Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hvilepuls

Mange har hørt ordet ”hvilepuls”, og oftest har ordet nok også optrådt i forbindelse med form, sport og sundhed. Men din hvilepuls er meget mere. Hvilepulsen er nemlig med til at holde dig i live og kan fungere som en klar advarselslampe, hvis dit helbred ikke er i top. Læs mere om hvilepulsen her.

Hvilepuls

Hvad er hvilepuls?Hvad er en normal hvilepuls?Hvilepuls og god formHøj hvilepulsSådan måler du din hvilepulsPulsurUden pulsurSænk din hvilepuls med HelsamOfte stillede spørgsmål

 

Hvad er hvilepuls?

Selvom mange har hørt om hvilepulsen, så er det ikke ensbetydende med, at alle ved, hvad det er. Den generelle puls er antallet af hjerteslag i minuttet. Derfor er din hvilepuls således de antal hjerteslag, du har, når du hviler dig.

I gennemsnit ligger hvilepuls for mænd på godt 60 til 80 slag i minuttet, mens hvilepulsen for kvinder ligger på 70 til 90 slag i minuttet. Hvilepulsen kan dog variere en smule, alt afhængig af alder og helbred, men hvis du opdager, at din hvilepuls begynder at stige, så er det oftest tegn på dårlig kondition. 

 

 

 

Hvad er en normal hvilepuls?

Som sagt så ligger en normal hvilepuls for kvinder og mænd et sted mellem 60 og 90 hjerteslag i minuttet. Men hvis din hvilepuls er mellem 40 og 100, så er det ikke unormalt. Du kan dog gå ud fra, at hvis din hvilepuls er lav, så er din form god.

I takt med at du træner og dyrker sport, bliver dit hjerte nemlig bedre til at sende mere blod ud i kroppen for hvert hjerteslag, der går.

Af den grund slår et hjerte, der er i god form, ikke så mange gange som et hjerte, der er i dårlig form. Derfor kan professionelle sportsudøvere godt have en hvilepuls på 30 slag i minuttet.

 

Hvilepuls og god form

Din hvilepuls er altså en indikator på god form eller en advarselslampe, der signalerer dårlig form.

Det er dog vigtigt, at du ikke sammenligne din egen hvilepuls med din mors, brors eller træningsmakkers – hvilepulsen er nemlig meget individuel, og derfor bør du kun fokusere på din egen hvilepuls og dens udvikling.

Hvis du vil i gang med at registrere din hvilepuls for at undersøge din form, så er det bedst at registrere pulsen regelmæssigt i rolig tilstand – og altså ikke lige efter træning.

Efter kort tid vil du, på denne måde, tydliget kunne måle, om din puls falder eller stiger.

 

 

 

Høj hvilepuls

En høj hvilepuls er, som tommelfingerregel, tegn på dårlig form. Høj hvilepuls kan nemlig belaste dit hjerte og dine blodkar, hvilket – i værste tilfælde – kan afkorte dine leveår.

Derfor kan der godt være en klar sammenhæng mellem hvilepuls og livslængde. Du må dog ikke forveksle motionens umiddelbare høje puls med den høje hvilepuls.

Det er nemlig en god ting at få hævet pulsen under sport eller anden slags motion, da det er med til at sænke din puls i hvilestand. Ved at dyrke motion bruger du derfor ikke ekstra puls- eller hjerteslag, men sparer i stedet på dem, da din puls hurtigere bliver sænket efter en træning.

Hvilepuls tabel - Helsam

 

Sådan måler du din hvilepuls

Det er en god ide at holde øje med hvilepulsen, hvis du gerne vil komme i bedre form, eller hvis du blot vil teste, hvordan det står til med helbredet.

Det er nemlig let at måle hvilepulsen, og nedenfor står det beskrevet, hvordan du henholdsvis gør det med og uden pulsur.

Hvilepuls

Pulsur

Er du så heldigt at eje et pulsur, så gør det målingen af hvilepulsen lettere. Der er dog stadig et par faktorer, som du skal være opmærksom på:

 • Du finder din mest pålidelige hvilepuls ved at måle din puls om morgenen, inden du står op. Også selvom du har et pulsur.

 • Når du bruger dit pulsur, så skal du gå efter den lavest opnåede hvilepuls. Derfor kan du for eksempel sove med pulsuret og så aflæse hvilepulsen næste dag, når du vågner.

 

Hvilepuls 

Uden pulsur

Selvom et pulsur giver den mest præcise måling af hvilepulsen, så kan du sagtens få troværdige målinger uden. Du skal bare følge disse trin: 

 • Tag din puls, mens du er helt i ro – det er oftest om om morgen, inden du står op.

 • Du måler din hvilepuls ved at lægge to fingre på håndleddet eller ved din halspulsåre. Herefter presser du let.

 • Inden du går i gang, skal du have et stopur klar. Når du så lægger fingrene på håndleddet eller halspulsåren, så tæller du de antal hjerteslag, som du kan mærke på 15 sekunder.

 • Når der er gået lidt tid, kan du stoppe. Derefter ganger de pulsslag, som du har målt pr. 15. sekund, med fire. Så har du et gennemsnitligt pulsslag i minuttet, hvilket er din hvilepuls.

 • For at få måle så præcis en hvilepuls som muligt, er det en god ide at måle hvilepulsen to dage i træk. 

 

Motion forbedrer din hvilepuls

Når du dyrker motion eller sport, kommer du i bedre form og dermed vil din hvilepuls automatisk falde med tiden. Begynder du at dyrke regelmæssig motion, vil du i starten kunne måle, at din hvilepuls falder hurtigt. Kombinér gerne motion med en sund og varieret kost. Sørg for at få sunde fedtsyrer, proteiner og vitaminer og mineraler. En sund kost og motion vil give dig mere energi i hverdagen og hvem vil ikke gerne opnå det?

Hos Helsam finder du et bredt udvalg af kosttilskud, som er særligt gode til motionister. Vil du gerne blive klogere på, hvilke vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer der kan understøtte din træning, så læs med herunder.

Under din træning bruger du dine muskler mere end normalt. For at dine muskler kan fungere bedst muligt, har de brug for både D-vitamin og magnesium. Disse to næringsstoffer bidrager nemlig til at vedligeholde en normal muskelfunktion.

Mineralet jern bidrager til en normal ilttransport i kroppen, hvilket er vigtigt når kroppen er fysisk aktiv. Husker du C-vitamin i en dosis på 200 mg over den anbefalede daglige dosis, bidrager vitaminet til at vedligeholde immunsystemets normal funktion under og efter intensiv fysisk træning. 

Ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA som findes i omega-3, bidrager fedtsyrerne til en normal hjertefunktion. Når du er fysisk aktiv er det hjertet der pumper blodet rundt i hele din krop, bl.a. ud til musklerne som er under hårdt arbejde. 

 

Sænk din hvilepuls med Helsam

Hvis du har en høj hvilepuls, så er den bedste kur at motionere. Derfor er det en god ide at starte med at lave nogle af de daglige vaner om. Tag for eksempel trapperne i stedet for elevatoren og cyklen i stedet for bilen.

Ifølge Hjerteforeningen gør hverken rygning eller usund mad heller ikke noget godt for hvilepulsen.

Derfor kan du også sænke hvilepulsen og forbedre dit helbred med kombinationen af en varieret kost og rygestop.

Hos Helsam har vi for eksempel akupunkturplastre mod rygestop fra Arvids. Du kan også udforske vores mange produkter indenfor sundhed, der kan hjælpe dig og din familie på vej til en sundere livsstil.

 

Hvilepuls - ofte stillede spørgsmål

Hvilepuls - ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er hvilepuls?
  En hvilepuls er de antal hjerteslag, du har, når du hviler dig. Gennemsnits hvilepulsen for mænd ligger på 60 til 80 slag i minuttet, mens hvilepulsen for kvinder ligger på 70 til 90 slag i minuttet.

 • Hvad er en god hvilepuls?
  En god hvilepuls ligger lavt, mens en høj hvilepuls oftest tegn på dårlig kondition. Når du dyrker sport, bliver dit hjerte bedre til at sende blod ud ved hvert hjerteslag. Af den grund behøver et hjerte, der er i god form, ikke at slå så mange gange, som et hjerte der er i dårlig form.

 • Hvad er en normal hvilepuls?
  En normal hvilepuls for kvinder og mænd ligger et sted mellem 60 og 90 hjerteslag i minuttet. Men hvis din hvilepuls er mellem 40 og 100, er det ikke unormalt. Den normale hvilepuls kan variere en smule, alt afhængig af alder og helbred.

 • Hvad er forskellen mellem hvilepulsen hos mænd og kvinder?
  I gennemsnit ligger hvilepuls for mænd på godt 60 til 80 slag i minuttet, mens hvilepulsen for kvinder ligger på 70 til 90 slag i minuttet. Der er derfor forskel på, hvad der er normalt – alt afhængig af, om du er kvinde eller mand.

 • Hvad sker der ved en høj hvilepuls?
  En høj hvilepuls er, som tommelfingerregel, tegn på dårlig form. Høj hvilepuls kan belaste dit hjerte og dine blodkar, hvilket – i værste tilfælde – kan afkorte dine leveår. Du må dog ikke forveksle en høj hvilepuls med en høj puls under sport. Det er en helt anden, og sundere, sag.
Sortér efter