Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Er du vinterklar?

Gør du din krop vinterklar ligesom din bil, så den kan modstå alle vinterens påvirkninger og helst få dig igennem de mørke måneder uden alt for mange dage under dynen?

Er du vinterklar

Kom igennem vinteren i højt gear

Længe før den første nattefrost kommer, har vi haft bilen en tur forbi værkstedet. Den er blevet efterset i alle ender og kanter, har fået skiftet dæk, tjekket kølervæske og smurt låsene med olie. Klar til at stå imod årstidens anstrengelser.

Men hvad med vores krop? Den burde egentlig blive behandlet mindst lige så godt. Den skal også kunne modstå alle vinterens påvirkninger og helst få os igennem de mørke måneder uden alt for mange dage under dynen. Desværre er det de færreste af os, der gør vores krop vinterklar. Enten fordi vi ikke tænker over det, eller fordi vi ikke ved, hvordan vi skal gøre.

Hold dig varm

En næsten banal, men vigtig ting vi kan gøre, er at holde vores krop varm. Klæde os ordentligt på, når vi skal ud, og sørge for at der er en ordentlig temperatur indenfor. Vira stortrives nemlig i kulde, og samtidig er kroppens forsvar svækket når vi fryser. Vira kan derimod ikke tåle varme, og derfor er feber en vigtig del af kroppens beredskab mod sygdom. Selv en svag stigning i vores legemstemperatur gør det svært for vira og bakterier at overleve.

Selv om kulde kan være medvirkende årsag til, at vi bliver syge, er det vigtigt, at vi kommer ud i den friske luft og sollyset. Den friske, iltholdige luft hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer og rense blodet, mens solens stråler styrker vores modstandskraft og giver vores humør en ekstra tand opad. Og hvis vi er i godt humør, bliver vores modstandskraft endnu bedre. Nogen siger, man kan dø af grin, men faktisk virker latter og godt humør lige modsat. Et godt grin får os til at stresse ned, øge blodcirkulationen, sænke blodtrykket og formere antallet af hvide blodlegemer.

Motion, frisk luft og solskin

En sund måde at dække behovet for sol og frisk luft er ved at dyrke motion udendørs. På den måde gør vi flere gode ting for vores krop på en gang. Kroppen er bygget til at være fysisk aktiv, og gennem motion styrker vi dens modstandskraft betydeligt. Kroppen får lettere ved at udskille affaldsstoffer, blod- og lymfecirkulationen bliver bedre, og lungerne styrkes. Derudover stimulerer motion tarmens bevægelse og sætter gang i fordøjelsen. En halv til en hel times motion om dagen er nok til at gøre en forskel. Faktisk skal motion dyrkes med måde. Overdreven motion svækker vores modstandskraft, da kroppen skal bruge kræfter på at restituere.

Sund mad

Lige så vigtigt, som det er at dyrke motion, er det at leve sundt. Kosten i hverdagen spiller en afgørende rolle for vores helbred. Det er ikke helt løgn, når der bliver sagt, at vi bliver, hvad vi spiser. Vi bliver sundere, hvis vi spiser sundere. Dårlig kost svækker vores modstandskraft, mens den rigtigt sammensatte kost styrker og giver os mere energi. Det handler om at spise så meget frugt, grønt og vegetabilske fødevarer som muligt. Og undgå alt for meget animalsk fedt, stegemargarine, sukker, hvidt brød og kager. Kosten skal være varieret, og så skal vi kun spise, når vi er sultne. Som et supplement, er det en god idé, særligt i vintermånederne, at tage multivitaminer og mineraler ved siden af.

Sov godt

Der er meget, vi selv kan gøre for vores krop. Som f.eks. at få nok og tilstrækkeligt med søvn. Søvnen er uvurderlig for vores helbred. Imens vi sover, restituerer kroppen og cellerne bliver fornyet. En god nattesøvn skal være sammenhængende, så kroppen uforstyrret kan få lov til at lade op. Ligeledes er det vigtigt at vi ikke spiser et stort måltid inden sengetid, da kroppen så skal arbejde med fordøjelsen i stedet.
I forbindelse med sygdom er søvn afgørende for, hvor hurtigt vi kommer til hægterne igen. Mærker vi lidt sygdom komme snigende, kan vi med god samvittighed tage en eftermiddagslur – så der kan blive fyldt lidt brændstof på motoren igen.

 
Sortér efter