Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Bedstemors råd holder kroppen på toppen

Der var noget om snakken, da bedstemor formanede ’pas din sengetid’, ’ud at få frisk luft’ ’op med humøret’ og ’spis dine grøntsager’.

MadlavningAt holde kroppen på toppen handler ikke alene om at spise rigtigt. Motion, lys, humør, frisk luft, åndedræt og søvn har også indflydelse på vores modstandskraft. Selv sex og latter – faktorer som bedstemor dog ikke lige fik nævnt – har også vist sig at virke positivt. Grundlæggende handler det om at indrette sin livsstil efter det, kroppen fra naturens hånd er tilpasset.

Bevægelse

Vores krop er skabt til at blive rørt, og motion i rette doser styrker dens funktioner. Blod- og lymfecirkulationen forbedres, lungerne styrkes, og udskillelsen af affaldsprodukter gennem udånding og hud fremmes. Fordøjelsen bliver også bedre, fordi motion stimulerer tarmens bevægelser og letter kroppens renselsesprocesser. Motion hjælper således til, at vi lettere kommer af med belastende affaldsstoffer.

Luft

Åndedrættet er kroppens vigtigste metode til at skille sig af med affaldsprodukter. 70 procent af kroppens affaldsstoffer elimineres gennem udåndingsluften, 20 procent udskilles gennem huden, og 10 procent gennem afføring og urin. Det betyder, at hvis vi ikke får frisk luft, så har vores krop sværere ved at skille sig af med affaldsprodukterne, og blodet kan ikke renses helt. Derfor er det vigtigt, at vi dels trækker vejret dybt ned i bugen, så vi får en masse ilt ind, og dels får rigeligt med ren og frisk luft med højt iltindhold. 

Humør

Humør og følelser påvirker også modstandskraften. Tristhed, psykisk stress og negative følelser har vist sig at kunne dæmpe aktiviteten i immunsystemet, hvorimod glæde kan skabe ekstra aktivitet. Latter menes også at have positive sidegevinster. Et godt grin sænker blodtrykket, øger blodcirkulationen, får os til at stresse ned og slappe af og siges sågar at bidrage til at øge antallet af hvide blodlegemer. 

Lys

Lys stimulerer kroppen og giver næring. Vi producerer D-vitamin, når vi får sollys, og koglekirtlens produktion af søvnhormonet melatonin styres af lys og mørke. Får vi for lidt lys, som i de mørke vintre, så fortsætter koglekirtlen med at producere melatonin om morgenen. Det kan føre til sløvhed, lettere depressioner og manglende appetit, som så igen kan have negativ indvirkning på vores modstandskraft. 

Søvn

Vi bliver stærkere, når vi sover. Vores celler fornyes, og vores krop får ro til at gå i krig. Samtidig går dele af kroppen på vågeblus – åndedrættet bliver roligere, hjertet slår langsommere, legemstemperatur og blodtryk falder, og musklerne slappes af. Det giver kroppen fred til restitution og til at komme til hægterne.

Sex

Før man lægger sig alt for godt til rette på hovedpuden og tager tilløb til en god nats søvn, er det værd at notere sig, at også sex har vist sig at have en gunstig virkning på helbredet. Sex styrker modstandskraften, sænker blodtrykket, reducerer stress, gør os gladere og virker også som et glimrende sovemiddel.

Sortér efter