Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

B3 vitamin

Niacin, der også kaldes B3-vitamin, tilhører den store gruppen af B-vitaminer, og omfatter de to kemiske forbindelser nicotinamid og nicotinsyre. Det er vigtigt at du tilfører kroppen niacin gennem enten kosten, eller gennem et dagligt supplement i form af kosttilskud. I de tilfælde hvor kroppen ikke får tilført niacin, kan den selv danne en del af vitaminet ved hjælp af aminosyren tryptophan. Dog er de mængder af niacin, som kroppen selv kan danne, ikke nok til at dække det egentlige behov, og derfor anbefales det, at indtage den daglige dosis gennem kosten eller kosttilskud. Her på siden kan du læse meget mere om de gavnlige egenskaber vitamin har, samt se vores udvalg af niacin tilskud.

Hvad er niacin godt for? | Hvor meget niacin har du behov for?
Kan du indtage for meget eller for lidt niacin? | Naturlige kilder til niacin
Find niacin hos Helsam

Vis som
3 produkter
Vis som

Din guide til Niacin

Hvad er niacin godt for?

Hvilke af kroppens funktioner bidrager niacin egentligt til? Èn af funktionerne er kroppens energistofskifte, der bruger niacin i omsætningen af glukose, aminosyrer og fedt. Derudover indgår det også i opbygningen af nye kemiske forbindelser i kroppen.
B3-vitaminet niacin bidrager bl.a. til:

• nervesystemets normale funktion
• en normal psykologisk funktion
• normale slimhinder
• en normal og sund hud.

Niacin optages i tarmen, og det som kroppen ikke kan bruge, udskilles via urinen. Fordi det udskilles gennem urinen, er det meget sjældent at der sker tilfælde af overdosering. Hvis du blot holder dig til produktets anbefalede daglige dosis, vil du hverken få for lidt eller for meget niacin.

Hvor meget niacin har du behov for?

Kroppen bruger niacin i energistofskiftet, og derfor kan behovet være forskelligt fra person til person.
Det vil sige, at behovet for niacin hænger sammen med det daglige energiforbrug. For sunde og raske personer er den dagligt anbefalede dosis 16 mg niacin . Hvis du lever af meget ensidig kost, har været på slankekur eller er ældre, kan dit behov for niacin også være større end ellers. Fordi at den anbefalede daglige dosis fra tid til anden kan ændre sig, er det en god idé altid at læse dosis anbefalinger på selve produktet. På den måde kan du være sikker på at indtage den rette mængde B3-vitamin.

Kan du indtage for meget eller for lidt niacin?

Du kan både indtage for lidt niacin og for meget. Derfor er det vigtigt, at du ikke tager flere kosttilskud med niacin på én gang. Hvis du indtager for lidt niacin, kan du opleve at få udslæt, opkast og diarré. Hvis du indtager for meget, kan du opleve bivirkninger som kløe og rødme. Større overdoser på 3-6 gram pr. døgn, kan give mere alvorlige bivirkninger.

 

Naturlige kilder til niacin

Hvis du spiser varieret får du måske allerede en stor del af dit daglige behov dækket. Niacin findes i mange forskellige fødevarer, men især nogle har et højere indhold end andre. Du finder niacin i bl.a.:

• Kød
• Brød og korn
• Brune ris
• Fisk
• Kylling
• Kalkun
• Ost
• Grøntsager
• jordnødder

Derfor vil du som oftest opleve at indtage den anbefalede daglige dosis gennem kosten. Hvis ikke, og du har behov for mere, kan du indtage det gennem kosttilskud, men fordi at niacin findes i så mange fødevarekategorier, er det sjældent at kroppen får for lidt.  

 

Find niacin hos Helsam

Hos Helsam har vi et bredt udvalg inden for niacin tilskud i forskellige styrker. Find det produkt der passer bedst til dig og dit behov, og husk du altid kan få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam butik. Du er selvfølgelig også velkommen i en af vores mange butikker. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i dit næste køb.