfungerende og klar til en aktiv hverdag. 

 

Kan man få for meget eller for lidt A-vitamin?

Ja, det er muligt både at få for meget og for lidt A-vitamin. Det er derfor vigtigt at holde sig til den anbefalede dosis A-vitamin.

Hvis du er i tvivl om du mangler A-vitamin eller har taget for meget, kan du altid kontakte din læge og få taget en blodprøve. Blodprøven kan vise om du har mangel eller har overdoseret. 

 

Hvor meget A-vitamin har jeg brug for?

Det er forskelligt hvor meget A-vitamin man har brug for, alt efter om man er kvinde eller mand, gravid eller ammende osv. Gravide bør undgå store indtag af A-vitamin, da indtag af større mængder kan øge risikoen for misdannelser hos fosteret. 

Som gravid kan du sagtens gøre brug af et multivitaminkosttilskud med A-vitamin, så længe du derudover ikke spiser meget A-vitamin. Ellers kan du med fordel vælge et multivitaminkosttilskud uden tilsat A-vitamin. 

Da den dagligt anbefalede dosis kan ændre sig, finder du den ikke beskrevet yderligere her. Du kan under hvert produkt læse hvad den anbefalede daglige dosis er for produktet. Hold dig altid til denne for at undgå at indtage for meget A-vitamin. 

 

Naturlige kilder til A-vitamin

A-vitamin findes helt naturligt i rigtig meget af den mad du dagligt spiser. Hvis du spiser sundt og varieret, opnår du et stort indtag af vitaminet. Du finder bl.a. A-vitamin i:

  • Lever fra okse, 15600 RE pr 100 gram
  • Leverpostej, 3950 RE pr 100 gram
  • Røget ål, 1800 RE pr 100 gram
  • Æg, 606 RE pr 100 gram
  • Rå danske gulerødder, 524 RE pr 100 gram
  • Grønkål, 421 RE pr 100 gram
  • Spinat, 349 RE pr 100 gram

Kilde: Frida Fooddata


Hvis du mangler inspiration til din madlavning, kan du se alle vores spændende opskrifter der er lette at gå til for alle. Du finder opskrifter til middagsmaden, supper, salater, smoothies og meget mere. Prøv en opskrift, og opfyld kroppens behov for A-vitaminer på en ny og smagfuld måde.
Du kan f.eks. prøve ”grønkålssalat med granatæble” eller ”grøntsagssmoothie med ingefær, grønkål og persille”. Prøv også en skøn ”salat med peberfrugt, avocado og gulerod” eller en ”varm krydret gulerodssuppe” med hvidløg. Mulighederne er mange når det gælder om at lave en A-vitaminrig madret.  

Køb A-vitamin og betacaroten hos Helsam

Helsam tilbyder masser af gode alternativer, hvis du skal have mere A-vitamin i din dagligdag, hvad enten du søger et naturligt kosttilskud eller bare mangler inspiration til en bedre kost med mere A-vitamin. 

Du kan prøve vitamintilskuddet i tablet- eller kapselform, men du kan faktisk også optage vitaminet gennem huden. Hos Helsam finder du masser af lækre olier, cremer og andre plejeprodukter, der er specialdesignet til at øge dit indtag af A-vitamin uden at ændre din livsstil. 

Husk du kan få dine varer sendt gratis til din nærmeste Helsam-butik. Du er selvfølgelig også velkommen i en af vores mange butikker. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning, i dit næste køb af vitaminer.