Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Tranebærsaft

Tranebærsaft kan nydes af alle – børn som voksne, samt af dem der er til en sur eller sød saft. Tranebærsaft findes med dens naturligt bitre smag, men også i varianter hvor saften er sødet med enten æble eller rørsukker. Læs mere om tranebærsaft her, og bliv klogere på hvordan tranebærsaft kan bruges mod blærebetændelse.

Tranebærsaft

 

Tranebærsaft: Fuld af smag

Pressede tranebær giver en helt fantastisk saft – en saft som både smager godt og som har særlige egenskaber i forbindelse med bl.a. urinvejsinfektioner, herunder blærebetændelse. Nyd et skønt og velsmagende glas tranebærsaft året rundt. Smagen er frisk og så findes der både søde og sure varianter af den naturlige saft. Saften fremstilles ved at koge tranebærrene, hvorefter saften sies fra og bærrene fjernes. Derudover kan de herefter sødes eller ej. 

 

Det lille, røde og bitre tranebær

Tranebær er små og røde bær, som har en let bitter smag. Den røde farve som tranebærret har, er et tydeligt tegn på, at indholdet af flavonoider er højt. Flavonoider er plantestoffer som findes i mange frugter, grøntsager og planter, men især i tranebær. En flavonoid kan have flere forskellige funktioner – nogle flavonoider bestemmer farven en frugt har og andre hvilken smag frugten har. 

Oprindeligt stammer tranebær fra det nordøstlige Amerika og blev senere importeret til Europa, hvor bærret i dag bruges i mange forskellige retter og produkter. Et tranebær er kuglerundt og på tranebærbusken sidder de i lange rækker på buskens mange grene. 

I tranebær findes stoffet proanthocyanidiner, forkortet og ofte omtalt ”PAC”. Det er netop indholdet af PAC som menes at afgøre, hvor effektiv tranebærsaften eller kosttilskuddet er mod blærebetændelse. 

 

Tranebærsaft og blærebetændelse

Det er ikke nogen nyhed, at tranebær er godt mod blærebetændelse. Tranebær har i årevis været brugt i forebyggelse og behandling af blærebetændelse. Især kvinder har stor risiko for at få blærebetændelse, da deres urinrør er meget kort. Derfor skal fremmede bakterier ikke langt, før de gør skade. 

Der er lavet mange undersøgelser omkring tranebær og deres effekt på blærebetændelse, og der er endnu ikke et endeligt bevis på, at tranebær for alvor kan forebygge blærebetændelse. Dog viser flere mindre undersøgelser, at tranebær kan nedsætte risikoen for blærebetændelse hos kvinder der ofte oplever symptomer.

For at tranebærsaften har en virkning, anslås det, at den mindste dosis tranebærsaft er 300 ml som indeholder ca. 35 mg PAC. 

 

Hvad indeholder tranebærsaft?

Når du køber tranebærsaft kan du vælge mellem både tranebærsaft med eller uden sukker. Tranebærsaft tilsættes ofte sukker for at gøre den lettere at drikke, da tranebær som tidligere nævnt, er relativt bitter fra naturens side. Hvis du ønsker en tranebær saft uden tilsat sukker, er det selvfølgelig også muligt at finde. Det er også tranebær saft uden sukker som er bedst, hvis du drikker det for at forebygge eller behandle blærebetændelse. Bakterier elsker nemlig sukker og derfor er det bedst ikke at fodre dem yderligere. 

 

Økologisk tranebærsaft

Hos Helsam finder du selvfølgelig økologisk tranebærsaft, endda i forskellige varianter og fra forskellige leverandører. Biogan, Søbogaard og Svane er de leverandører hvis tranebærsaft du finder på helsam.dk.

 

Opskrifter med tranebærsaft

Tranebærsaft kan anvendes i flere forskellige drikke hvor en blanding af forskellige ingredienser giver nye smagsoplevelser. Skulle du have lyst til at gøre forsøg med tranebær som en del af en drik, kan du prøve en af de nedenstående – de er nemme at lave og kræver få ingredienser.

  • Aronia-Tranebær Drink mikser to sunde og smagfulde bær, nemlig aroniabær og tranebær. Hertil tilsættes vodka som giver ekstra fylde og smag til drinken. Drinken nydes bedst kold, hvilket kan ske ved at bruge frosne aronia- og tranebær. Du kan selvfølgelig også undlade alkohol og nyde den kolde drink i hele familien.
  • Tranebær Cocktail er en sød og let-bitter drik tilsat gin. Tranebær og citron giver masser af smag, mens sukkeret søder cocktailen efter din smag.
  • Tranebær Gløgg er perfekt i vintermånederne, til juleaften eller en af de mange julefrokoster. Med honning, mandler og tranebær er du sikker på at komme i julestemning.
Vis som