Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Cøliaki og glutenintolerance

Hvad er cøliaki og glutenintolerance? Bliv klogere på, hvad de to ord betyder, samt hvad du kan spise.

 

Hvad er cøliaki og glutenintolerance?

Glutenintolerance, også kendt som cøliaki, er en sygdom, hvor man er overfølsom over for nogle bestemte proteiner, der findes i korn. Disse kornproteiner – kendt som gluten, findes især i hvede, byg og rug. Glutenintolerance er en varig lidelse, der kan opstå i alle aldersgrupper, men forekomsten i befolkningen stiger med alderen.

 

Hvorfor får man cøliaki?

Cøliaki kan opstå i barndommen, men det kan også opstå som voksen. Gluten er et protein, der findes i mange melsorter. Kroppen opfatter, hos personer med cøliaki, gluten-proteinerne som ”fremmede” og starter en reaktion med betændelse for at ”afstøde” glutenpartiklerne. Kroppens eget immunforsvar går altså til angreb på tyndtarmen og ødelægger dens tarmvilli (autoimmunitet), hvilket er vigtig for at optage næring fra tarmen.

 

Hvad kan man spise?

Gluten findes i rigtig mange fødevarer, og andre fødevarer kan indeholde spor af gluten. Mælk, gluten og sukker indgår også ofte i madlavningen. Det kan derfor være en udfordring at undgå og en nødvendighed at nærstudere varedeklarationerne, når du er ude og handle. Det behøver dog ikke at være så vanskeligt at leve uden gluten, som man måske kunne frygte. Der er i dag rigtig mange produkter uden gluten, og markedet vokser hver dag. Der er også rigtig mange spændende og lækre retter uden gluten, du kan søge inspiration i – bl.a. lige her.

Gluten findes i:

  • Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut.
  • Rugmel og rugkerner.
  • Havregryn, havremel, havremix, müesli, havreklid, havrekager – med mindre det er lavet af specialfremstillet havre.
  • Byggryn og perlebyg.
  • Brød, kager, pasta, panering (rasp), vafler, kiks, biskuits, bage blandinger, ristede løg.
  • Madlavningsfløde.

Gluten kan også findes i:

  • Mange morgenmadsprodukter.
  • Farsvarer, paté, pølse, pålægsvarer, færdige middagsretter, stuvning, sovs, bouillon.
  • Sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og andre krydderiblandinger.
  • Fyldt chokolade, lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller.
  • Frosne kartoffelprodukter og chips.
  • -Øl og milkshake.
  • Sojasauce.
  • Revet ost.

Fødevarer der sjældent indeholder gluten:

Selvom disse fødevarer sjældent indeholder gluten, er det vigtigt, at du stadig læser varedeklarationen for at være på den sikre side.

  • Kød (fersk, frossent, røget og saltet), fjerkræ, fisk, indmad og æg.
  • Kartofler og grøntsager (friske og konserverede)
  • Frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, nødder og mandler.
  • Mælk, syrnede mælkeprodukter (uden müesli), ost.
  • Margarine, smør, olie og minarine.
  • Saft, juice, sodavand, vin og spiritus.

Mel der er naturligt fri for gluten:

  • Majsmel, majsstivelse, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, tapioka, Quinoa, polenta, kikærtemel, ris, amarant, durra, linser, sago, teff og hirsemel.

Gryn, fibre, frø og kerner der er naturligt fri for gluten:

  • Boghvedegryn, majsgryn, hirseflager, sagogryn, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø, kokos, amarant, mandler, nødder og chiafrø.

 

Varedeklarationer

Glutenfri

Angivelsen ”glutenfri” må anvendes, hvis fødevaren har et glutenindhold på under 20 mg/kg. Mærkningen inkluderer både de naturlig glutenfri fødevarer, og fødevarer hvor indholdet af gluten er fjernet og/eller reduceret til under 20 mg/kg. Mærkningen må også bruges på almindelige sammensatte fødevarer, der indeholder op til 20 mg gluten pr. kg. fødevare. Det kan være fødevarer, der normalt indeholder glutenholdige ingredienser, hvor disse ingredienser er erstattet med andre uden gluten f.eks. pølser og leverpostej.

Meget lavt indhold af gluten

Angivelsen ”meget lavt indhold af gluten” må anvendes, hvis fødevarer har et glutenindhold under 100 mg/kg. Mærkningen må kun anvendes for fødevarer, der består af eller indeholder ingredienser fremstillet af hvede, rug, byg eller havre, og som er specielt forarbejdet med henblik på at reducere glutenindholdet.

 

Hvordan behandles cøliaki?

Behandlingen af cøliaki er en 100 % glutenfri diæt resten af livet. Kliniske diætister med indsigt i cøliaki kan rådgive om kostomlægning og glutenfri kost, der både er sundt og varieret.

 

Glutenfrie produkter hos Helsam

Hos Helsam finder du et bredt udvalg af forskellige glutenfrie produkter. Du finder alt lige fra forskellige barer, brød blandinger, læbestifter, småkager til pasta, chokolade samt diverse former for mel. Hvis det kniber lidt med inspiration til glutenfrie retter, finder du også flere forskellige opskriftsbøger, der kan hjælpe dig godt på vej.

I vores artikler som du finder her på siden, får du gode råd til, hvilken mad du bør undgå, samt hvilken du med ro i maven sagtens kan spise. I vores opskriftsunivers finder du desuden mange smagfulde opskrifter på glutenfri retter, og de fleste af ingredienser finder du også her på Helsam.dk eller i vores mange butikker. Husk at du kan få dine varer leveret helt gratis til din nærmeste Helsam butik.

Vis som