Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Din guide til aminosyrer

Læs guiden for en bedre forståelse af aminosyrer og hvad de bidrager til.

Aminosyrer

 

Hvad er aminosyrer?

Aminosyrer indgår i dannelsen af proteiner. Derfor hænger aminosyrer og proteiner altid sammen. Et enkelt protein består af hele 20 forskellige aminosyrer, hvoraf nogle aminosyrer kan kroppen selv danne, mens andre aminosyrer skal tilføres gennem kosten eller kosttilskud. 

De aminosyrer som kroppen selv kan danne kaldes ikke-essentielle aminosyrer. Aminosyrerne som skal tilføres gennem maden, er de essentielle aminosyrer. Det lyder måske ret indviklet, men det er slet ikke så galt. Længere nede i artiklen kan du se en tabel, som giver dig et overblik over alle aminosyrerne, samt hvilke aminosyrer der er essentielle og hvilke der er ikke-essentielle. 

Tilbage til spørgsmålet, hvad er en aminosyre? Aminosyrer tilføres kroppen gennem indtag af proteiner, hvor den største kilde er animalske produkter som kød og mejeriprodukter. Mange vegetabilske fødevarer indeholder også proteiner, dog i en anden mængde samt i en anden kvalitet. Derfor er det vigtigt at spise varieret, for at være sikker på, at du får alle de proteiner samt aminosyrer som din krop har behov for. 

Som lille bonusinfo, så hedder aminosyrer på engelsk, amino acids. Du kan rundt omkring støde på det engelske ord, men nu er du klar over, at der blot er tale om aminosyrer.

 

Køb aminosyrer her

 

Hvad er en aminosyre opbygget af?

Aminosyrer består af tre grundstoffer som du sikkert har hørt om før. De tre grundstoffer er carbon, oxygen og nitrogen. Opbygningen varierer fra aminosyre til aminosyre, og det er netop dette der gør, at aminosyrerne har hver deres funktion. 

Hvor mange aminosyrer findes der?

Der findes i alt 20 aminosyrer. Heraf er 8 essentielle aminosyrer og de resterende 12 er ikke-essentielle. Se oversigten herunder og få viden om, hvilken gruppe de forskellige aminosyrer tilhører.

Essentielle aminosyrer
Isoleucin
Leucin
Lysin
Methionin
Fenylalanin
Threonin
Tryptofan
Valin

Ikke-essentielle aminosyrer
Alanin
Asparagin
Aspartat
Cystein
Glutamat
Glutamin
Glycin
Prolin
Serin
Tyrosin
Arginin
Histidin

 

Hvem har brug for aminosyrer?

Alle mennesker har brug for aminosyrer, ellers ville kroppen simpelthen ikke kunne fungere normalt. Heldigvis kan din krop selv danne en stor del af aminosyrerne, mens den sidste del tilføres kroppen gennem en sund og varieret kost. Er du vegetar eller veganer er det vigtigt, at du undersøger hvilke fødevarer der indeholder proteiner, samt hvilke aminosyrer der findes i det du spiser. Det er nemlig essentielt at du får den rette mængde af alle aminosyrerne.

Hvis du dyrker meget sport, fitness eller styrketræner, kan det være optimalt at spise mere protein for at få flere aminosyrer. Når du er fysisk aktiv og belaster/træner dine muskler, har kroppen behov for proteiner/aminosyrer, for at kunne vedligeholde og opbygge musklerne. Protein bidrager til at vedligeholde, samt øge muskelmasse.

 

Aminosyre og protein i mad

Vil du gerne være sikker på, at du får alle de aminosyrer du har behov for? Det gælder om at spise varieret så du får alle essentielle aminosyrer i de rigtige mængder. Spis fødevarer som indeholder proteiner. Men hvilke fødevarer indeholder mange proteiner? Det får du svaret på herunder, hvor vi giver eksempler på både animalske- og vegetabilske fødevarer. 

Animalske fødevarer som indeholder proteiner (pr 100 gram)

  • Kyllingebryst – ca. 22 gram protein
  • Svinemørbrad – ca. 21 gram protein
  • Oksemørbrad – ca. 20 gram protein
  • Æggeblomme – ca. 17 gram protein
  • Mælk – ca. 4 gram protein

Vegetabilske fødevarer som indeholder proteiner (pr 100 gram)

Du kan blive endnu klogere på protein i mad, ved at læse vores informative artikel ”Protein i mad”. Her giver vi dig også inspiration til mad med protein, samt hvordan du kan fordele proteinindtaget hver dag.

 

Aminosyrer som kosttilskud

Har du af en eller anden årsag brug for at få ekstra aminosyre, kan du vælge et kosttilskud. Nogle kosttilskud med aminosyre indeholder udelukkende enkelte aminosyrer, mens andre er blandet med eksempelvis vitaminer og mineraler.

Hos Helsam forhandler vi både glutamin, lysin, cystein og mange flere. Se hele udvalget af aminosyrekosttilskud her.

Sortér efter