Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Naturligt gravid?

Et stigende antal unge kvinder og mænd oplever ikke at kunne få børn

Opdateret juli 2022.

Af: Anette Harbech Olesen, forfatter og blogger på www.madforlivet.com

Infertilitet rammer i dag 15-20 pct. af de unge, danske par, der gerne vil have børn, og det er det højeste antal ufrivilligt barnløse nogensinde.

Flere par end nogensinde har svært ved at få børn. Årsagerne er mange, derfor vil det heller ikke være muligt at dække alle aspekter i denne artikel. Her vil primært blive fokuseret på mulige sammenhænge og naturlige redskaber i form af mad og livsstil til genoprettelse af fertiliteten.

Når en kvinde oplever uforklarlig barnløshed, så opsøger hun ofte sin læge. Hos lægen konstateres hyppigt enten blokerede æggeledere, endometriose, PCO, manglende ægløsning eller manglende menstruation. Hos andre er der ikke umiddelbart påviselige årsager.

Mange kvinder gennemgår herefter langvarige og belastende hormonkure for at blive gravide. Adskillige bliver hjulpet til graviditet ad denne vej, men der er også, udover ovennævnte aspekter, hyppige og gennemgående træk blandt mange af de kvinder, der har svært ved at blive gravide. De ses ofte i form af eksempelvis ernæringsmæssige mangler, miljøbelastningen af tungmetaller og anden kemi, stress, blodsukker-ubalancer og ophobninger af kobber.

Alle disse nævnte faktorer kan der gøres noget ved, og der kan være god og effektiv hjælp at hente i helt naturlige og afbalancerende tiltag.

 

For lidt af det gode?

Det første en dyrlæge gør, hvis et dyr ikke kan reproducere sig, er at kigge på foderplanen og vitamin- og mineralbalancen. Dyrlægen ved, at niveauer, der kun lige er tilstrækkelige til at ernære et voksent dyr, er utilstrækkelige i forbindelse med reproduktion. Der skal være rigeligt til også at nære et foster. Derfor optimerer dyrlægen som regel næringsstof-tilførslen og justerer foderplanen. Ofte vil dyrets balancer blive genoprettet og dermed også fertiliteten.

En sådan naturlig tilgang til graviditet kunne vi mennesker også med fordel anvende. Det gør vi bare ikke særligt ofte, til trods for at amerikaneren Weston A. Price for adskillige år siden skrev om fænomenet. Han erfarede, via studier i forskellige folkeslag, at lige så snart sukker, hvidt mel, raffinerede fødevarer og færdigretter blev introduceret i et samfund, så svækkedes befolkningens helbred, og fertiliteten faldt. Det står beskrevet i bogen ”Nutrition and physical degeneration”.

 

For meget af det dårlige?

Et andet aspekt, som vi ikke har tilstrækkeligt fokus på, er ophobninger af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer i kroppen. Det er et stigende problem blandt danske kvinder. Det kan påvirke fertiliteten negativt, og det er langt mere udbredt, end vi generelt er bekendt med.

Kemiske stoffer som pesticidrester, PCB, dioxiner, PAH samt en lang række andre stoffer kan påvirke det endokrine system, der er kroppens livsvigtige styresystem, og ændre afgørende faser af fosterudviklingen. Disse stoffer er kort og godt særdeles hormonforstyrrende, og det allerværste er, at de kan nedarves igennem generationer.

Methylkviksølv, bly, cadmium og kobber kan ligeledes virke forstyrrende på kropslige balancer og på fertiliteten.

Kobberniveauerne kan eksempelvis blive for høje i kroppen, hvis du bruger P-piller, har fået indsat en kobberspiral eller hvis dit drikkevand indeholder for høje kobberkoncentrationer. Høje kobberkoncentrationer fører til lave zinkniveauer og er en hyppig årsag til svigtende fertilitet.

Methylkviksølv – verdens farligste tungmetal – findes i høje koncentrationer i rovfisk som tun, laks og haj. Rigtig mange kvinder spiser tun og laks, fordi de tror, at det er en sund spise. Det er det bare ikke altid, og slet ikke, hvis du gerne vil være gravid. Du kan læse meget mere om methylkviksølv, ophobninger og infertilitet andetsteds i artiklen.

 

Forudsætninger for at blive gravid?

Et par af forudsætningerne for, at en kvinde kan blive gravid, er:

* At der dannes tilstrækkeligt med kønshormoner i kroppen, og at der er normal ægløsning og menstruation. Dette kræver tilstedeværelse af tilstrækkelige mængder fedt samt et rimeligt stabilt blodsukker med høj insulinfølsomhed.

* At der er passage i æggelederen, og at livmoderens slimhinde kan fastholde ægget.

* At der er tilstrækkelig høj vitamin- og mineral-status.

* Et fravær af toksiske stoffer som eksempelvis kviksølv, bly og cadmium. Er koncentrationen af toksiske stoffer for høj i væv og blod, så kan kvinden have yderst vanskeligt ved at blive gravid. Dette er en foranstaltning fra kroppens side for at beskytte fosteret.

 

Forudsætninger for at gøre gravid?

Grundlæggende forudsætninger for, at en mand kan gøre en kvinde gravid, er som minimum:

•En god sædkvalitet. Sædkvaliteten kan blandt andet sænkes under påvirkning af medicin, pesticidrester og anden kemi. Det er velkendt, at konventionelle landmænds høje forbrug af pesticider i produktionen har påvirket deres sædkvalitet negativt.

•At der er tilstrækkelig høj vitamin- og mineral-status. Det kan betale sig at ofre zink, Coenzym Q10 og selen særlig interesse. Zink er væsentligt for dannelsen af sædceller og selen medvirker i dannelsen af sædceller.

 

Graviditetsforberedende tiltag

Årsagerne til nedsat fertilitet kan være mange og yderst forskellige fra person til person. Det viser sig lige så ofte at være nedsat sædkvalitet hos manden, der er årsagen, som hormonelle eller fysiske udfordringer hos kvinden. Det kan af samme årsag være godt at vide, at begge kan have gavn af graviditetsforberedende tiltag. Her er en række gode råd og tiltag, som kan være effektive før en eventuel graviditet.

Selv at foretage eller at få foretaget et helbredscheck før en graviditet er en rigtig god investering. Det er nemlig allerbedst at nære et lille barn i en sund og velafbalanceret krop. For kvinder kan det være godt at have styr på:

1. Hormonbalancen – har du regelmæssige menstruationer og ægløsninger?

2. Er dit blodsukker i balance? – Et ustabilt blodsukker mærker du i form af manglende energi, humørsvingninger og i værste fald vægtøgning af den slags, der sætter sig lige midt på maven.

3. Tager du medicin? Tal i givet fald med din læge om, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af graviditet. Der kan være tale om en udfasning eller en erstatning for den nuværende medicin i god tid før graviditeten.

4. Få lavet en vitamin- og mineraltest, så du sikrer dig, at du har tilstrækkeligt høje niveauer af mikronæringsstoffer i kroppen. Få udarbejdet en skræddersyet kost- og tilskudsplan til dig selv.

5. Har du mistanke om tungmetals-ophobninger, så kan det undersøges via en hårmineralanalyse, der kan give et billede af niveauerne af tungmetaller og andre kemiske stoffer i din krop. Det er en god ide at få professionel hjælp til tilbagelæsning af analysen, da den ikke er helt enkel at tyde. Såfremt du har ophobninger, skal der påregnes nogle måneders udrensning, før en graviditet må påbegyndes. En udrensningskur for tungmetaller kan bl.a. introduceres af en professionel på området. Kuren afhænger af dig, din krop og din sundhed.

6. I tilfælde af at du ryger eller drikker alkohol, så få råd og hjælp til ryge- og alkoholstop.

7. Udregn dit BMI-tal. BMI-tallet er vejledende i forhold til din optimale vægt, og undersøgelser viser, at det er lettere at blive gravid, hvis du er normalvægtig og har et BMI-tal, der ligger imellem 19 og 30. Såvel undervægt som overvægt kan mindske mulighederne for at blive gravid. BMI-tallet udregner du let ved at dividere din vægt i kilo med din højde x 2.

 

Naturligt gravid

Det du spiser og drikker, har en betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Nogle af de naturlige tiltag, som du kan iværksætte, er følgende:

1. Vælg økologiske råvarer. Ved at vælge økologisk, undgår du at belaste din krop med unødig kemi.

2. Når der skal fisk på menuen, så vælg opdrætslaks eller ørreder eller små fisk som sardiner eller ansjoser.

3. Oplever du at få kvalme når du spiser, kan du prøve at spise flere små måltider, i stedet for få store.  

6. Et dagligt indtag af vitaminer og mineraler af høj kvalitet kan hjælpe dig og din krop til bedre balance - Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage 400 mcg folat, 10 mcg D-vitamin, 40-50 mg jern og 500 mg calcium.

 

 

En god vej til stærke børn

Dette er blot et udpluk af de muligheder, der findes for at skabe et optimalt indre miljø og dermed optimere mulighederne for graviditet.

Den engelske organisation Foresight, grundlagt af Belinda Barnes, er et rigtig godt eksempel på, hvor stor effekt, vores mad og det, vi omgiver os med, kan have for evnen til at få sunde og stærke børn. Organisationen har hjulpet rigtig mange engelske kvinder med at blive gravide og føde sunde og stærke børn.

Heldigvis er der også mange danske kvinder, der har taget sagen i egen hånd og har oplevet, at ekstra opmærksomhed på kvaliteten og arten af den mad, vi spiser, samt påpasselighed med, hvad vi omgiver os med i hverdagen, kan have stor og væsentlig betydning for både evnen til at blive gravid, men også for det lille fosters sundhed og muligheder for at klare sig godt i livet.

Uanset årsagen til at en graviditet lader vente på sig, så kan ovennævnte råd kun gavne dig. 

 

Sortér efter