Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Vitaminer til gravide

At blive gravid er en stor omvæltning for både dig og din krop. Helsam guider dig til hvilke vitaminer og mineraler du som gravid bør indtage og hvorfor. Læs mere om graviditet og multivitaminer i denne artikel.

Gravid vitaminer

 

Vitaminer til dig der ønsker at blive gravid?

Hvis du går med planer om at blive gravid, er der nogle vitaminer der understøtter din graviditet. Derudover vil nogle af vitaminerne bidrage til, at fosteret udvikler sig korrekt. Men hvilke vitaminer skal du tage, hvis du går med ønsket om at blive gravid?

B-vitaminet, folsyre, er et utroligt vigtigt vitamin at huske. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager folsyre hver dag – allerede fra du planlægger at blive gravid og 12 uger ind i graviditeten. Folat bidrager til vævsdannelsen hos den gravide kvinde og spiller en rolle i celledelingsprocessen. 

Folsyre kaldes også folin, folat og folinsyre. Folsyre er navnet på den syntetiske variant af vitaminet og bruges i kosttilskud.

Multivitaminer kan supplere en varieret kost og give dig de nødvendige mængder af vitaminer, som kroppen har behov for, for at kunne fungere optimalt. Multivitaminkosttilskud findes både med og uden mineraler. En krop der har optimale mængder af vitaminer, har nemmere ved at blive gravid, end en krop som er i underskud. 

 

Vitaminer til dig som er gravid?

Hvis du allerede er gravid, er der flere vitaminer som du bør sørge for, at få nok af. Derudover findes der vitaminer som du bør nedsætte indtaget af. 

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som du skal passe på ikke at få for meget af, hvis du er gravid. At vitaminet er fedtopløseligt betyder, at det primært optages gennem fedtholdige fødevarer, samt at det deponeres i kroppens fedtdepoter. Overskydende A-vitamin udskilles ikke fra kroppen og derfor er det muligt at overdosere relativt hurtigt. Betyder det, at du skal undgå vitamin A? Nej, bestemt ikke, men spiser du sundt og varieret, bør du ikke spise kosttilskud med A-vitamin under din graviditet. A-vitamin bidrager bl.a. til at kroppen har en normal omsætning af mineralet jern.

D-vitamin, solskinsvitaminet, fås primært gennem solens stråler. Da vi i Danmark har mange dage hvor solen er bag skyer, eller mørke efterårs- og vintermåneder, kan det være nødvendigt at tilføre kroppen D-vitamin gennem et kosttilskud. En af de funktioner som Vitamin D bidrager til er, en normal optagelse/udnyttelse af calcium/kalk og phosfor. Calcium indgår bl.a. i opbyggelsen af knogler og tænder.

Ligesom der findes multivitamin tilskud til kvinder der ønsker at blive gravide, findes der også multivitaminer til gravide. Disse vitamintilskud indeholder alle de vitaminer (og mineraler), som kroppen har behov for, for at kunne udvikle fosteret så optimalt som muligt. Nogle af de kosttilskud som giver dig som gravid kvinde, de rette og optimale mængder af vitaminer og mineraler er:

  • Viminova Pregnatal multivitamin
    Pregnatal multivitamin er sammensat til gravide og indeholder de vitaminer og mineraler som er vigtige under graviditeten. Du kan også bruge pregnatal multivitamintilskuddet før graviditeten for at forberede din krop. Pregnatal fra Viminova indeholder 18 forskellige vitaminer og mineraler, herunder folat. Folat bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde og spiller en vigtig rolle i celledelingsprocessen. 

Sund kost er en kilde til vitaminer og mineraler

 

Hvorfor er vitaminer så vigtige?

Vitaminer findes overalt i kroppen og i alle fødevarer. Uden vitaminer ville kroppens mange funktioner ikke kunne fungere og det er netop derfor, at vitaminer er så vigtige at indtage og få nok af. 

I kosten findes vitaminer i mange forskellige mængder, hvilket også er årsagen til, at du skal huske at spise sundt og varieret. Ellers vil du ikke få tilført kroppen de rette mængder af vitaminerne. Hvis du ikke spiser varieret nok, af den ene eller anden grund, er et multivitamintilskud til gravide et fantastisk valg at tage.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kvinder tager et tilskud af folat, D-vitamin og jern. Derudover anbefales gravide at få nok calcium/kalk, enten gennem en sund og varieret kost eller et kosttilskud.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide kvinder at tage:

  • 400 mcg folat anbefales dagligt
  • 40-50 mg jern dagligt
  • 10 mcg D-vitamin dagligt
  • 0,5 liter mælkeprodukt eller 500 mg calcium som kosttilskud dagligt

Kilde: Sundhedsstyrelsen - opdateret aprill 2022.

 

Husk disse mineraler hvis du er gravid

Det er ikke kun vitaminer som er vigtige at få nok af hvis du er gravid, eller går med planer om at blive gravid. Også mineraler bør du få nok af. Mineraler findes ligesom vitaminer, i alt slags mad og i forskellige mængder. De mineraler som du skal sørge for at få nok af er:

Jern som bidrager til en normal dannelse af røde blodlegemer. Allerede fra 20. graviditetsuge, øges mængden af blod i din krop, samtidig med at blodet fortyndes. At blodet fortyndes betyder, at antallet af røde blodlegemer falder. En af funktionerne som de røde blodlegemer er, at transportere ilt rundt i kroppen.

Når du tager jern som gravid, bør du begynde indtaget allerede fra 10. graviditetsuge og fortsætte nogle uger efter fødslen. Grunden til at du skal fortsætte efter fødslen er, at du under fødslen mister en del blod. Hvis du mangler jern kan du opleve at få hovedpine, migræne og blive svimmel. Hvis du gerne vil øge optagelsen af jern, skal du sørge for at få C-vitamin. 

Calcium (kalk) indgår i opbygningen af knogler og tænder, men også vedligeholdelsen af normale knogler. Når fosteret opbygger knogler, er det altså vigtigt at moren har rigeligt med calcium i kroppen. For at optimere optagelsen af calcium, er et indtag af D-vitamin fordelagtigt. 

Gravid vitaminer og mineraler

 

Køb vitaminer og mineraler til gravide hos Helsam

Find alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer du behøver som gravid eller kommende gravid. Om du vælger enkelt vitaminer, mineraler eller multivitaminer er op til dig – vi forhandler et bredt udvalg af det hele. Forbered dig selv og din krop bedst muligt på graviditeten og vælg et multivitamintilskud til gravide hos Helsam.

Bestil dine varer online på helsam.dk og få din ordre leveret fragtfrit til nærmeste Helsam-butik. Du er også mere end velkommen i en af vores mange butikker. Her er vores venlige og dygtige personale altid klar til at give gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit køb.

Er du medlem af Club Overskud? I vores kundeklub får du gode tilbud, point du kan indløse når du handler hos os, spændende artikler og opskrifter og mange andre fordele. Tilmeld dig Club Overskud her.
Sortér efter