Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Æg - en superfood?

Vidste du, at æg er rig på både vitaminer, mineraler og proteiner? Det gør æg til en fantastisk kilde til bl.a. B12-vitamin, riboflavin, D-vitamin og selen. Læs mere om æg og find spændende opskrifter med æg her.

Æg - en superfood?

 

Æg – en superfood | Vitaminer og mineraler i æg | Proteiner i æg | Fedt og fedtsyrer i æg | Opskrifter med æg | Mal æg til påske | Ofte stillede spørgsmål

 

Æg: En superfood

Æg, altså hønseæg, er en utroligt populær spise, ingrediens og kilde til vitaminer, mineraler og proteiner. Der findes uanede muligheder til hvordan æg kan bruges i madlavningen. Æg er faktisk meget sunde at spise. Det skyldes især deres høje næringsværdi.

Den høje næringsværdi i æg skyldes, at det indeholder alle de stoffer, som er nødvendige for at udvikle en kylling. De mange næringsstoffer befinder sig hovedsageligt i blommen, mens hviden primært indeholder protein.

Æg er derfor fyldt med alt det, din krop skal bruge. Det indeholder simpelthen alle essentielle næringsstoffer, men som nævnt med undtagelse af C-vitamin, og samtidig indeholder et æg 11 gram fedt pr. 100 gram, hvoraf 57 % er umættede fedtsyrer.

Hvis du forsøger at holde styr på blodsukkeret og undgå for mange kulhydrater i kosten, er æg også den perfekte fødevare. Protein og fedt udgør nemlig de energigivende næringsstoffer i æg, mens indholdet af kulhydrat kun ligger på omkring 1 gram pr. 100 gram æg du spiser.

 

Næringsindhold i æg

100 gram æg har et næringsindhold fordelt som følgende:

 • Kalorier: 155 kcal
 • Fedt: 11 gram
 • Kulhydrat: 1,1 gram
 • Protein: 14 gram

Vær opmærksom på, at et ægs næringsindhold kan variere, da det påvirkes af bl.a. hønens foder. Derudover er æg rig på både vitaminer og mineraler, som du kan læse meget mere om herunder. 

Gennemsnitligt vejer 1 æg ca. 60 gram.

 

Vitaminer og mineraler i æg 

Æg er heldigvis ret almindeligt i de flestes kost og er dermed en dejlig nem måde at få vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og essentielle aminosyrer sluset ind i dine daglige måltider.

Indholdet af jod og selen i æg ligger på samme niveau, som indholdet i fisk med omkring 21 mikrogram pr. 100 gram.

Æg er desuden en god kilde til D-vitamin, som vi ellers kun får i fede fisk og sollys, hvilket jo er endnu en god grund til at få masser af æg i vinterhalvåret, hvor vi danskere typisk mangler det vigtige D-vitamin. Undersøgelser viser, at hvis vi spiser 1 æg om dagen, vil vi få ca. 21 % af den anbefalede daglige mængde D-vitamin.

Æg har et højt indhold af B12-vitamin, som er vigtigt for en normal nervefunktion og dannelse af blodceller.
Æg indeholder også mange andre vitaminer, som f.eks. A-vitamin, B2-vitamin og E-vitamin og mineraler som f.eks. jern, zink og selen. I skemaet nedenfor ses de vitaminer, hvor æg bidrager med mere end 15 % af RI. RI står for referenceindtag, og er det, der tidligere blev kaldt for anbefalet daglig tilførsel (ADT).

Oversigt over vitaminer i æg pr. 100 gram

 • Vitamin A - 208 mg 
 • Riboflavin (B2) - 0,45 mg 
 • Niacin (B3) - 3,05mg 
 • Vitamin B12 - 2 mcg 
 • Biotin (B7) - 25 mcg
 • Pantothensyre (B5) - 1,6 mg
 • Vitamin D - 1,75 mcg
 • Vitamin E - 1,8 mg

Æg giver dig også 42 % af RI af selen og 30 % af RI af fosfor, samt indeholder æg desuden lutein, folsyre og cholin.

 

Proteiner i æg

Æggets sammensætning af aminosyrer (proteiner) er tæt på det optimale, hvilket er grunden til at æggets proteinindhold ofte bruges som reference ved bedømmelse af andre proteiners næringsmæssige værdi. Æg indeholder nemlig de otte essentielle aminosyrer: Valin, leucin, isoleucin, threonin, tryptofan, phenylalanin, mehtionin og lysin.

I alt indeholder et æg ca. 12 gram protein pr. 100 gram, hvilket betyder at et enkelt æg faktisk dækker op til 15 pct. af det daglige proteinbehov hos en voksen.

 

Fedt og fedtsyrer i æg

Æg indeholder en del forskellige typer af fedtsyrer, hvilket er en rigtig god ting i forhold til optagelsen af de fedtopløselige vitaminer i ægget, nemlig vitamin A, D, E og K.

Æg indeholder den almindelige linolensyre og begge de essentielle fedtsyrer omega-3 og omega-6. Monoumættede og polyumættede fedtsyrer udgør ca. 2/3 af fedtsyrerne i blommen.

Al fedt i ægget befinder sig i æggeblommen i form af triglycerider, kolesterol og lecithin. Kolesterol bruges i kroppens cellemembraner og til produktion af D-vitamin, kønshormoner mm. Kroppen danner selv den største andel af kolesterol, men tilføres også kolesterol med kosten.

Selvom æg indeholder en del kolesterol, viser de nyeste undersøgelser faktisk, at æg ikke forhøjer kolesterolmængden i blodet hos sunde og raske mennesker*. Det betyder, at du roligt kan spise et æg om dagen som en del af en varieret kostplan, uden at der er risiko for forhøjede kolesterolværdier.

Så spis bare løs af de sunde, næringsrige æg – og ikke kun til påske!

 

Opskrifter med æg

Uanset om du er til søde desserter, mættende middagsmad eller smagfuld aftensmad, finder du opskrifter her på helsam.dk. Opskrifterne vi præsenterer her i afsnittet, indeholder alle æg, men nogle kan faktisk laves uden æg – det kan du læse meget mere om i de forskellige opskrifter. 

Chokoladebrownies er perfekte til dessert, til når du får gæster, eller hvis du skal have kage med på arbejde. Vores opskrift svarer til 16 stykker lækker chokobrownie og relativt nem at gå til. Farseret fugl med perlespelt kan laves med forskellige slags fjerkræ, alt efter din smag. Retten er fuld af smag, hvilket skyldes det brede udvalg af krydderier som bruges i tilberedning af retten.

 

Mal æg til påske

Det er måske ikke påske lige nu, hvor du læser denne artikel. Men du kender garanteret til de flotte udsmykkede æg som pynter så fint til påske. At puste æg, altså tømme dem for hvide og blomme, for derefter at male dem, er en gammel tradition som mange stadig holder fast i.
De pyntede æg kan pynte på borde, i vinduer, udendørs i træernes grene eller et helt andet sted. 

 

Æg – ofte stillede spørgsmål

Hvor mange kalorier er der i et æg?
Der er 155 kalorier i 100 gram æg. Et æg på 60 gram indeholder ca. 80 kalorier.
Hvad vejer et æg?
Et æg vejer ca. 40 – 60 gram, alt efter om det et størrelse S, M eller L æg.
Hvor lang tid skal æg koge?
Et æg skal koge 5 – 8 minutter, alt efter om du ønsker et blød- eller hårdkogt æg.
Hvor lang tid skal et blødkogt æg have?
Et æg skal koge 5 – 5,5 minutter for at det er blødkogt.
Hvor lang tid skal et hårdkogt æg have?
Et æg skal koge 7-9 minutter før det er hårdkogt.
Hvor mange æg må man spise om dagen?
Ifølge DTU Fødevareinstitut kan man roligt spise 1 æg om dagen. Lider du af forhøjet kolesterol, bør du skære ned på dit indtag af æg.

 

For endnu mere viden om æg, kan du besøge danskeæg.dk, danaeg.dk og dava.dk.

Vis som