Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Alt om blåbær - Sorter, fordele og anvendelse

Alt om blåbær

Blåbær: Den nærende bærfrugt

Blåbærret er en flot og farverig bærfrugt. Du kan finde blåbær i næsten alle supermarkeder, støde på det i naturen eller dyrke det i haven. Find ud af her, hvor du opdriver de bedste blåbær, samt hvordan du får mest ud af de næringsgivende stoffer.

Hvad er blåbær?

”Blåbær” er en generel betegnelse for bær, der tilhører Lyng-familien og Bølle-slægten. Der findes over 450 forskellige sorter af blåbær, som alle er udbredt på den nordlige halvkugle. Blåbær kan variere i graden af den blå farve og kan være alt fra lyseblå til sortblå.

Blåbær er generelt søde og aromatiske i deres smag. De eftermodner ikke, og derfor skal man først plukke dem, når de er tilstrækkeligt udviklet. De har opnået deres fulde smag, når de selv slipper grenen, idet du rører ved dem. Afhængigt af sorten, så er blåbær i Danmark modne i perioden midt juli til midt oktober.

De blå bær vokser på høje buske og kan sidde tæt sammen i klaser – men grundet det mørke, duggede vokslag, som bærret har uden på skrællen, kan klaserne ikke klistre sig sammen. Et blåbær kan variere meget i størrelsen, men gennemsnitligt måler bærret mellem fem og tolv millimeter i bredden, mens de rigtig store kan blive helt op til tre centimeter. Derfor kan bærernes størrelse sammenlignes med både ærter og kirsebær, alt afhængig af den enkelte sort.

 

De forskellige blåbær

Blandt de mange forskellige sorter af blåbær er det især tre, man oftest støder på. Bærsorterne ligner til forveksling hinanden, og ifølge Fødevarestyrelsen kan alle tre sorter lovligt varemærkes som "blåbær". Derfor kan der nemt opstå forvirring i forhold til identifikation af de forskellige blåbær og deres særskilte karakteristika.

 

Vilde Nordiske Blåbær

De Vilde Nordiske Blåbær bliver i daglige munde omtalt som ”almindelige blåbær” eller ”ægte blåbær”. De kan både være svære at opdrive og dyrke, men du kan være heldig at støde på bærrene i skovens skygge, hvor de vokser sammen med bøge- og nåletræer. Vilde Nordiske Blåbær er kendetegnet ved, at det er den mindste blåbærsort med den mest kraftige smag. Du kan spotte buske med Vilde Nordiske Blåbær ved at lægge mærke til de kantede, grønne grene og fine, takkede blade.

De Vilde Nordiske Blåbær er yderst karakteristiske, da de er blå fra inderst til yderst: Blå skræl og blåt frugtkød. Derfor afgiver denne sort også meget farve, og munden får en gennemtrængende blå nuance efter indtagelse.

 

Amerikanske Blåbær

Det Amerikanske Blåbær er den store fætter til det lille nordiske blåbær. Bærret kaldes også for det ”storfrugtede blåbær”, da det er en del større end andre sorter. Ifølge Fødevarestyrelsen er det de Amerikanske Blåbær, som oftest er at finde i butikkerne.

De amerikanske blåbær har en kraftig smag, men modsat det skandinaviske bær er frugtkødet helt lyst. Samtidig har denne blåbær-sort et mere tykt og kraftigt skind end de andre.

 

Mosebøllebær

Det er kun muligt at finde Mosebøllebær i naturen, da denne sort ikke dyrkes kommercielt. Mosebøllebærrene vokser vildt overalt i hele verden, og derfor har man rig mulighed for selv at plukke det fritstående bær.

Mosebøllebærrene er kendetegnet ved, at de er mindre end den amerikanske sort og større end den nordiske. De er samtidig også mere aflange i formen, har lyst frugtkød og smager ikke så kraftigt som de andre blåbær. Du kan finde Mosebøllebærrene ved at lede efter runde og brune grene med glatte blade uden takker og indskæringer.

 

Blåbær og C vitamin

De mange forskellige blåbær-sorter er alle rige på C-vitamin, hvilket bl.a. bidrager til et normalt immunforsvar og mindsker træthed. Desuden danner C-vitamin kollagen, bidrager til normale knogler, hud, blodkar og tænder.

 

Fordele ved blåbær

Blåbær er den bærfrugt, der er mest antioxidantholdig. Mineralerne selen, kobber og zink bidrager til at vedligeholde hår og negle (selen), beskytte cellerne mod oxidativt stress og en normal jerntransport i kroppen (kobber), samt vedligeholde et normalt syn og hud (zink).

Selve bladene fra blåbærbusken indeholder også krom, som vedligeholder et normalt blodsukker niveau. Derfor kan du eksempelvis inddrage dem i din morgensmoothie.

 

Blåbær i madlavningen

Blåbær er en populær spise, der nydes på mange forskellige måder: Friske, frosne, pulveriserede eller tørrede. De friske blåbær bør altid opbevares i køleskabet i maksimum syv dage, du kan selvfølgelig stadig spise dem efter de syv dage, hvis de stadig er gode. I denne periode er der rig mulighed for at gøre det friske bær til en del af den daglige mad: i salater, i kager eller ovenpå morgenmaden. Hvis der ikke er sæson for den friske variant, så kan man nemt bruge tørrede blåbær som topping på yoghurt eller havregryn. Du kan også fryse blåbærrene ned uden problemer og bruge dem som dekorativ pynt på kager eller som farverige isterninger. Og er du tilmeld kommet til at plukke bærrene for tidligt, kan den syrlige smag sagtens bruges i både bagværk og forskellige safter. Kort sagt: Mulighederne er uendelige med blåbær.

 

Få blåbær hos Helsam

Verden over bliver der forsket i blåbærs mange anvendelsesmuligheder, og derfor bliver brugsmulighederne for friske blåbær konstant udvidet.

Hvis du ikke har så let ved at gå på opdagelse i naturen, dykke ned i buskene og finde friske bær, så er der stadig rig mulighed for at nyde godt af bærrets næringsgivende stoffer. Hos Helsam kan du nemlig finde blåbær i mange afskygninger – bl.a. kan du prøve vores søde blåbærmarmelader, lækre blåbærsmoothies, blåbærkosttilskud[MLN4] eller tørrede blåbærpulver. Du kan også gå på opdagelse i vores opskriftsunivers, og finde sunde opskrifter på både blåbær-is, smoothies og smagfulde kager.

Vis som