Aronia er navnet på de bær, der stammer fra aroniabusken. Herhjemme kaldes bærerne også for surbær eller sortrøn. Busken var oprindeligt kun at finde i Nordamerika, men i dag dyrkes den i en stor del af Europa – herunder også i Danmark. Bærerne er rige på vitaminer, mineraler og sporstoffer, og de bruges bl.a. i produktionen af saft, juice, marmelade, mysli, te og kosttilskud. Hos Helsam kan du finde mange forskellige produkter med aroniabær.
Aroniabær har en karakteristisk skarp, bitter og syrlig smag, hvis man spiser dem rå, direkte fra busken. De er på størrelse med et stort solbær og har en dybrød farve, som næsten kan gå over i sort. De aktive stoffer, der findes i aroniabær findes også i andre mørke bær som ribs, brombær, solbær, hyldebær, blåbær og blå vindruer – dog ikke i samme mængder som i aroniabærerne.
Vitaminer og mineraler kan bruges som en hjælp til at holde kroppen sund og frisk. Aroniabær kan bidrage med sunde antioxidanter i form af vitaminer og mineraler som:
- C-vitamin: bidrager til at mindske træthed og udmattelse
- B6 og B12-vitamin: bidrager til et normalt energistofskifte
- K-vitamin: bidrager til at vedligeholde normale knogler
- Calcium: bidrager til vedligeholdelsen af normale tænder
- Magnesium: bidrager til nervesystemets normale funktion
- Jern: bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin
- Zink: bidrager til en normal omsætning af fedtsyrer
Antioxidanter modvirker oxidation i kroppen ved at bekæmpe frie radikaler. De frie radikaler ødelægger andre af kroppens stoffer, så jo flere antioxidanter der kan bekæmpe de frie radikaler, desto bedre. Frie radikaler kommer ind i kroppen gennem forurenet luft eller dannes bl.a. af stress, røg, usund kost, og de er derfor svære at undgå. Det er derfor en rigtig god ide, selv at gøre noget for kroppen, så den kan overkomme de ting, den udsættes for dagligt.
Der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger ved indtagelsen af for mange aroniabær. Man kan dog opleve at blive lidt oppustet ved indtagelse af store mængder.
Aroniabær bruges for det meste først efter, de er kogt. De kan bruges på mange forskellige måder såsom: Juice, saft, marmelade, mysli og te.
Saft
Har man adgang til friske aroniabær fra haven, kan man selvfølgelig lave sin egen aronia saft. Hvis tiden eller lysten ikke er der til hjemmelavet aronia saft, kan den sunde og velsmagende aronia saft heldigvis købes færdiglavet og klar til brug. Saften kan drikkes ufortyndet eller bruges som en smagsforstærker, f.eks. i en smoothie, eller man kan sætte chiafrø i blød i aronia saft.
Marmelade
Bærerne kan bruges til fremstilling af marmelade i al verdens smagsvarianter. Bærerne koges med vand og sukker og tilsættes eventuelt andre frugter såsom æbler. Marmeladen kan også købes færdiglavet.
Mysli
Der kan købes mysli med aronia, der bidrager med et syrligt-sødt strejf til myslien. Myslien kan bl.a. bruges på koldskål eller som et sundt alternativ til makroner i en hjemmelavet æblekage.
Juice
Modsat aronia saften indeholder aronia juice som oftest kun vand og aroniabær.
Vin
Er man til vin, kan man med fordel købe vin tilsat aronia. Aronia bidrager til en sød og fyldig vin, som er ideel til desserter. Vinen findes også i varianter tilsat ingefær.
Te
Aronia te er som regel fremstillet af tørrede skaller og frugtkød fra aroniabær. En aronia te kan blandes med andre te blandinger eller med mynteblade. Teen skal gerne trække mindst 10 minutter for at få så meget smag og farve fra bærerne med, som muligt.
Pulver
Aroniapulver kan bruges til mange ting. Det kan bl.a. bruges til shots, i smoothies, direkte i madlavningen samt bagværk.