Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hvidtjørn

Hos Helsam finder du mange varianter af hvidtjørn - og det er der god grund til. Bliv klogere på hvidtjørn her.

Hvidtjørn

 

De fleste er stødt på de fine, hvide blomsterbær på hækken ind til naboen eller i skovens krat. Men ikke mange ved, hvad det egentlig er for en gængs plante, der vokser i det meste af Europa – og mange tror fejlagtigt, at planten er yderst giftig. Læs derfor med her, og bliv klogere på hvidtjørnen som plante samt dens giftige og ikke mindste spiselige egenskaber. 

 

Hvad er hvidtjørn?

Hvidtjørn er en hækplante, der findes i to forskellige arter: Almindelig hvidtjørn og Engriflet hvidtjørn. Mange tror at hvidtjørn er en giftig plante, som man skal gå en stor bue udenom – men det er en slem fejlantagelse. Som udgangspunkt er hvidtjørns røde blomster og grønne blade nemlig spiselige – bare ikke de hvide blomsterknopper. Du kan derfor med fordel koge de røde og grønne dele af hækplante i te, hælde snaps på dem eller bruge dem til kagepynt. Skynd dig derfor ud, og få fat i en håndfuld blade eller blomster fra hvidtjørnen. Med undtagelse af Vestjylland, kan du finde den spændende hækplante mange steder i naturen: I lyse løvskove, i skovbrynet og i mindre krat over det meste af Europa. 

 

Sådan kender du hvidtjørnen

Først og fremmest kan du kende hvidtjørnen på sine flotte, hvide blomster, som planten også har sit navn efter. Du kan dog kun se de hvide, karakteristiske blomster i og omkring april måned, hvorefter de erstattes af røde blomsterbær, der står i fuldt flor fra maj til juni. Blomsterbærerne kan også kaldes for hvidtjørnens frugter, da indholdet er blødt og spiseligt i modnet tilstand. Blomsterne og blomsterbærerne beskyttes af spidse torne på hvidtjørnens grene, der titter frem overalt på den store hækplante. Nogle gange kan hvidtjørnen vokse sig så vild og stor, at den når en højde på over otte meter – og så bliver de øverste bær på planten meget eftertragtet blandt fuglene. 

 

Hvad er hvidtjørn godt for?

Hvidtjørnen er kendt som en ganske almindelig hækplante – men den er meget mere end bare det. Gennem mange år er det nemlig kommet frem, at hvidtjørnen har forebyggende og virkningsfulde egenskaber i forbindelse med hjertefunktionen hos mange mennesker. Hvidtjørn som plantemiddel, kosttilskud eller i te kan eksempelvis være med til at understøtte hjertefunktionen, bidrage til en normal tilførsel af ilt i blodet og give en mere almindelig blodcirkulation. Netop derfor er hvidtjørn ekstra godt for ældre mennesker og midaldrende mennesker.

 

Dét kan du bruge hvidtjørn til

Som nævnt tidligere, så er hvidtjørn en hækplante med mange forskellige funktioner. Her kan du læse om, hvad du kan bruge hækplanten til, og hvordan du får mest ud af den.

 

Brug hvidtjørn i din egen natur

Helt basalt er hvidtjørn en plante, der bruges til at give beskyttelse til andre og mere sårbare planter i naturen. Men hvidtjørnens blomster er også gode til at tiltrække insekter og bærædende fugle, og derfor kan den skabe en god, naturlig cyklus i mange haver. Hvidtjørns stamme er samtidig også god som podestamme for pære, æbler og kvæder. Det er derfor bare med at prøve kræfter med den næringsrige plante hjemme i haven!

 

Brug hvidtjørn i mad

Både hvidtjørnens blade og modne, røde blomsterbær kan spises – mens dyrene kan få lov til at beholde de mange, tykke grene for dem selv. Blandt andet kan nye, friske blade fra hvidtjørnen snittes fint og bruges som et flot grønligt drys på forskellige madvarer, så de får en frisk eftersmag. Du kan også sagtens tørre hvidtjørnens blade og brugde dem i te, eller lægge de friske kronblade ovenpå en salat. Hvidtjørnens flotte, røde blomsterbær kan også bruges i flere forskellige opskrifter. Du kan både spise de modne bærfrugter rå eller bruge dem i marmelader, snaps, saft eller vin. Det er også nærliggende enten at sylte, kandisere eller fermentere flere dele fra hvidtjørnen. Man skal dog bare huske på, at blomsterbærret har to til tre små frø-kerner inde i den bløde midte, hvilket gør dem lidt besværlige at klargøre til maden. Hvis du derfor gerne vil undgå at døje med kernerne, kan du bruge hele bærfrugten – med både frugtkød og kerner – som smagsgivere inde i en kylling eller and. Det giver en spændende og frisk smag. 

 

Hvidtjørn hos Helsam

Det er ikke længere nogen hemmelighed, at hvidtjørnen kan bruges i naturen, i maden og i kroppen. Derfor er der mange gode grunde til at gøre hækplantens blade og blomster til en mere fast del af dine hverdage. Hos Helsam vil vi gerne gøre det lettere for dig at få mere ud af den forebyggende plante, og derfor har vi flere forskellige varianter af hvidtjørn. Du kan blandt andet finde hvidtjørn som kapsler og kosttilskud, der styrker hjertet. Du finder både kosttilskud fra Natur-Drogeriets Phyto-serie, der bygger deres produkter på gamle urtekundskaber, mens også fra det amerikanske brand Solaray, der tilbyder dig førsteklasses kosttilskud af urter, vitaminer, mineraler og fedtsyrer. Natur-Drogeriet har også flere varianter af hvidtjørn, der eksempelvis tæller en mild og sødmefyldt grøn te med hvidtjørn, en urteteblanding af grøn te og hvidtjørns blomster og kosttilskud med grøn te, hvidtjørn, ginseng og sennes. Tag et kig i vores store sortiment med gode helseprodukter her.

Vis som