Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Levertran

Mange forbinder levertran med den stærke lugt og smag, der følger med, men levertran har alligevel været et populært tilskud i mere end 100 år, da sammensætningen af de sunde fedtsyrer og det høje indhold af A- og D-vitamin er helt unikt. 

Sortér efter
9 produkter
Sortér efter

Alt om levertran

Hvad er levertran?

Levertran er en fed gylden olie, der er udvundet af lever af fisk fra torskefamilien. Levertran indeholder ud over omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA også gode mængder af de fedtopløselige vitaminer D-vitamin og A-vitamin. Den gyldne levertran olie kan findes som levertran kapsler eller som flydende tilskud. Nogle bryder sig ikke om smagen af levertran, og derfor kan det for dem være en fordel at vælge levertran i kapselform.

Tilbage i 1800-tallet var det meget almindeligt at bl.a. engelske børn fik levertran hver dag, men især syge børn fik det ofte bedre efter behandling med levertran. Man vidste dengang ikke hvorfor levertran virkede mod nogle sygdomme, men i dag ved vi, at den såkaldte engelske syge, skyldtes vitaminmangel. Gennem den kost vi i dag spiser, får vi mere eller mindre dækket vores behov for vitaminer og mineraler, men det kan til tider være nødvendigt med kosttilskud. Du kan herunder læse mere om hvad levertran er, hvorfor det er sundt og hvilke levertrankosttilskud du finder her på Helsam.dk.

 

Hvorfor er levertran sundt?

Levertran er sundt, da det indeholder omega-3 fedtsyrer samt vitaminer. DHA bidrager til at opretholde et normalt syn, samt en normal hjernefunktion, DHA og EPA bidrager desuden sammen til en normal funktion af hjertet ved en daglig indtagelse på 250 mg. A-vitamin bidrager til vedligeholdelse af syn, hud, slimhinder og til vedligeholdelse af et normalt immunforsvar. D-vitamin hjælper med optagelsen af calcium og bidrager til vedligeholdelse af normale knogler, tænder og normal muskelfunktion. Det ekstra D-vitamin der findes i levertran, kan også være en god hjælp i vintermånederne, når vi ikke får tilstrækkeligt sollys.

 

Skal jeg tage levertran eller fiskeolie som kosttilskud?

Indholdet af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA giver levertran de samme kendte sundhedsfordele som ved indtagelse af den almindelige fiskeolie. Levertran indeholder dog vitaminer som fiskeolien ikke gør, medmindre de tilsættes i produktionen. Du kan derfor med fordel indtage levertran som kosttilskud, hvis du ønsker et øget vitaminindtag. Uanset hvad du vælger, får du tilført de essentielle EPA og DHA-fedtsyrer.
Du kan også godt indtage både levertran og fiskeolie. I fiskeoliekapsler er A- og D-vitaminerne fjernet, og det er derfor, du godt kan tage både levertran og fiskeolie. I fiskeolien får du nemlig kun den rene fiskeolie med et højt indhold af de specielle omega-3-fedtsyrer, og det giver dig derfor ikke nogen risiko for at få for meget A- og D-vitamin.

 

Hvor meget levertran skal jeg tage?

Den anbefalede ugentlige mængde fisk er for voksne 350 gram, hvoraf de 200 gram er fed fisk som ørred, laks, makrel og sild. Spiser du ikke den anbefalede mængde fisk, kan det være nødvendigt at dække dit behov gennem kosttilskud som levertran. Levertran kan indtages i kapsel- eller flydende form.

 

Kan jeg få for meget levertran?

Levertran indeholder fedtopløselige vitaminer, og for ikke at få for meget, er det derfor vigtigt, at du holder øje med, hvor store mængder af D- og A-vitamin du indtager dagligt. Hvis du eksempelvis tager en multivitamin-tablet, er det overflødigt også at tage levertran. Multivitamin-tabletten indeholder nemlig også en hel del af A- og D-vitamin, og derfor behøver du ikke levertran, da det er usundt at spise alt for meget A- og D-vitamin.
Det er altid en god ide at holde sig til den mængde, som et produkt anbefaler at indtage. Du kan også altid gå efter, at en teskefuld levertran indeholder 1500 mikrogram A-vitamin og 12,5 mikrogram D-vitamin, hvilket holder sig indenfor den anbefalede mængde. To teskefulde levertran indeholder derimod den øverste, acceptable grænse for, hvor meget A-vitamin man bør spise per dag, og her bør man være mere påpasselig.

 

Gravide og levertran

Hvis du er gravid, skal du holde dig fra levertran. Som sagt indeholder levertran de fedtopløselige vitaminer som D-vitamin og A-vitamin, og for meget A-vitamin kan have en negativ effekt på fosteret. Derfor skal alle gravide undgå levertran. Til gengæld må gravide gerne tage fiskeoliekapsler, hvis de er uden A-vitamin.

 

Levertran hos Helsam

Hos Helsam finder du et bredt sortiment af levertran af den bedste kvalitet. Du er derfor mere end velkommen til at kigge vores sortimentet igennem og finde den levertran, der passer bedst til dit behov. Vi har blandt andet den velkendte Möllers Tran, som har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer. Möllers Tran kan købes med en mere frisk citrussmag. Du finder også levertran fra Nordic Naturals, som kun fremstilles af arktisk torsk, der sikrer dig det højeste indhold af DHA blandt alle torskearter. Uanset hvilket mærke, du foretrækker, så kan du altid bestille dit næste levertran tilskud her på Helsam.dk. Du er også altid velkommen til at besøge os i en af vores mange butikker, hvor vi står klar til at vejlede dig i dit næste køb. Husk at hvis du bestiller online på Helsam.dk, kan du vælge at få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam butik.