Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Bæredygtig pleje til baby

Du ønsker sikkert det allerbedste for dit barn og med bæredygtige og miljøvenlige produkter, kan du gøre endnu mere. Sutter, legetøj, plejeprodukter og mad til babyer kan indeholde unødige stoffer. Undgå ftalater, BPA, parfume der blot er nogle af de tilsætningsstoffer der findes i flere produkter, men som er helt unødvendige – især når det gælder babyer. Læs mere i denne artikel.

Bæredygtig babypleje

 

Undgå kemikalier og skadelige stoffer

Pas på din babys hud. Huden er endnu ikke modstandsdygtig overfor alle udefrakommende påvirkninger og derfor bliver den nemt rød, irriteret og kløende. Når du vælger plejeprodukter til badet, til huden og håret, bør du altid vælge produkter som er mest skånsomme for babys krop.

En rød numse kommer ofte af en tætlukket ble, hvor babys hud kommer i tæt kontakt med affaldsstoffer. I forbindelse med denne kontakt kan huden bliver irriteret, hvilket resulterer i den velkendte røde numse. Der er stor forskel på hvor ofte og hvor nemt en baby får rød numse. Det skyldes af babyers hud er forskellige – nogle er altså mere sarte og sensitive end andre. Uanset bør du altid pleje huden så den røde numse forsvinder. Til dette kan du bruge en effektiv salve uden parabener, parfume og farvestoffer, f.eks. Derma Eco baby salve. Salven indeholder ikke zink og virker derfor ikke udtørrende. Når du påfører salven, danner den en beskyttende barriere på huden og plejer effektivt huden. 

Du kan også bruge den svampedræbende og antibakterielle creme fra Pure Beginnings. Cremen kan bruges dagligt i forbindelse med hvert bleskift, hvor den giver fugt og skånsom pleje til huden. Den er desuden rig på C-vitamin og indeholder baobab- og olivenolie. 

Til babys bad findes der et væld af badeolier, sæber og andre produkter, men hvilke bør du vælge? Sæbe behøves ikke bruges i hvert eneste bad som baby får. Du kan nøjes med at bruge sæbe hvis baby for alvor er blevet beskidt eller har svedt meget, men ellers kan du nøjes med noget babyolie eller et af de skånsomme KRAES baby badeprodukter. KRAES er en dansk producent af skønne plejeprodukter til baby og indeholder ingen skadelige indholdsstoffer. Produkterne er derimod baseret på havre og er fri for sæbe. Prøv KRAES babybad med havre og kokos eller KRAES babybad med havre og dødehavssalt. KRAES babybad kan bruges dagligt og renser huden samtidig med at hudirritationer forebygges og lindres. 

Vil du gerne bruge en skånsom badeolie kan du bruge Derma Eco babyolie som er både økologisk og fri for parfume, parabener og farvestoffer. Olien er desuden effektiv til behandling af arp i barnets hovedbund. Arp kan være kløende og irriterende for baby og bør altid behandles så det ikke spreder sig til barnets ansigt.

En creme til babys hud er som udgangspunkt ikke nødvendig, medmindre der er tale om meget tør eller irriteret hud. Oftest er det i bleområdet hudirritationerne opstår og dermed her, cremer og salver er gode at bruge. Ønsker du en creme til baby som er fri for unødige stoffer osv., kan du se hele vores udvalg her. Udvalget består af mærker som bl.a. Weleda, Urtekram, Pure Beginnings, Derma Eco og KRAES. 

 

Vælg bæredygtigt tøj

En baby skal holdes varm og gerne i tøj uden indhold af skadelige stoffer. Hertil har vi hos Helsam et bredt udvalg af babytøj fremstillet af bl.a. økologisk bambus og bomuld. Boody er producenten af det lækre, bløde og økologiske tøj til babyer. Du kan se hele udvalget af Boody babytøj her, og vælge det der passer til dit barn og dets alder. Tøj fremstillet af bambus er ikke godt for baby, men også for miljøet. Dyrkningen af bambus er utroligt bæredygtig og miljøvenlig, da bambus vokser hurtigt, kan høstes flere gange og optager mere CO2 end andre råvarer der anvendes i tøjproduktionen. 

 

Økologisk mad til baby

De første måneder skal en baby kun have modermælk eller modermælkserstatning, men med tiden begynder mos og grød at komme på menuen. Økologisk mos og grød indeholder lækre, smagfulde og næringsrige økologiske ingredienser. Følg altid anvisningerne for hvor gammel baby skal være, før du anvender et måltidsprodukt – nogle gange skal baby være 4 måneder, andre kan 7 eller 10, før de må indtage et produkt. Det skyldes bl.a. babys evne til at fordøje maden.

Hos Helsam forhandler vi et bredt udvalg af babymad fra bl.a. Ellas Kitchen, Organix, Holle og Semper. Se hele udvalget af babymad her

 

Naturgummi til baby

Sutter, bideringe og badedyr hører til det at være blevet forælder. Et sut kan give tryghed og gøre det lettere for baby at slappe af og sove. Men i fremstillingen af de fleste sutter anvendes der plastik – plastik som blot bidrager til verdens overbrug af dette materiale. Danske Hevea har i flere år fremstillet sutter, bideringe og badedyr af naturgummi udvundet af bestemte træer. Naturgummi er er fri for skadelige stoffer, ftalater, PVC, silikone og BPA. Derudover er naturgummi bionedbrydeligt og en utroligt bæredygtig ressource i forhold til traditionel plastik. 

Vi har selvfølgelig også sutter fremstillet af medicinsk silikone – du kan se hele udvalget her

En bidering er fantastik når baby begynder at få tænder. Når tænderne bryder frem gennem tandkødet, kan irritation, kløe og ømhed følge med. Ved at lade baby bide i en bidering lindres ubehaget og tandfrembruddet føles mere behageligt. For endnu bedre effekt kan bideringen køles i køleskabet nogle timer inden brug. Bideringene fra Hevea er farvet med naturlig farve fra planter og er derfor ikke skadeligt for hverken baby eller miljø. 

Når tænderne kommer frem, er det også tid til at begynde at børste tænderne. Vælg en bæredygtig tandbørste af træ, majsstivelse eller silikone. Tandbørsten af bøgetræ fra NatureSource er fremstillet af FSC certificeret træ og er komposterbar. Børstehovedet er lavet af BPA fri nylon og rengør skånsomt og effektivt dit barns tænder. Jack N’ Jill tandbørsten er fremstillet af GMO fri majsstivelse og findes med forskellige dyremotiver på skaftet. Tandbørsten er yderest velegnet til de første tænder da den har meget bløde børster.

Brug en god tandpasta – den behøver ikke være med fluor, men uanset hvilken du ønsker har vi et bredt udvalg. Vælg en tandpasta med eller uden smag, f.eks. Jack N Jill tandpastaen uden smag og med morgenfrue ekstrakt. Tandpastaen rengør tænderne og kan bruges fra 6 måneder. 

 

Bæredygtigt tilbehør til baby

Skal du vælge en sutteflaske af plastik eller glas? Det er op til dig, men hos Helsam har vi forskellige sutteflasker fremstillet af glas. Glas indeholder ingen tilsætningsstoffer og kan genbruges. Vælg mellem sutteflasker af glas fra Hevea og Natursutten. Du kan tilmed få et suttehoved der passer til lige netop dit barn. Find din nye glas-sutteflaske her

Som noget nyt er genanvendelige bleer begyndt at komme frem på markedet. Stofbleerne er fri for kemi og er faktisk også godt for din pengepung. Derudover bidrager du til et bedre miljø, da du sparer op til to tons affald – det er meget. Den eneste ulempe der er ved stofbleer er, at de kan kræve lidt mere planlægning da det kræver flere vaske og at du skal sætte dig ind i hvordan de fungerer. Stofbleer er i dag langt bedre end de var før i tiden. De stofbleer vi forhandler ved Helsam er fra danske Weecare og er en Ai2, som består af en ydre ”skal” hvori der indsættes et indlæg. Det er netop indlægget der suger og opsamler og som skal vaskes efter brug. 

Når først du har lært at bruge en stofble er det ingen sag at udskifte engangsbleer med disse. 

 

Vælg miljøvenlige mærker

Alt efter om det er tøj, plejeprodukter eller mad, er der nogle mærker du med fordel kan vælge frem for andre. Disse mærker er bl.a.:

Den Blå Krans
Vælger du produkter med Den Blå Krans, får du et produkt som er skånsom for din hud og som mindsker risikoen for at udvikle hudallergi/kontaktallergi. Hvis først du har fået kontaktallergi, vil du have det resten af livet. Derfor er det en god idé at passe på huden allerede fra dit barn er baby.

Svanemærket
Svanemærket er det grønne mærke med den hvide svane, og er på mange forskellige produkter – både shampooer, cremer, vaskepulver og faktisk også ting som bagepapir. Når du vælger et produkt som er Svanemærket, får du et produkt der er i toppen af miljøvenlige produkter. Et Svanemærket produkt er blevet kontrolleret helt fra produktion til forbrug, og målet er dermed at mindske miljøbelastningen så meget som muligt. Produkter i hele Norden har båret Svanemærket siden 1989, hvor Svanemærket blev stiftet. 

Ø-mærket
Fødevarer med et rødt Ø og teksten ”statskontrolleret økologisk”, er din garanti for, at fødevaren er økologisk. Det røde Ø findes på danske fødevarer som er kontrolleret økologiske og dermed er dyrket uden brug af pesticider. 

OEKO-TEX
Du har helt sikkert set dette mærke i noget af dit tøj, eller i dine børns tøj, men hvad betyder det? OEKO-TEX Standard 100-mærket står for, at dit tøj er testet for skadelige stoffer. Det gælder både tråd, stof, lynlåse, bånd og vaskemærket samt evt. knapper. Vælg dette til dit barn, hvis du ønsker at tøjet skal være fri for skadelige stoffer eller syntetisk farve der kan virke hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. 

BPA FREE
Produkter med de tre pile og teksten BPA FREE er din garanti for, at produktet ikke indeholder BPA (Bisphenol A). BPA anvendes ofte i plastik og andre emballager og kan virke hormonforstyrrende. Derfor giver det god mening at undgå BPA så meget som muligt. 

 

Mere om baby og børn

Vil du gerne læse mere om baby og børn og få inspiration til at undgå tilsætningsstoffer, forebygge forkølelser eller hvorfor det er vigtigt at huske solcremen? Så kan du læse meget mere i kategorien ”børn” i vores artikelunivers. Der er mange spændende artikler – måske du kan blive klogere på nogle ting eller i hvert fald få inspiration. 
Vis som