Jod
Hvorfor er jod vigtigt? | Hvor meget jod har du brug for? | Naturlige kilder til jod | Jod hos Helsam
Der er flere grunde til at jod er et vigtigt mineral. Herunder kan du læse hvilke af kroppens funktioner, som jod bidrager til. Når du indtager jod, bidrager det til:
• en normal kognitiv funktion
• et normalt energistofskifte
• en normal funktion af nervesystemet
• normal hud
• en normal produktion af skjoldbruskirtelhormoner og en normal skjoldbruskirtelfunktion.
Hvis du skulle få for lidt jod over en længere periode, kan du opleve at få en forstørret skjoldbruskirtel. Hvis det skulle ske, er det vigtigt du kontakter din læge og får det undersøgt.
Du kan også finde jodtilskud med kalium. Sammen bidrager mineralerne til en velfungerende krop, med hver deres egenskaber. Kalium er en såkaldt elektrolyt, hvilket vil sige et mineral, der sammen med natrium regulerer væskebalancen i kroppen. Kalium er desuden vigtigt for hjerterytmen, medvirker til at nervesystemet fungerer normalt og hjælper til at vedligeholde et normalt blodtryk. Størstedelen af kalium findes i kroppens celler – især muskelcellerne har et højt indhold af kalium.
Når du vælger at tage jod som kosttilskud, bør du altid følge produktets dagligt anbefalede dosis. Holder du dig til anbefalingerne, vil du ikke komme til at tage for meget eller for lidt. Du skal selvfølgelig tage højde for, hvor meget jod der er i maden du spiser i løbet af dagen. Hvis du bruger meget bordsalt på maden, kan det være du allerede får en stor del af dit behov dækket. Ofte tilsættes jod nemlig i bordsaltet, da det på den måde hjælper os til at få dækket vores behov. Hvis du indtager lidt for meget, udskilles joden hurtigt i urinen.
Næsten alle fødevarer indeholder jod. Mængden er bare ikke altid nok, til at det har en betydning i forhold til at dække dit behov. Hvis du vil spise mad der indeholder meget jod naturligt, skal du spise fisk og mælkeprodukter. Hvis du ved at du ikke får nok jod til dagligt, kan det være en rigtig god idé, at begynde med et dagligt tilskud af jod.