Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Alt om blåbær - Sorter, fordele og anvendelse

Blåbærret er en flot og farverig bærfrugt. Du kan finde blåbær i næsten alle supermarkeder, støde på det i naturen eller dyrke det hjemme i haven. Find ud af her, hvor du opdriver de bedste blåbær, samt hvordan du får mest ud af de næringsgivende stoffer.

Blåbær

 

Hvad er blåbær?

”Blåbær” er en generel betegnelse for bær, der tilhører Lyng-familien og Bølle-slægten. Der findes over 450 forskellige sorter af blåbær, som alle er udbredt på den nordlige halvkugle. Blåbær kan variere i graden af den blå farve og kan være alt fra lyseblå til sortblå. Derudover er smagen også forskellig, alt efter hvilket blåbær der er tale om. 

Blåbær er generelt søde og aromatiske i deres smag. De eftermodner ikke, og derfor skal man først plukke dem, når de er tilstrækkeligt udviklet. De har opnået deres fulde smag, når de selv slipper grenen, idet du rører ved dem. Afhængigt af sorten, så er blåbær i Danmark normalt modne i perioden midt juli til midt oktober.

De blå bær vokser på høje buske og kan sidde tæt sammen i klaser – men grundet det mørke, duggede vokslag, som bærret har uden på skrællen, kan klaserne ikke klistre sig sammen. Et blåbær kan variere meget i størrelsen, men gennemsnitligt måler bærret mellem fem og tolv millimeter i bredden, mens de rigtig store kan blive helt op til tre centimeter. Derfor kan bærernes størrelse sammenlignes med både ærter og kirsebær, alt afhængig af den enkelte sort.

 

3 blåbær du kan finde i supermarkedet

Blandt de mange forskellige sorter af blåbær er det især tre, man oftest støder på. Bærsorterne ligner til forveksling hinanden, og ifølge Fødevarestyrelsen kan alle tre sorter lovligt varemærkes som "blåbær". Derfor kan der nemt opstå forvirring i forhold til identifikation af de forskellige blåbær og deres særskilte karakteristika.
 

  • Vilde Nordiske Blåbær

    De Vilde Nordiske Blåbær bliver i daglige munde omtalt som ”almindelige blåbær” eller ”ægte blåbær”. De kan både være svære at opdrive og dyrke, men du kan være heldig at støde på bærrene i skovens skygge, hvor de vokser sammen med bøge- og nåletræer. Vilde Nordiske Blåbær er kendetegnet ved, at det er den mindste blåbærsort med den mest kraftige smag. Du kan spotte buske med Vilde Nordiske Blåbær ved at lægge mærke til de kantede, grønne grene og fine, takkede blade.

    De Vilde Nordiske Blåbær er yderst karakteristiske, da de er blå fra inderst til yderst: Blå skræl og blåt frugtkød. Derfor afgiver denne sort også meget farve, og munden får en gennemtrængende blå nuance efter indtagelse.

  • Amerikanske Blåbær

    Det Amerikanske Blåbær er den store fætter til det lille nordiske blåbær. Bærret kaldes også for det ”storfrugtede blåbær”, da det er en del større end andre sorter. Ifølge Fødevarestyrelsen er det de Amerikanske Blåbær, som oftest er at finde i butikkerne.

    De amerikanske blåbær har en kraftig smag, men modsat det skandinaviske bær er frugtkødet helt lyst. Samtidig har denne blåbær-sort et mere tykt og kraftigt skind end de andre.

  • Mosebøllebær

    Det er kun muligt at finde Mosebøllebær i naturen, da denne sort ikke dyrkes kommercielt. Mosebøllebærrene vokser vildt overalt i hele verden, og derfor har man rig mulighed for selv at plukke det fritstående bær.

    Mosebøllebærrene er kendetegnet ved, at de er mindre end den amerikanske sort og større end den nordiske. De er samtidig også mere aflange i formen, har lyst frugtkød og smager ikke så kraftigt som de andre blåbær. Du kan finde Mosebøllebærrene ved at lede efter runde og brune grene med glatte blade uden takker og indskæringer.

 

Blåbær 

Fordele ved blåbær

Blåbær smager godt og er lækre at spise for sig selv, som en lille snack, eller blande i en smoothie. Prøv denne smoohtie med blåbær morgensmoothie med friske eller tørrede.

 

Blåbær i madlavning

Blåbær i madlavningen

Blåbær er en populær spise, der nydes på mange forskellige måder: Friske, frosne, pulveriserede eller tørrede. 

De friske blåbær bør altid opbevares i køleskabet i maksimum syv dage, du kan selvfølgelig stadig spise dem efter de syv dage, hvis de stadig er gode. I denne periode er der rig mulighed for at gøre det friske bær til en del af den daglige mad: i salater, i kager eller ovenpå morgenmaden. 

Hvis der ikke er sæson for den friske variant, så kan man nemt bruge tørrede blåbær som topping på yoghurt eller havregryn. Du kan også fryse blåbærrene ned uden problemer og bruge dem som dekorativ pynt på kager eller som farverige isterninger. Og er du tilmeld kommet til at plukke bærrene for tidligt, kan den syrlige smag sagtens bruges i både bagværk og forskellige safter. Kort sagt: Mulighederne er uendelige med blåbær.

Vil du gerne bruge de sunde blåbær i køkkenet, hvor du laver dit eget blåbærsyltetøj, bager dine egne blåbær muffins eller laver egne forfriskende blåbær ispinde til dig selv eller ungerne, så har vi opskrifterne her på helsam.dk.

 

Køb blåbær hos Helsam

Verden over bliver der forsket i blåbærs mange anvendelsesmuligheder, og derfor bliver brugsmulighederne for friske blåbær konstant udvidet – her tænker vi ikke på blåbær i madlavningsøjemed, men i forbindelse med kosttilskud osv. Lige nu er der allerede mange produkter og kosttilskud med indhold af blåbær, og flere af dem forhandler vi her på helsam.dk og i vores mange butikker.

Kosttilskud, fødevarer, slik og chokolade, energi/proteinbarer, plejeprodukter og meget mere med blåbær finder du her hos Helsam

Køb dine blåbærprodukter i en af vores butikker, eller bestil online her på helsam.dk og få din ordre leveret fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik. Du er selvfølgelig også velkommen til at vælge levering til din egen adresse, eller til en pakkeshop i nærheden af din bopæl. 

Sortér efter