Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Bliv klogere på fairtrade

Du er helt sikkert stødt på mærket op til flere gange, men ved du også hvad det betyder? Måske er du helt opdateret, eller også kan du bruge lidt mere viden om det lille mærke som ligner en person med løftet arm. Læs mere i denne artikel der udelukkende omhandler fairtrade mærket og de fairtrademærkede produkter du kan vælge mellem her på Helsam.

Fairtrade

 

Hvad er fairtrade?

Fairtrade er ikke dansk, men en international mærkningsordning. Ordningen arbejder for at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste områder, får en fair løn og bedre arbejdsvilkår. Derudover er der stort fokus på miljøet i produktionen af råvarer. 

Fairtrade er din garanti for, at der ikke drives rovdrift på naturen og at der tages hensyn til de personer der producerer varerne. De bønder og arbejdere der er en del af fairtrade, står sammen i større grupper og kan dermed stå stærkere på det internationale marked. Derudover kan de producere flere varer nå ud til flere forbrugere. Når bønderne og arbejderne sælger deres varer med fairtrade mærket, får de en fair og stabil pris – de er nemlig altid garanteret en forud aftalt minimumspris. Minimumsprisen dækker altid over produktionsomkostningerne, så bønderne og arbejderne ikke har underskud. 

Med fairtrade sikres de også at få en ekstra bonus i form af en sum penge. Disse penge kan bønderne i fællesskab bestemme hvad skal bruges til. Det kan være at bønderne ønsker at opdatere deres dyrkningsmetoder, opretter skoler til børnene eller noget helt tredje. Fairtrade er altså med til at udvikle bøndernes samfund. 

For at kunne være med i fairtrade, skal bønderne og produktionerne overholde en række krav. At kravene overholdes, kontrolleres af en uafhængig virksomhed, altså en uvildig part. Virksomheden der kontrollerer at arbejdsforholdene og reglerne overholdes, er virksomheden FLOCERT. 

 

Hvornår opstod fairtrade?

I 1988 blev det vi kender som fairtrade stiftet. Dengang hed det Stichting Max Havelaar og opstod i Holland. Målet var klart, nemlig at skabe lighed og retfærdighed for de småbønder der producerede varer i nogle af de allermest fattige lande. 
Først i 2002 ændrede navnet sig langsomt til fairtrade – det vi i dag kender og som findes på utroligt mange produkter. Sikkert også produkterne du har derhjemme lige nu.

Men hvorfor hed det Stichting Max Havelaar? Max Havelaar er pseudonymet for forfatteren Eduard Douwes Dekker, som levede i 1800-tallet. Dekker kæmpede for bøndernes rettigheder i Indonesien som dengang var en hollandsk koloni, og hvor der blev dyrket store mængder krydderier som blev sejlet til Europa for at blive solgt. 

 

Hvorfor vælge produkter med fairtrade mærket?

Når du vælger produkter med mærket med fairtrade støtter du som nævnt bønder og arbejdere i fattige lande, men der er mange flere fordele ved at vælge fairtrade. Vidste du f.eks., at fairtrade beskytter miljøet? Miljøbeskyttelse er faktisk en stor del af fairtrade og der arbejdes konstant på at forbedre miljøet i de områder hvor råvarerne dyrkes og produkterne produceres. Miljøvenligt og bæredygtigt – det er hvad fairtrade også er.
Dyrkning og produktion må ikke påvirke bøndernes helbred eller ødelægge den omkringliggende natur. Derfor anvendes der heller ikke farlige pesticider i dyrkningen af krydderier, urter osv. Ligeledes er GMO helt forbudt. Ikke alle fairtrade produkter er økologiske, men bønderne opfordres til at omlægge deres landbrug til økologi. Det er dog et valg de selv skal tage, hvilket de fleste gør med tiden.

 

Køb fairtrademærkede produkter hos Helsam

Udvalget af produkter dyrket af bønder som er en del af fairtrade, er stort hos Helsam. Med mere end 150 forskellige produkter er der noget for enhver smag, men også til enhver situation. Sukker, kaffe, te, chokolade, juice, olie, ris og kropsplejeprodukter er blot nogle af de fairtrademærkede produkter du finder her på helsam.dk. 

Se hele udvalget af fairtrademærkede produkter på helsam.dk her
Du finder også mange produkter mærket med fairtrade i vores butikker. I butikkerne som ligger spredt over det meste af Danmark, står vores professionelle personale altid klar til at give personlig vejledning i forbindelse med dit køb.
Bestiller du online kan du vælge at få dine varer leveret til din hjemmeadresse, men også gratis til din nærmeste Helsam-butik som du finder her

 

Forstå Fairtrade på fire minutter - se den korte film fra Fairtrade.

Sortér efter