Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Lecithin

Lecithin er sunde fedtsyrer som indgår i alle levende cellemembraner. Lecithin kaldes også for fosfocholin. Cholin-fedtsyren bidrager bl.a. til at vedligeholde en normal leverfunktio. Lecithin udvindes ofte af sojabønner, da de indeholder store mængder af fedtsyren. Lecithin fås også som lecithin granulat hvor lecithinen i stedet er udvundet fra solsikker. Lecithin granulat er et 100 % vegansk produkt, og kan derfor også indtages af vegetarer og veganere. Læs mere om lecithin her på siden.

Kilder til lecithin | Lecithin og kolesterol | Hjernens behov for lecithin
Sportsfolks brug af lecithin | Hvor meget lecithin har jeg brug for?
Køb lecithin og lecithin granulat hos Helsam

Vis som
7 produkter
Vis som

Lecithin – de livsvigtige fedtsyrer

Kilder til lecithin

Lecithin findes i mange madvarer, og du kan opnå et højt indtag ved dagligt at spise sundt og varieret.
Nogle af de madvarer hvorigennem du får lecithin er:

  • okselever
  • æggeblommer
  • spinat
  • blomkål
  • kartofler
  • nødder
  • solsikker
  • sojabønner

Det er især sojabønner som anvendes i fremstillingen af de kendte lecithin kosttilskud.

Lecithin og kolesterol

Lecithin hjælper kroppen med at nedbryde fedt fra den mad du spiser. Lecithin muliggør fedtoptagelsen i tarmene, og sørger samtidig for at fedtstofferne transporteres rundt i kroppen. I leveren og galdeblæren sker det ofte, at kolesterol størkner og skaber problemer i disse organer. Lecithin bidrager til at holde kolesterolet flydende, hvilket er noget der har stor betydning for kolesterolbalancen. 

Hjernens behov for lecithin

Lecithin er en vigtig fedtstyre der blandet andet findes i kroppens nerveforbindelser, i knoglemarven og i myelinskeder der beskytter nervecellerne. 

En af hjernens opgaver er at sende impulser ud til musklerne, med besked om hvad de skal gøre. Dette sker ved hjælp af acetylcholin som er en neurotransmitter. Acetylcholin produceres af cholin, og indeholder kroppen ikke nok cholin, svækkes mængden af acetylcholin. Det kan i sidste ende betyde, at impulsfunktionen svækkes. 

Acetylcholin fungerer også som neurotransmitter i forhold til hukommelsen. Når vi lagrer nyerhvervet viden i både korttidshukommelsen eller langtidshukommelsen, dannes der nye forbindelser mellem nervecellerne.  Det er gennem disse forbindelser hjernen sender impulser, og hver gang de bruges, styrkes og justeres de til det bedre.

Hvis kroppen kommer i underskud af cholin, og dermed ikke kan producere nok acetylcholin, er kroppen nødt til at gøre brug af de cholin reserver der findes i nerve- og hjernecellernes membraner. Der findes ca. 10 % cholin i cellernes membraner, og de bliver derfor hurtigt opbrugt, hvis der ikke tilføres ny cholin til kroppen. Hvis reserverne tømmes helt, dør cellerne og de opbyggede forbindelser nedbrydes og dør. 
Jo flere forbindelser der går tabt, jo sværere kan det blive at huske og lære nye ting. 
Derfor er det vigtigt at du dagligt får et tilskud af lecithin.

Sportsfolks brug af lecithin

Lecithin bidrager positivt til kroppens fysiske præstationer, og er derfor relevant som kosttilskud til dem der dyrker sport. Cholin fungerer som nævnt tidligere, som en neurotransmitter der sender signaler til kroppens muskler, med besked om at skulle bevæge sig. Når musklerne er i bevægelse i forbindelse med sport eller anden træning, har de brug for at være stærke og effektive.
En opretholdelse af funktionelle nerveceller sker gennem indtagelse af lecithin.

Hvor meget lecithin har jeg brug for?

Der er ikke angivet en anbefalet daglig dosis for lecithin. Dog indeholder mange lecithin produkter omkring 1 gram lecithin pr. dagsdosis. Følg altid anbefalingen der står på de specifikke produkter.

Hvis du indtager for meget lecithin, kan du opleve bivirkninger som hovedpine, kvalme og diarré.

Køb lecithin og lecithin granulat hos Helsam

Hos Helsam finder du lecithin kosttilskud i form af kapsler eller lecithin granulat som pulver. 
Vi har et bredt udvalg og det er derfor let for dig at finde et produkt der passer lige til dig.
Husk du kan få dit lecithin kosttilskud leveret gratis til din nærmeste Helsam butik