Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Valnødder

Helsam guider dig til en bedre forståelse og brug af valnødder. Hvor finder man dem? Hvordan opbevarer man dem? Bliv ekspert i valnødder: Læs mere her.

Valnødder

Valnødder er kendte af de fleste og bruges i mange forskellige sammenhænge: De kan være overraskelsen i din brownie, tilbehøret til din film eller saltet i din salat. Og det er ikke uden grund. For den brune, rynkede valnød har en karakteristisk smag. Får du også helt lyst til at spise lidt flere valnødder? Så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du får mere ud af den givende nød. 

 

Valnødder – døm dem på omslaget

De fleste omtaler valnødder som en ensartet størrelse, der betegner én slag nød og træ. Men i virkeligheden er valnødder et udtryk for planteslægten ”Juglans”, der indeholder hele 21 forskellige arter. Dén af de 21 arter, vi i Danmark kender bedst, er arten Juglans regia, der strækker sine sunde rødder fra Tyrkiet til Kina. Det betyder dog ikke, at du hverken kan finde den rynkede valnød i den danske natur eller selv dyrke den – tværtimod. Andre spiselige afarter af valnødden vokser nemlig vildt i Danmarks skove og i mange danske haver. Så når du spotter en hård, brun nøddeskal eller en tyk, grøn hinde i skovbunden og mors havebed, så kan det meget vel være en valnød. For at tjekke om valnødden er god nok til at spise, kan du åbne den brune skal eller den grønne hinde og tage et kig på farven: Jo lysere nuance, jo højere kvalitet. 

 

Hvor finder man valnødder?

Valnødder stammer oprindeligt fra Asien, men i dag vokser nødden i mange forskellige lande rundt om i verden – herunder Danmark. Her finder du den brune, krøllede nød i skove, krat og danske haver. Du kan sågar nemt gå ud og købe et valnøddetræ til haven, der kan stå klar med hjemmedyrkede valnødder efter blot få år. Men inden man anskaffer sig et valnøddetræ, er det vigtigt at tænke over, hvor man bor - det er nemlig ikke alle steder i Danmark, der er lige gode til at dyrke valnødder. Midt i Jylland kommer der eksempelvis oftere nattefrost, hvilket fryser træets blomster og dræber de små anlæg til nødder – og det giver ikke gode chancer for ideel høst af valnødder. Hvis man til gengæld er bosat på Samsø eller andre danske øer, er der en mindre temperaturforskel mellem dag og nat. Det betyder at valnøddetræerne på de danske øer har meget bedre mulighed for at afgive en prangende nødde-høst. 

Du finder selvfølgelig også valnødder hos din lokale købmand eller Helsam. På hylderne her er de fleste valnødder importeret fra varmere breddegrader, da valnøddehøsten er større tættere på solen. Valnødder elsker nemlig varme, læ og en ikke alt for tør jord.

 

Hvad er valnødder godt for?

Under den tykke skal eller den grønne hinde finder du selve valnødden: Den har en todelt, krøllet form, der mest af alt minder om en lille, lysebrun hjerne. Men selvom valnøddens ydre ved første øjekast kan afskrække, så bør den virkelig have en chance - for din egen skyld i hvert fald. Valnødder indeholder nemlig umættet fedt, fibre og mineraler som kalium og magnesium, som din krop har godt af. Valnødden afgiver både sunde fedtstoffer og velsmagende olie.

 

Hvordan opbevarer man valnødder?

Vi har allerede lært, at valnødder indeholder en masse gode næringsstoffer, der er sunde og gode for din krop. Derfor er det også vigtigt at passe på dine hjemmedyrkede – eller hjemmebragte – valnødder. For på grund af fedtindholdet, er valnødders holdbarhed kort. Men hvis du opbevarer nødderne køligt og tørt, uden at tage dem ud af deres skal, giver du dem en forlænget levetid på op til flere måneder. Skal de holde i længere tid? Så kan du med fordel opmagasinere de små nødder i fryseren. Og du behøver ikke at gå på kompromis med kvaliteten, selvom det forlænger nødens levetid: For både i og udenfor fryseren bibeholder valnødderne deres søde og milde smag.

 

Sådan kan valnødder bruges i mad

Når man hører ordet ”valnødder”, så ledes tankerne ofte hen på den julede Waldorfsalat, det søde valnøddebrød eller som et salt tilbehør til osteanretningen. Men valnødder kan bruges til meget mere end det! Nødden er eksempelvis et sundt alternativ til slik og andre søde sager – og så passer de anbefalede 30 daglige gram lige ned i hånden, når der skal snackes til filmen, vinen eller efter løbeturen. Valnødder har samtidig en karakteristisk smag, der med fordel kan bruges i det salte køkken og i mange vegetariske retter. Valnødder kan altså bruges til meget i princippet. Så har du lyst til drys på yoghurten, et salt element i wokmaden eller bare et mellemmåltid, så går du ikke galt i byen med valnødder. 

I Helsams opskriftsunivers kan du finde flere ideer til, hvordan du kan bruge de sunde valnødder i din mad.

 

Valnødder hos Helsam

Har du lyst til en god pose valnødder, en salt snack eller kerneingrediensen til din Waldorfsalat? Så tag et kig på Helsams gode udvalg af valnødder. Du finder naturlige, usaltede valnødder fra mærker som blandt andet Rømer, World Bio og Biogan.

Hos Helsam finder du et godt og spændende udvalg af forskellige produkter med valnødder – alle, der på hver sin måde bidrager til en sundere hverdag for dig. Du kan nemt bestille dine valnødder og valnøddeprodukter online på Helsam.dk – og samtidig få dem leveret til din nærmeste Helsam butik, kvit og frit.

Sortér efter