Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Collagen - kroppens vigtigste byggesten

Helsam guider dig til en bedre forståelse af collagen

Collagen

 

Hvad er collagen og kollagen?

”Collagen” eller ”kollagen” - kært barn kan være internationalt og staves på flere måder. Men selvom forbogstavet ændrer sig, så forbliver egenskaberne heldigvis de samme. Collagen er nemlig en af kroppens vigtigste byggesten og udgør en tredjedel af alle kroppens proteiner. Dét Collagen-niveau, der dannes i kroppen, danner nemlig grundfundamentet for blandt andet dine muskler, knogler, blodkar og sener. Der er derfor ingen tvivl om, at proteinet kollagen spiller en afgørende rolle for vedligeholdelsen af din krop. 

I de senere år er collagen, eller kollagen, blevet forbundet med ung og smuk hud – og det kommer ikke ud af den blå luft. For collagen har også stor betydning dit ydre, da proteinet er med til at opretholde bindevævet i huden og dens mange strukturer. Med andre ord betyder det, at collagen også sørger for at holde huden elastisk og fast og samtidig erstatte døde hudceller.

Men dannelsen af collagen falder med alderen, og det er blandt andet med til at give rynker, når vi bliver ældre. Det er selvfølgelig et helt normalt aldringstegn at udvikle rynker, men ikke alle er lige begejstrede for det. Netop derfor har collagen-fillers, collagen-kosttilskud og cremer med collagen vundet stort indpas på mange danskeres toilethylder i løbet af de seneste år.

 

Hvad er collagen godt for?

Udover at kroppens naturlige dannelse af protein er med til at holde huden fast og elastisk, så er collagen også yderst vigtig for en lang række af andre funktioner i vores krop – blandt andet vores brusk. Måske lyder det ikke særlig vigtigt for dig, men ved at sige det på en anden måde, så er collagen i brusken basalt set den “lim”, der hjælper med at holde kroppen sammen. Vores led og sener er nemlig afhængige af en afbalanceret brusk, for at kunne fungere optimalt. Og som en ekstra bonus er collagen-niveauet i kroppens brusk med til at holde slid- og leddegigt på afstand. Som en tredje fordel, så er collagen også vigtig i forbindelse med behandling af sår. Collagen-dannelsen i kroppen sørger nemlig for at transportere ilt og fugt til sårområdet, når vi slår os, hvilket gør, at vores sår heler hurtigere.  

 

Er der fordele ved at tilføre kroppen ekstra collagen?

Der kan være flere forskellige fordele ved at tilføre lidt ekstra collagen til kroppen gennem daglige kosttilskud. Blandt andet kan collagen-tilskud være med til at fremme dannelsen af brusk, så kroppens led og sener holdes ordentligt sammen. Derudover har flere undersøgelser også understøttet, at daglige tilskud af collagen, kan være med til at øge hudens tæthed, eller densitet. Det kan blandt andet give anledning til at mindske aldringstegn, såsom rynker. 

Gennem kosten kan vi tilføje ekstra collagen til kroppen. Ved at have godt med proteiner, Omega-3-fedtsyrer, vitamin A og antioxidanter, kan du naturligt hjælpe din krop med at holde collagen-niveauet højt. Det kræver blandt andet, at du spiser godt med: 

 • Kylling
 • Æg
 • Grøntsager med store blade
 • Bønner
 • Bær

Gennem forskellige kosttilskud og lignende, er det dog også muligt at tilføre ekstra kollagen til kroppen. Du kan blandt andet få tilføjet collagen gennem cremer, tabletter og pulver – hvilket du kan læse mere om længere nede i artiklen.  

 

Du kan selv bidrage til en fast og sund hud 

Selvom collagen bidrager til at holde din hud elastisk og fast, så er der også en god ide, selv at hjælpe til. Ved at passe på hudens strukturer og skærme collagen-molekylerne i kroppen, kan du selv bidrage til at holde din hud sund og frisk i længere tid. Det er derfor vigtigt at undgå:

 • Længere tids solbadning
 • Forurening
 • Ensidig kost
 • Rygning

Solens stråler er blandt andet med til at svække bindevævet i din hud og derved lave rynker. Solens UV-stråler kan nemlig gennemtrænge hudens celler og ødelægge de mange collagen-molekyler, der søger for hudens elasticitet. Herudover er dårlige luftforhold, usund kost og rygning med til at reducere dannelsen af collagen i huden. Dette betyder at mange ydre påvirkninger kan have stor betydning for collagen-niveauet i kroppen, og ikke mindst modstandskraften i huden, så den bliver mere slap og sår har sværere ved at hele.

 

Collagen og C-vitamin

C-vitamin er det eneste vitamin, der kan hjælpe med at styrke dannelsen af collagen i kroppen. Derfor er det utrolig vigtig for produktionen af collagen, at din krop får tilført nok C-vitamin. Du kan finde C-vitamin i mange frugter og grøntsager, såsom kartofler, citrusfrugt, peberfrugt, rå hyben og grønkål. Derudover indeholder også cremer og især kosttilskud en del C-vitamin, der kan styrke dannelsen af collagen i eksempelvis knogler, brusk og hud.

 

Forskellige former for collagen hos Helsam

Hos Helsam har vi et godt udvalg af produkter med collagen. Her finder du blandt andet hudplejetabletter, der foruden collagen, også indeholder C-vitamin, der bidrager til en øget dannelse af collagen. Flere af vores produkter indeholder også collagen-peptider, som er mindre collagen-enheder, der er udviklet til lettere at kunne optages i kroppen. Det gør blandt andet at blodcellerne og huden endnu lettere kan drage nytte af det ekstra collagen.

Vores collagen-tilskud fra Vitabalans, hjælper på hudens struktur, mens collagenpulveret fra NDS er med til at styrke knoglerne. Vi har også et væld af andre produkter med collagen, som du kan kigge nærmere på her.

 

Collagen - ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er collagen/kollagen?
  Kollagen er en af kroppens vigtigste byggesten og udgør en tredjedel af alle kroppens proteiner, som er grundfundamentet for muskler, knogler, blodkar og sener. Kollagen har således en stor betydning dit ydre, da protein også er med til at holde huden elastisk, fast og erstatte døde hudceller.

 • Hvad er collagen/kollagen godt for?
  Kollagen er godt for vedligeholdelse brusk, der er en slags “lim”, som hjælper med at holde kroppen sammen. Vores led og sener er afhængige af brusk – og derved en god portion kollagen – for at kunne fungere optimalt. Kollagen er derfor godt til at danne en stærk krop, både udvendig og indvendig.

 • Hvorfor mister jeg collagen/kollagen?
  Med alderen bliver din kollagen-produktion mindre. Det er derfor ganske naturligt, at du begynder at miste kollagen fra omkring 35-års-alderen. Du kan dog også miste kollagen, hvis du dagligt er udsat for UV-lys, indtager nikotin – eksempelvis gennem rygning, eller hvis du spiser for meget sukker.

 • Hvordan får jeg mere collagen/kollagen?
  For at tilføre kroppen ekstra kollagen kan du både spise flere proteiner, Omega-3-fedtsyrer, vitamin A og antioxidanter. Du kan også supplere din kost med kollagen-pulver, der styrker elasticiteten i din hud. Hos Helsam finder du kollagen-pulver, som kan understøtte din krops kollagen-niveau.
Vis som