Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Detox - forårsrengøring af kroppen

Rigtig mange af os føler, at vores krop er i ubalance. Vi er trætte, deprimerede, mangler overskud, er overvægtige og har fordøjelsesproblemer. Det er gået op for os, at kosten har betydning for vores sundhed. Vi vil ikke blive ved med at fylde os med junk og kemikalier. Vi vil have gode råvarer – og de skal helst være økologiske.

Detox

 

Hvad er detox?

Detox er engelsk og er oversat til dansk, afgiftning. Kroppen renser sig selv via tarmene, leveren, nyrerne, lungerne og huden. Problemet er bare, at mængden af giftstoffer, som vi udsætter vores krop for, er langt større end den kan overkomme at udrense. Vi spiser mad med konserveringsmidler, farvestoffer, smagsforstærkere og sprøjtemidler – bare for at nævne nogle af tilsætningsstofferne, vi indtager. Vi bliver i langt højere grad end tidligere udsat for forurening. Og samtidig belaster vi også kroppen med kaffe, te, alkohol, medicin, sukker og dårlige fedtstoffer.

Når kroppen ikke kan afgifte sig selv, kan der opstå gener som f.eks. træthed, overvægt, uren hud og fordøjelsesproblemer. Derudover indeholder vores mad ikke de samme næringsstoffer, som de gjorde før i tiden. Mange af vores fødevarer er så forarbejdede, at der ikke er mange vitaminer og mineraler tilbage. Og dem har kroppen ellers brug for, så den kan detoxe.
Hvis kroppen ikke selv formår at afgifte sig, kan du prøve en detox kur – den kan du læse mere om herunder og forhåbentligt få mere viden om hvilken form for detox du skal vælge.

 

Kosttilskud til udrensning

 

Hvad er en detox kur og hvilken skal du vælge?

En detox kur er en kur hvor du hjælper din krop med at afgifte sig. Dette sker bl.a. gennem omlægning af kost og ved at undgå fødevarer som øger kroppens niveau af giftstoffer. De fleste der gør brug af en detox kur, vælger enten 3 eller 5 dage. Følg altid kuren det antal dage som den anbefaler, ellers kan du risikere at miste essentielle næringsstoffer fra kroppen.

 • Detox kur 3 dage
  En tre dages detox kur er første skridt på vejen til en sundere livsstil. En effektiv tre dages detox kur består primært af grøntsager, frugt, supper og te. Det er vigtigt du ikke spise slik, chips og junk food undervejs, da det forstyrrer kuren. Sørg desuden for at drikke rigeligt med væske – både for at holde dig hydreret, men også for at udskille affaldsstofferne mest effektivt. Men hvordan skal du sammensætte dine måltider? Du bør indtage tre måltider: morgenmad, frokost og aftensmad. 

  Morgenmad: Spis to-tre skriver fuldkornsbrød – f.eks. fuldkornstoast uden smør. Du kan bruge en fedtfattig ost eller smøreost. Væske er vigtigt og du kan derfor drikke en kop te, samt et glas vand eller juice – så sukkerfrit som muligt. 
  Frokost: En grøntsagssuppe uden brug af fløde, samt friske grøntsager blandet sammen som salat. Drik 1-2 glas vand. 
  Aftensmad: Vælg noget magert kød – f.eks. kylling og spis det sammen med kogte eller friske grøntsager. Til dessert kan du spise et stykke frugt eller to, sammen med et par glas vand.

Imellem måltiderne kan du drikke flere kopper te – gerne grøn te.
Du kan også vælge at følge en 3 dages detox kur i form af en juicekur. Du finder opskrifter på juice og smoothies her – flere af dem kan du bruge i forbindelse med din detox kur.

 • Detox kur 5 dage
  En fem dages detox kur består af tre måltider samt frugt- og grøntsagsjuice. Hold dig helst til grøntsagssmoothies, da frugtsmoothies og juice øger blodsukkeret og gør dig skiftevis frisk og træt. Husk også at drikke rigeligt med vand i løbet af hele dagen.

  Morgenmad: Som det første hver dag, inden morgenmaden, skal du drikke et glas vand med citronsaft – gerne friskpresset. Om du drikker ét eller to glas er ikke så vigtigt, så længe du gør det på tom mave.
  Selve måltidet er en frisklavet smoothie med stort indhold af grøntsager. Smoothien må ikke laves med proteinpulver, vegetabilske drikke, mejeriprodukter eller andre fedtstoffer. Drik så meget af den frisklavede smoothie, indtil du bliver mæt.
  Frokost: Din frokost skal indeholde proteiner og derfor er kød, fisk, æg og grøntsager en del af måltidet. Til frokost må du hverken spise brød, pasta, kartofler eller lignende. 
  Aftensmad: Dit aftensmåltid skal være flydende – enten i form af grøntsagssupper eller grøntsagssmoothie. Bemærk, at din suppe ikke må laves med mejeriprodukter - kun grøntsager. Til gengæld kan du spise lige så meget du vil.  
 

Hvad er detox godt for?

Når kroppen har fået den store rengøringsomgang, er det de færreste af os, der har lyst til at vende tilbage til vores gamle livsstil. Selvfølgelig kan vi ikke helt undgå at indtage stoffer gennem vores mad, som kroppen skal arbejde med for at udrense, men vi kan gøre vores for at leve så rent som muligt – bl.a. ved at spise sundere, økologisk og ved at undgå unødige tilsætningsstoffer ved at lave maden selv. Og så har motion, frisk luft og vand jo heller aldrig skadet nogen.

 

Detox – hvornår?

Foråret er et godt tidspunkt at detoxe sin krop på. Vejret er varmere, og kroppen kan lettere klare en kost med meget frugt og grønt. Der er forskellige måder at detoxe kroppen på. Den ene er at gå radikalt til værks, og i en periode undgå sukker, kornprodukter, mælkeprodukter, rødt kød, kaffe, te og færdiglavet mad. Det er dog vigtigt at gå forsigtig i gang. Trap langsomt op, og trap ned igen. Det kan også være en god idé at foretage afgiftningen sammen med terapeut, hvis kroppen skal have den helt store tur.

Det er også muligt at gå knap så drastisk frem. En moderat detox er bedre end ingen. Spis masser af frugt og grønt, en lille smule fuldkornsprodukter. Og vælg vegetabilske proteiner så som bønner og linser og magert kød som f.eks. kylling og fisk.

Udrensning er ofte noget, der påvirker os følelsesmæssigt. Vi giver slip på noget velkendt, gamle vaner og trygge mønstre. Derfor er det vigtig, at vi er gode ved os selv under processen. Ro, hvile, gåture i naturen eller kolde bade kan hjælpe.

 

Hvor længe skal du være på detox kur?

Hvor længe du skal være på kur, er op til dig selv. Dog bør du ikke detoxe i mere end 7 dage, da det kan være hårdt for kroppen. Hvis du er i tvivl om hvor længe du skal være på kur, eller hvor lang tid der skal til for at du oplever en effekt, så start med en 3 dages detox kur.

 

Detox på den lette måde

Udskift følgende madvarer:

Udskift: Med:
Hvidt sukker Rørsukker og honning
Hvidt brød Groft brød, rugbrød og spelt i stedet for hvede
Mælk Risdrik, sojadrik eller vand
Ost 
Gedeost
Okse- og svinekød Kylling, æg, fisk og vegetabilske proteiner
Slik, snacks og kager Nødder og kerner, hjemmelavede popcorn,
hjemmelavede smoothies
Kaffe og sort te Urtete og grøn te
Saft og sodavand  Vand evt. m. citronskiver, grøntsags- og frugtsafter
Raffineret salt Havsalt, urtesalt eller tamari

 

Køb detox-produkter hos Helsam

Kom godt i gang med din detox sammen med Helsam. Vi håber du er blevet klogere på hvad detox er, hvad det er godt for og hvordan du skal gøre. Vælg den detox kur eller metode der passer til dig, og få afgiftet kroppen. Du finder et stort udvalg af smagfulde, sunde og næringsrige fødevarer som kan bruges i forbindelse med din detox.
Køb dine varer online og få dem leveret fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik. Har du spørgsmål til et produkt eller andet i forbindelse med dit køb, er vores personale altid klar til at give gode råd og personlig vejledning.

 
Sortér efter