Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Få styr på vegetar-typerne

Har du hørt om flexitarer og ved du hvad en lacto-ovo-vegetar er?

I dag er antallet af personer, der vælger en vegetarisk livsstil forsat stigende. Måske er du endda selv vegetar eller er begyndt at afholde en eller flere kødfrie dage i ugen. Der er mange grunde til, at folk vælger at skifte spor og leve vegetarisk. Dette kan blandt andet være på baggrund af spirituelle, sundhedsmæssige, klimamæssige eller etiske årsager. For det meste, vil valget om at være vegetar være en livsstilling, fremfor udelukkende en kostændring.

Men hvad vil det egentlig sige at være vegetar? Der findes flere forskellige grader af vegetarisme og flere kostretninger, der fejlagtigt betegnes som vegetarisme. Vi har samlet en kort og overskuelig oversigt over de forskellige former for vegetarer, der er aktuelle i øjeblikket:

VEGETAR:
Vegetarer spiser, som bekendt, ingen former for kød eller fjerkræ. Ej heller fisk, skaldyr og biprodukter, som f.eks. honning. Vegetarer lever af planteføde og kan supplere med mælkeprodukter og/eller æg. Der er flere grene af vegetarisme:

  • Lakto-ovo-vegetar: De mest almindelige vegetarer, der spiser plantebaseret kost suppleret med både æg og mælk.
  • Lakto-vegetar: Spiser plantebaseret kost suppleret med mælkeprodukter og ikke æg.
  • Ovo-vegetar: Spiser plantebaseret kost suppleret med æg og ikke mælkeprodukter.

VEGANER:

En veganer indtager plantebaseret kost og undgår alle animalske fødevarer, såsom mælk, æg og honning. Samtidig forsøger veganere så vidt muligt, at undgå alle former for udnyttelse af dyr i hverdagen. Det betyder, at veganere ikke bruger produkter fra dyr, som f.eks. læder, silke, uld, gelatine m.m. Der findes et par twist på veganer livsstilen, nemlig:

  • Kost-veganer: Personer der indtager vegansk kost, men undgår nødvendigvis ikke andre produkter fra dyr, som f.eks. læder, silke etc.
  • Rå-veganer/raw food’er: Veganere der kun spiser vegetabilsk mad, der højst har været opvarmet til 42 grader, for at undgå at forringe råvaren.

IKKE VEGETAR:

Der findes flere begreber, der forveksles med vegetarisme, men som ikke defineres som en vegetarisk kost. Dette kan give anledning til en del forvirring, men er personer, der af forskellige årsager undgår bestemte animalske produkter eller forsøger at begrænse indtaget af dette.

  • Semi-vegetar (flexitar): Personer der hovedsageligt spiser vegetarisk, men ved lejlighed tilvælger kød. Nogle til- eller fravælger bestemte kødgrupper i perioder.
  • Pesco-vegetar (pescetar): Pescetarer lever af vegetarisk kost, men tilvælger fisk og fiskeprodukter, og er derfor ikke vegetarer.
  • Pollo-vegetar (pollotar): Pollotarer lever vegetarisk kost, men tilvælger kylling og er derfor ikke vegetar.

En kombination af pescetar og pollotar, kaldes en pesco-pollotar og er personer, der spiser vegetarisk, men tilvælger både fisk og fjerkræ.


Kilder:
http://www.vegetarforening.dk/hvad-er-en-vegetar
http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/personer-med-saerlige-behov/vegetarer/
http://www.naturli.dk/artikel/koedfri-helt-eller-delvist/


Sortér efter