Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Gråbynke

Gråbynke, fattigmandspeber og artemisia vulgaris – tre navne på en helt særlig ukrudtsplante. Læs mere om brugen af gråbynke samt hvad du skal være særligt opmærksom på her.

Gråbynke

 

Hvad er gråbynke?

Gråbynke, eller grå bynke, er mest kendt som ukrudt og tilfører kurvblomstfamilien. Planten går også under navnet ”fattigmandspeber”, da den har en krydret aroma, nærmest peberagtigt, og fungerer fint i et køkken da den er spiselig. Den latinske betegnelse for gråbynke er Artemisia Vulgaris. 

Hvor peber før i tiden var dyrt, var gråbynke lettilgængeligt eftersom det vokser i grøft og krat over det meste af Danmark. Det eneste gråbynken kræver, er god næringsrig jord samt masser af lys. Er jorden tilmed lidt sandet og relativt tør, er det blot endnu bedre for plantens trivsel. 

Gråbynke kan blive høj, nemlig mellem 60 og 150 cm, og have et omfang på op mod én meter. Stænglen er rødbrun og har rigtigt mange sideskud med grønne blade. Bladene er glinsende på overfladen, mens undersiden er mat og mere grågrøn i farven. På toppen af gråbynken findes mange små blomster, som mest af alt ligner små knopper der endnu ikke er sprunget ud. 

 

Hvor meget gråbynke må man spise?

Man kan desværre ikke spise uanede mængder af gråbynke – store mængder er nemlig giftige og skader nervesystemet. Det der gør gråbynke giftig er stoffet thujon. En person der vejer 70 kg bør ikke spise mere end 13 gram frisk gråbynke, da mængden af thujon allerede her er for stort. Hos børn er den daglige grænse noget mindre, f.eks. må et barn på 30 kg ikke spise mere end 5 gram før gråbynken kan gøre skade. 

At bruge gråbynke som krydderi, eller som ingrediens i kryddersnaps og kryddereddike er der intet problem i, da mængderne her er så små.

 

Gråbynke allergi

Er du pollenallergiker, så kender du sikkert allerede til bynke. Bynke er nemlig en af de primære udløsere til pollenallergi i Danmark. Det skyldes af bynke findes i flere varianter og at de vokser mere eller mindre overalt, men det er især gråbynken som igangsætter den allergiske reaktion. 

Når gråbynke blomstrer, spredes dens pollen ved hjælp af vinden. Eftersom gråbynken har mange blomster og planterne findes i stor stil over alt, er mængden af bynkepollen stor.

 

Hvad kan gråbynke bruges til?

Gråbynke har flere egenskaber i køkkenet i forbindelse med din madlavning. Generelt er gråbynke bedst efter at være blevet tilberedt, hvor den giver masser af smag og aroma. Brug gråbynkens blomsterknopper i bagning og oplev en mild smag af rosmarin, eller brug gråbynken i kogeretter eller lav din egen kryddersnaps. Hvis du har tørret gråbynke kan du lave en smagfuld kop te, men drik ikke mere end 1-3 kopper dagligt.

 

Hvor og hvornår kan gråbynke findes?

Vil du gerne plukke gråbynke i naturen? Så skal du ud i månederne maj-oktober. Når du samler gråbynke er det ikke hele planten du skal tage med dig. Den krydrede smag og aroma findes primært i plantens top med de mange blomsterknopper. For at få mest smag skal du vælge de planter hvor knopperne ikke længere er grønne, men hvor knopperne er modnet og evt. har fået lov til at tørre lidt. 

Hvis du er på jagt efter gråbynke i naturen, skal du være opmærksom på, at planten ofte kan forveksles med andre planter fra artemisia grenen. De planter som gråbynke kan forveksles med er: markbynke, havemalurt, strandmalurt, sølvbynke og strandgråbynke. 

Skulle du ved en fejl plukke en af de andre planter fremfor gråbynke, vil du ofte opleve at smagen er meget bitter og gør planten nærmest uspiselig. Derudover indeholder andre planter også giftstoffet thujon, hvilket gør, at du ikke bør spise store mængder.

Sortér efter