Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Forebyg allergi

Hvordan forebygger jeg allergi hos mit barn?

Forebyg allergi

Det er et spørgsmål, der optager enhver nybagt eller vordende forælder, som selv lider af allergi. Og det er efterhånden ret mange. For antallet af mennesker, der lider af allergi eller overfølsomhed er stadigt stigende.
Det er ingen hemmelighed, at der er rigtig mange faktorer, der har indflydelse på overfølsomhedsreaktioner. En af de rigtig spændende faktorer, der forskes i netop nu, er bakterier.

Når et barn fødes, står immunforsvaret over for en oplæring. Det skal nemlig lære at balancere sine reaktioner mellem bakterier på den ene side og allergifremkaldende stoffer på den anden side. Fra fødslen er immunforsvaret mest tilbøjeligt til at reagere allergisk. Men ved udsættelse for bakterier retter det i stedet kræfterne mod bekæmpelse af infektioner, og dermed væk fra den allergiske reaktion.

Det er måske også derfor at børn, der fødes i familier med flere søskende, husdyr og en smule støv i krogene er mindre tilbøjelige til at udvikle allergi. Simpelthen fordi deres immunforsvar fra starten får bakterier nok at arbejde med. Flere andre ting peger i samme retning: En undersøgelse af 102 børn med astma viste, at 75 % enten var født ved kejsersnit, aldrig var blevet ammet eller tidligt havde fået antibiotika.

Ved en normal fødsel udsættes barnet, i højere grad end ved et kejsersnit, for moderens bakterier fra fordøjelseskanalen. Dernæst fremmer modermælken væksten af gavnlige bakterier i barnets tarm. Sunde bakterier danner signalstoffer, der dæmper tendensen til allergiske reaktioner. En tilstrækkelig mængde af disse sunde bakterier er også med til at tætne barnets umodne tarm. Vi bliver nemlig alle født en smule utætte.

I vores tyndtarm er der blot et enkelt lag celler mellem tarmindhold og blod. Dette lag celler skal maden passere, før det kommer ud i blodet. Spædbørn har dog endnu små utætheder mellem tarmcellerne, og derfor kan partikler fra f.eks. komælk eller gluten slippe uhindret ud i blodet, hvor de kan fremprovokere en overfølsomhed. Netop derfor er det vigtigt, at vores børn ikke bliver udsat for disse madvarer før deres tarmsystem er modnet, når de er 1 år gamle.

Der er forskel på allergi og overfølsomhed
Overfølsomhed er en reaktion fra immunforsvaret, hvor der er involveret IgG eller IgM antistoffer. Disse antistoffer kan måles ved en ELISA test. Reaktionen kan vise sig med flere dages forsinkelse, være varierende, og det kan være forskelligt, hvor meget man kan tåle.

Allergi er en reaktion fra immunforsvaret, hvor der er involveret IgE antistoffer. Disse antistoffer kan måles ved en RAST test. Reaktionen sker straks og ved udsættelse for selv bittesmå mængder af allergenet.

Vis som