Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Allehånde

Vidst du, at allehånde smager som en blanding af mange forskellige krydderier? Læs mere om allehånde og krydderiets mange anvendelsesmuligheder, her i artiklen.

Allehånde

 

Hvad er allehånde?

Allehånde er et fantastisk krydderi, med en duft og smag der minder om andre velkendte krydderier som kardemomme, kanel, nellike, ingefær og muskat. På engelsk hedder allehånde, allspice. Oprindeligt stammer allehånde fra De Caribiske Øer og Centralamerika, men blev kendt i hele Europa, da opdagelsesrejsende og handlende medbragte krydderiet til deres hjemlande. I begyndelsen troede man, at allehånde var en form for peber. Dette skyldtes, at allehånde ligner peberkorn – små, mørke kugler. 

Hel allehånde er bær fra et træ i myrtefamilien. Træet hvorpå allehåndebærerne vokser, kan blive helt op til 10 meter højt. Den mørke farve som allehånde har, får bærrene først, når de tørres. Friske allehåndebær er faktisk grønne. Når allehånde bær er modne, mister de smag og duft, hvilket betyder, at de høstes mens de stadig er umodne. 

Når allehåndebær høstes, lægges de i store bunker i flere dage. Her begynder bærerne at gære, hvorefter de spredes ud så de kan tørre yderligere. For at allehånde beholder sin smag og duft er det vigtigt, at tiden mellem høst og tørring er så kort som overhovedet muligt. 

 

Hvad kan allehånde bruges til?

Allehånde kan bruges som smagsforstærker af andre krydderier i en ret. Derudover er allehånde utroligt populær og anvendt i julemad og bagværk. Hvis du har været til en julefrokost, er du med garanti stødt på allehånde, f.eks. når du har spist marinerede sild, frikadeller eller medisterpølse. 

Det er dog ikke kun i juletiden at allehånde bruges. Allehånde gør sig også godt i teer, kager, småkager og chokoladekager. 

Gennem tiden er allehånde også blevet anvendt som middel mod diverse ubehag – dette kan du læse mere om i afsnittet, ”Er allehånde godt for noget?”. 

 

Hvad smager allehånde af?

Allehånde smager af meget, nærmest som en blanding af mange krydderier. Kardemomme, kanel, nellike, ingefær og muskat er de krydderier, som allehånde særligt smager af. 

 

Hvad betyder allehånde?

Allehånde, på engelsk allspice, har fået sit navn, da krydderiet smager af ”alle krydderier”, eller i hvert fald af mange forskellige. 

 

Er allehånde godt for noget?

Allehånde er en vigtig ingrediens i ayurvedisk medicin – en lære baseret på plantemedicin og yoga.

Sortér efter