Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Elektrolytter

Elektrolytter, hvad er det? Elektrolytter er salte som findes naturligt i kroppen og som udskilles gennem sved, urin og afføring. Kroppen kan ikke selv producere elektrolytter og derfor skal du indtage dem gennem kost eller kosttilskud. Læs mere om elektrolytter og deres funktioner her.

Elektrolytter

 

Hvad er elektrolytter?

Elektrolytter er salte som helt naturligt findes i kroppen og dens mange væsker. Det særlige ved saltene er, at de har en elektrisk ladning. De elektrolytter som findes i kroppen er primært calcium, kalium, klorid, magnesium og natrium. At elektrolytterne har en elektrisk ladning betyder, at de har betydning for cellernes interne kommunikation.

I alt har kroppen et indhold af salt på 0,9 %, hvilket ikke lyder af meget, men saltene er utroligt vigtige for at kroppen, celler og nerver fungerer som de skal. 

 

Hvad gør elektrolytter?

Elektrolytterne har en ualmindelig vigtig rolle i kroppen, hvor de bidrager til væskeoptaget og hele væskebalancen. Derudover spiller elektrolytterne en rolle i hjerte- og muskelfunktioner. Din krops pH-balance justeres også af elektrolytterne, hvilket er vigtigt, da en normal pH-balance sørger for at organer og kredsløb fungerer optimalt.

Saltene findes i den væske der omgiver kroppens mange celler, men findes også indeni cellerne.

Elektrolytten natrium er det salt der primært styrer væskebalancen. Har du for meget natrium i kroppen, er der ofte for meget væske i kroppen, mens der er for lidt væske hvis du mangler natrium. Natrium binder væske og sørger for at det holdes i kroppen og bruges til de funktioner hvori det naturligt indgår. 

Kalium findes primært i kroppens muskelceller hvor elektrolytten bidrager til muskler- og nervecellernes funktioner.

 

Drik rigeligt med væske

Hvad er væskebalance?

Væskebalancen er indholdet af væske i kroppen. Vidste du, at vi som mennesker består af næsten 60 % vand? Derfor er det også meget vigtigt hele tiden indtage væske så væskebalancen ikke kommer i ubalance.

Hvis du udskiller mere væske end du indtager, kan du komme i væskemangel samt saltmangel. Dette sker bl.a. hvis du sveder meget i forbindelse med varme eller sport. Derfor er det vigtigt at du både indtager væske og salte – herunder elektrolytter.

Jo mere du sveder eller udskiller væske på anden vis, des hurtigere mister du elektrolytter. Derfor er det vigtigt at du spiser mad med indhold af elektrolytter. Væsken sørger også for at transportere elektrolytterne rundt i kroppen, så de tilføres de celler osv. som har behov for dem. 

 

Lavt niveau af elektrolytter – hvad sker der i kroppen?

Eftersom elektrolytterne er vigtige i reguleringen af mange af kroppens funktioner, kan du opleve forskellige symptomer hvis dit elektrolyt-niveau er lavt. De mest almindelige symptomer er:

 • Sløvhed og træthed
 • Kramper i muskler
 • Koncentrationsbesvær 
 • Nedsat appetit
 • Kvalme
 • Hovedpine

 

Mangler jeg elektrolytter?

Det er ikke sikkert du mangler elektrolytter, men hvis du gerne vil finde ud af om du måske er i mangel, kan du prøve følgende:

 • Sveder du meget under sport, kan du tjekke dit træningstøj for hvide plamager af sved. Hvis du har mange svedplamager kan det være et tegn på, at du udskiller mange elektrolytter.

 • Hold øje med dit væsketab. Vej dig før og efter træning af 1+ times varighed. Dermed får du et godt indblik i, hvor mange ml/liter væske du har udskilt gennem sved.

Drik altid rigeligt med væske efter træning, og sørg samtidig for at indtage mad med indhold af elektrolytter/salt. Dermed giver du kroppen mulighed for at restituere bedst muligt. 

 

Sport og elektrolytter

Elektrolytter og sport

I forbindelse med sport sveder man, og dermed udskilles en del af elektrolytterne. Når elektrolytterne udskilles uden der tilføres nye, mister musklerne deres evne til at arbejde korrekt. Derfor oplever mange sportsudøvere også, at de får muskelkramper under og efter fysiske anstrengelser

Hvis du dyrker sport er det vigtigt at dit niveau af elektrolytter er optimalt. Spis sundt og varieret, drik rigeligt med væske og suppler evt. med et kosttilskud med elektrolytter.

 

Kosttilskud der bidrager til elektrolytbalancen

Kosttilskud med elektrolytter finder du her på helsam.dk. Vi forhandler elektrolytter fra Elete og Diet-Food. 

 • Elete Electrolyte Add-In er et kosttilskud med koncentrerede elektrolytter, udvundet fra Great Salt Lake i USA. Elektrolyt-kosttilskuddet er flydende og kan tilsættes vand og andre former for drikkevarer. Elete Electrolyte indeholder elektrolytterne: chlorid, kalium og magnesium.

 • Diet-Food Hydro er tørret kokosvand i form af pulver. Pulveret indtages ved at blande det i et glas vand eller eksempelvis en smoothie.

 • Kalium findes i forskellige kosttilskud, både som tabletter og kapsler.

 • Magnesium er både elektrolyt og et mineral som bl.a. mindsker træt og udmattelse. Derudover bidrager magnesium til en normal muskelfunktion. 

 

Få styr på elektrolytbalancen med Helsam

Vi håber du er blevet klogere på hvad elektrolytter er, hvordan de virker og hvorfor de er vigtige at have i kroppen. Du kan vælge et kosttilskud med elektrolytter her fra vores webshop, og få det leveret til din nærmeste Helsam-butik (gratis), eller til din hjemmeadresse i løbet af 2-3 hverdage.

Hvis du har spørgsmål til et produkt er du mere end velkommen til at kontakte os, eller spørge vores flinke og uddannede personale i butikkerne til råd.

 

 

Elektrolytter ofte stillede spørgsmål

Elektrolytter - ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er elektrolytter?
  Elektrolytter er salte, der naturligt findes i kroppen. Elektronlytter bliver udskillet gennem sved, urin og afføring, hvis der er for mange af dem. Kroppen kan ikke selv producere elektrolytter og derfor skal du indtage elektrolytter gennem kost eller kosttilskud.

 • Hvad gør elektrolytter?
  Elektrolytter gør mange ting for kroppen. Blandt andet sørger de for, at kroppens væskeoptaget og hele væskebalancen er i orden. De gør også, at pH-balance kan blive så normal som muligt, så organer og kredsløb fungerer optimalt. Elektrolytter er også med til at opretholde diverse hjerte- og muskelfunktioner.

 • Hvordan finder man ud af hvorvidt man mangler elektrolytter?
  Hvis du mangler elektrolytter kan du opleve sløvhed, træthed, kramper i musklerne, koncentrationsbesvær, nedsat appetit, kvalme og hovedpine. Du bør også holde øje med store svedplamager, da de være tegn på, at du udskiller for mange elektrolytter.

 • Hvad sker der i kroppen hvis man mangler elektrolytter?
  Elektrolytterne er vigtige i reguleringen af mange af kroppens funktioner. Derfor kan du hurtigt blive meget træt og udmattet, hvis du mangler elektrolytter. I den forbindelse kan du prøve kosttilskud med elektrolytter, der kan stabilisere dit elektrolyt-niveau i kroppen.
Sortér efter