Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Korttidshukommelsen

Hvad er korttidshukommelsen og hvordan kan den trænes? Få svaret her og bliv klogere på korttidshukommelsen i denne artikel.

Korttidshukommelse

 

Hvad er korttidshukommelsen?

Korttidshukommelsen er den hukommelse som beskæftiger sig med de informationer som er værd at huske i kortere tid. Det kan f.eks. være et navn, en adresse, en hjemmeside eller nogle ting du skal købe i en butik. Ofte vil du glemme de informationer du har husket, når du er nået til destinationen eller har fundet det i butikken du skulle afsted efter. 

Udover at have en grænse for hvor længe korttidshukommelsen kan huske informationer, er der også en begrænsning for størrelsen af informationerne. Ofte vil du kun huske de ting der er i korttidshukommelsen, så længe du beskæftiger dig med dem. Så snart du flytter dit fokus, risikerer du at det forsvinder fra korttidshukommelsen. 

 

Hvor i hjernen findes korttidshukommelsen?

Når man taler om korttidshukommelsen og dens placering i hjernen, må man se på selve hukommelsens placering. En del af hukommelsen er opdelt og sidder i hver side af hjernen, mere præcist under tindingen. Disse to dele kaldes hippocampus og har bl.a. den funktion, at de husker steder og hjælper dig med at finde vej.

Derudover har hippocampus også til opgave at fungere som mellemlagring af hukommelsen. Resten af hukommelsen ligger i hjernebarken som dækker hele hjernen. Hjernebarken er opdelt og hvert område har sin evne til at huske bestemte episoder og ting. Når ny viden, nye episoder og information er bearbejdet i hippocampus, lagres det i enten korttidshukommelsen eller langtidshukommelsen som befinder sig i hjernebarken.

 

Har du svært ved at huske hvad du skal huske?

Oplever du en dårlig korttidshukommelse?

Har du oplevet, at din hukommelse nogle gange svigter, eller oplever du at det sker lidt for ofte? Der er mange årsager til at hukommelsen bliver dårlig, enten i perioder eller permanent. Oftest er der kun tale om periodisk dårlig hukommelse og gælder primært korttidshukommelsen. 

Hukommelsessvigt viser sig ved at minder er svære at huske, men også ved at det er svært at huske nye ting. Som sagt er en svækket hukommelse ofte noget der finder sted i korte perioder, f.eks. i forbindelse med en depression, angst eller anden sygdom. Du kan også opleve en dårlig korttidshukommelse hvis du ikke sover nok eller hvis du er stresset på arbejdet/i skolen. 

Hvis du har en depression eller lider af angst og er i behandling, kan du trøste dig med, at hukommelsen vil blive bedre med tiden, og at du efter endt behandling vil have en normal hukommelse igen. 

Hukommelsessvigt udvikler sig normalt over tid, hvilket også er en grund til, at det er vigtigt at reagere når du oplever en svækket hukommelse. Ved at reagere tidligt, kan du hurtigt ændre det der ligger til grund for den dårlige hukommelse, eller evt. komme i behandling hvis det er nødvendigt. Oplever du dårlig hukommelse og ved du, at det ikke blot er fordi du har sovet dårligt i nogle nætter, bør du kontakte din læge.

Problemer med hukommelsen kan ramme alle, men rammer især personer over 65 år. Desværre vælger kun et fåtal af de berørte at kontakte deres læge og få undersøgt hvad der måtte ligge til grund for den forringede hukommelse. 

 

Sådan træner du din korttidshukommelse

Vidste du, at det er muligt at træne din korttidshukommelse? Uanset om du er ung, moden eller ældre, kan du hver eneste dag træne din hukommelse og holde din hjerne skarp. Du gør sikkert allerede flere ting der holder hjernen og hukommelsen frisk, men hvis du gerne vil vide hvad det helt præcist er du skal gøre, så skal du læse med herunder.

  • Samtaler og diskussioner 
    Når du taler med andre mennesker, bruger du din hukommelse intensivt. Du skal nemlig både trække minder frem, men også ting der er sket for nyligt eller måske samme dag. 

  • Krydsord, quizzer og spil
    Du kan lave krydsord, spille spil eller svare på spørgsmål i en quiz. Uanset om det er i et blad, på en mobil eller i tv/radio, styrker denne form for aktiviteter din hjerne.

  • Læsning
    En god bog, særligt romaner og lignende, sætter tankerne i gang. Når du læser, laver din hjerne billeder og du kan samtidig relatere til flere af de ting, som sker i bogens handling. 

  • Motion
    Som voksen bør du dagligt få pulsen op i mindst 30 minutter. Du bestemmer selv om det er en god gåtur, en løbetur, styrketræning, svømning eller andet du laver. Motionen sætter gang i blodomløbet og du styrker både din koncentrationsevne og din hukommelse. 

  • Søvn
    Sørg for at få søvn, gerne 7 – 8 timer hver nat. Din hjerne har brug for at slappe af, hvilket den gør allerbedst under søvnen. Du har sikkert oplevet at have en dårlig koncentration og hukommelse, hvis du har sovet dårligt eller kort i nogle dage i træk. 

 

Omega 3 og sund kost

Kost og kosttilskud til hjernen

Det er ikke kun øvelser, læsning og motion som holder hjerne og korttidshukommelse skarp. En sund og varieret kost er mindst lige så vigtig en del af en velfungerende hjerne. 

Frugt, grøntsager og proteiner er godt for hjerne og din mentale sundhed. Din hjerne har også brug for enkelt- og flerumættede fedtsyrer, mens du bør skære ned på de mættede fedtsyrer. Omega-3 fedtsyren, som særligt findes i fisk, er en af de gode fedtsyrer som desuden er godt for hele kroppens kredsløb.

Omega-3 består af både EPA- og DHA syre. Når du tilfører kroppen de rette mængder (250 mg), bidrager EPA og DHA til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Hos Helsam har forhandler vi et bredt udvalg af omega-3 fra de bedste mærker. Du kan se hele udvalget af omega-3/fiskeolie her.

Andre kosttilskud der understøtter hjernen, hukommelsen og din kognitive sundhed er KeenMind, Clear Brain Active Memory og Brain Support. Kosttilskuddene indeholder bl.a. Bacopa monnieri, jod, zink og ginkgo biloba.

Sortér efter