Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Lecithin

Lecithin er sunde fedtsyrer som indgår i alle levende cellemembraner. Lecithin kaldes også for fosfocholin. Cholin-fedtsyren bidrager bl.a. til at vedligeholde en normal leverfunktion. Lecithin udvindes ofte af sojabønner, da de indeholder store mængder af fedtsyren. Lecithin fås også som lecithin granulat hvor lecithinen i stedet er udvundet fra solsikker. Lecithin granulat er et 100 % vegansk produkt, og kan derfor også indtages af vegetarer og veganere. Læs mere om lecithin her på siden.

Hvad er lecithin? | Lecithin og kolesterol | Hjernens behov for lecithin | Sportsfolk bruger lecithin | Gravide og lecithin | Hvor meget lecithin har jeg brug for? | Solsikke lecithin og lecithin granulat hos Helsam 

Sortér efter
6 produkter
Sortér efter

Lecithin – de livsvigtige fedtsyrer

Hvad er lecithin? 

Lecithin kan både være en gruppe af forskellige molekyler, såsom inositol, cholin og fosfor, der opbevarer energi i kroppen, men lecithin kan også være tilsætningsstof, der findes i mange madvarer. Derfor kan du opnå et højt indhold af lecithin ved dagligt at spise sundt og varieret, og det er godt. Lecithin bidrager nemlig til en hel række vigtige funktioner i kroppen blandt andet vedligeholdelse af en normal leverfunktion, kolesterolniveau, energistofskifte, kroppens cellemembraner samt sunde knogler og tænder.

Nogle af de madvarer hvorigennem du får lecithin er:

  • Okselever
  • Æggeblommer
  • Spinat
  • Blomkål
  • Kartofler
  • Nødder
  • Solsikker
  • Sojabønner

Sojabønner er især rig på lecithin, og derfor anvendes de også i fremstillingen af lecithin kosttilskud. Det samme gælder solsikker, og derfor kan du også finde flere kosttilskud, der er udvundet af GMO-fri solsikkeolie.

 

Lecithin og kolesterol

Lecithin er en gruppe af molekyler, kaldet fosfolipid, der hjælper kroppen med at nedbryde fedt fra den mad, du spiser. Lecithin muliggør fedtoptagelsen i tarmene, og sørger samtidig for at fedtstofferne transporteres rundt i kroppen. I leveren og galdeblæren sker det ofte, at kolesterol størkner og skaber problemer i begge organer, og her kan lecithin hjælpe. Stoffet kan nemlig bidrage til at holde kolesterolet flydende, hvilket er noget, der har stor betydning for kolesterolbalancen. 

 

Hjernens behov for lecithin

Lecithin er en vigtig fedtsyre der blandt andet findes i kroppens nerveforbindelser, i knoglemarven og i myelinskeder, der beskytter nervecellerne. Hvis kroppen derfor ikke får nok lecithin, kan det have konsekvenser for en lang række funktioner i kroppen. Et tilstrækkeligt og dagligt tilskud af lecithin er med til at ruste kroppen, så den bedre kan klare sig og komme sig efter andre vitamin-, mineral- og stofmangler.
Idet lecithin blandt andet består af cholin, så hænger lecithin niveauet sammen med hjernen og dens funktioner. En af hjernens opgaver er at sende impulser ud til musklerne med besked om, hvad de skal gøre. Dette sker ved hjælp af acetylcholin som er en neurotransmitter, og som produceres af cholin. Indeholder kroppen derfor ikke nok cholin, bliver mængden af acetylcholin mindre, hvilket i sidste ende kan betyde, at impulsfunktionen i kroppen svækkes.  
Acetylcholin fungerer også som neurotransmitter i forhold til hukommelsen. Når vi lagrer nyerhvervet viden i korttidshukommelsen og langtidshukommelsen, dannes der nye forbindelser mellem nervecellerne.  Det er gennem disse forbindelser, at hjernen sender impulser, og hver gang de bruges, styrkes og justeres de til det bedre. Hvis kroppen derfor kommer i underskud af cholin, og dermed ikke kan producere nok acetylcholin, er kroppen nødt til at gøre brug af de cholin reserver der findes i nerve- og hjernecellernes membraner. Der findes ca. 10 procent cholin i cellernes membraner, og de bliver hurtigt opbrugt, hvis der ikke tilføres ny cholin til kroppen. Hvis reserverne tømmes helt, dør cellerne og de opbyggede forbindelser nedbrydes og dør. Jo flere forbindelser der går tabt, jo sværere kan det blive at huske og lære nye ting. 
Derfor er det vigtigt at du til dagligt får et tilskud af lecithin.

 

Sportsfolk bruger lecithin

Sportsfolk skal kunne udnytte kroppens funktioner, så de kan opnå gode fysiske præstationer. Netop derfor spiser mange sportsfolk lecithin-holdigt mad, da lecithin bidrager positivt til kroppens fysiske præstationer. Mange sportsfolk finder det samtidig også relevant at tage kosttilskud med lecithin, da de forskellige molekyler i lecithin styrker deres krop endnu mere. Eksempelvis fungerer cholin, som nævnt tidligere, som en neurotransmitter, der sender signaler til kroppens muskler, med besked om at skulle bevæge sig. Når musklerne er i bevægelse i forbindelse med sport eller anden træning, har de brug for at være stærke og effektive, og ved at indtage nok lecithin kan man holde nerveceller funktionelle, hvilket også bidrager til, at kroppen fungerer optimalt.

 

Gravide og lecithin

Lecithin er vigtigt for alle – gravide som ikke-gravide. Lecithin er nemlig ren næring for cellerne, og derfor er det vigtigt at få nok af det. Det gælder selvfølgelig også for gravide. Hvis man som gravid, derfor ikke spiser tilstrækkeligt af kilderne til lecithin – som blandt andet er æggeblomme, bælgfrugter, solsikker og hørfrø - så kan lecithin være et godt tilskud at tage. Hvis den gravide eksempelvis ikke spiser fisk, anbefales det også, at hun tager et tilskud af fiskeolie kombineret med lecithin for at styrke fosterets dannelse og væksten af fosterets centralnervesystem.
Efter fødslen har de fleste kvinder brug for ekstra mineraler, specielt zink, og fedtholdige stoffer. Barnets mæthed og vækst hænger nemlig sammen med modermælkens fedtindhold. Her kan lecithin være en god kilde til de fedtholdige stoffer. Du bør dog altid konsultere din læge, for at være helt sikker på, hvilke kosttilskud du bør tage.

 

Hvor meget lecithin har jeg brug for?

Der er ikke angivet en anbefalet daglig dosis for lecithin. Dog indeholder mange lecithin produkter en brugsanvisning, der anbefaler omkring et gram lecithin per dagsdosis. Det er derfor altid en god idé at følge den anbefaling, der står på de specifikke produkter.
Hvis du indtager for meget lecithin, kan du opleve bivirkninger som hovedpine, kvalme og diarré.

 

Solsikke lecithin og lecithin granulat hos Helsam

Hos Helsam finder du lecithin kosttilskud i form af kapsler eller lecithin granulat som pulver. Vi har blandt andet lecithin granulat fra Biosym, som er hundrede procent vegansk. Biosyms lecithin granulat er udvundet af GMO-fri solsikkeolie, og så er det både smagsneutralt og lugtfrit. Du finder også solsikke lecithing fra Natur-Drogeriet i pulverform, der er velegnet til veganere. Hvis du hellere vil have kapsler, så har vi blandet andet også cholin i kapselform, fra samme mærke. 
Hos Helsam finder du derfor et bredt udvalg af naturlige lecithin-produkter, der både spænder over pulver og kapsler. De forskellige produkter fra vores højkvalitetsleverandører gør det let for dig at finde et produkt, der passer lige til dine behov.
Er du derfor blevet fristet til at købe lecithin online hos Helsam? Så husk, du kan få dit lecithin kosttilskud leveret gratis til din nærmeste Helsam butik. Du er selvfølgelig også velkommen til at kigge forbi din nærmeste Helsam butik. Her står vores personale klar til at hjælpe dig med dine spørgsmål og vejlede dig til de produkter, der giver bedst mening for dig. 

 

 

Lecithin - ofte stillede spørgsmål

Hvad er lecithin?
Lecihin er både en gruppe af forskellige molekyler og tilsætningsstoffer, der findes i mange madvarer. Du kan opnå et højt indhold af lecithin ved dagligt at spise sundt og varieret.  Du finder Lecithin i blandt andet æggeblommer, spinat, blomkål og meget mere.

Hvad er lecithin godt for?
Lecithin bidrager til en række vigtige funktioner i kroppen. Herunder blandt andet en normal leverfunktion, kolesterol, energistofskifte og sunde tænder og knogler.

Hvor meget lecithin har man brug for?
Der er ikke en anbefalet dalig dosis for lecithin, men mange brugsanvisninger anbefaler omkring ét gram lacithin per dagsdosis. Følg derfor altid anbefaling på produkterne, da du kan få bivirkning af for meget lecithin.