Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Opskrifter

Bolsjer

Sådan laver du dine egne bolsjer

BolsjerTilberedningstid: Ca. 1 – 1½ time

Holdbarhed: 1-2 uge

Opbevaring: I lufttæt emballage

Grundopskrift:
  • 1 dl koldt vand
  • 450 g sukker
  • 125 g druesukker
  • Evt. talkum eller magnesiumstearat til at vende bolsjerne i.

Redskaber:

  • 1 lille gryde med låg (ikke
  • aluminium)
  • 1 vægt
  • 1 deciliter mål
  • 1 termometer (200 °C)
  • 1 håndklæde
  • 1 bageplade
  • 1 bolsjevæv
  • 1 pensel
  • 2 plastskrabere
  • 1 stempelsprøjte
  • 1 saks pr. bolsjeklipper

Fejlfinding:

Hvis bolsjemassen krystalliserer, kan underlaget være blevet for varmt. Skift bageplade, eller flyt til et nyt sted på bordpladen.

Hvis bolsjerne klistrer, skyldes det oftest enten, at der kan være brugt for meget olie på bolsjevæv og redskaber, eller at der kan være en høj luftfugtighed i lokalet – luft ud.

Fremgangsmåde:

  1. Fold håndklædet, og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider, og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
  2. Kom vand, sukker og druesukker i gryden, læg låg på og sæt den på fuld varme.
  3. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometret sættes i gryden.
  4. Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet.
  5. Vent et ½ min. Drys evt. pulver (citronsyre, lakridsekstrakt, salmiaksalt) ud på massen. Tilsæt derefter farve og ælt med plastskraberne fra side til side, så farven fordeles, og massen flyttes rundt på bolsjevævet
  6. Når massen er lidt fastere, tilsættes smagsstoffet. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
  7. Saml massen i en klump, og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden.
  8. Bolsjerne pakkes lufttæt, når de er let afkølet, spejderhagl vendes i lakridsekstrakt (hæld en smule i den pose/beholder, spejderhaglene skal opbevares i, og ryst, så pulveret fordeles)
  9. Læg bolsjerne i køleskabet, før de er kolde, for at undgå at de klistrer.

Appelsinbolsjer
2 tsk. citronsyre
1 ml orange slikfarve
1,5 ml appelsinolie

Kongen af Danmark
1,5 ml rød slikfarve
1,5 ml stjerneanisolie

Salmiaklakridsbolsjer
4 spsk. lakridsekstrakt
2 spsk. salmiaksalt

Spejderhagl
4 spsk. lakridsekstrakt
2 spsk. salmiaksalt
1 ml stjerneanisolie

Pebermyntebolsjer
1 tsk. hvid slikfarve
2 ml pebermynteolie

Eucalyptusbolsjer
15 dråber grøn slikfarve
2 ml eucalyptusolie

Kiwibolsjer
2 tsk. citronsyre
1 ml grøn slikfarve
1 ml kiwiaroma

Jordbærbolsjer
2 tsk. citronsyre
2 ml rød slikfarve
2 ml jordbæraroma

Colabolsjer
1 tsk. citronsyre
1½ ml brun slikfarve
1 ml rødviolet slikfarve
5 ml colaaroma

Flødekaramelbolsjer
1½ ml brun slikfarve
4 ml flødekaramelaroma

Dameskrå
1 ml sort slikfarve
3 spsk. salmiaksalt
1 ml anisolie

Bananbolsjer
1 tsk. citronsyre
4 ml gul slikfarve
3 ml bananaroma

Citronbolsjer
2 ml citronolie
1 tsk. citronsyre
4 ml gul slikfarve

Hostebolsjer
1 ml sølv slikfarve eller
2,5 ml azulén blå
3 ml hosteblanding

Altheabolsjer
4 ml gul slikfarve
4 dråber orange slikfarve
2 ml bergamotolie ØKO

Hindbærbolsjer
2 tsk. citronsyre
1½ ml rød slikfarve
½ tsk. hvid slikfarve
1 ml hindbæraroma

Tuttifruttibolsjer
1 tsk. citronsyre
6-8 dråber orange slikfarve
3 ml tuttifruttiaroma


Opskriften er venligst leveret af Urtegaarden.

Vis som

www.helsam.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Cookies kan anvendes til at skelne de forskellige brugere på en hjemmeside fra hinanden samt til at måle trafik på en hjemmeside. Klikker du videre på siden, accepterer du, at der sættes cookies til ovennævnte formål. Du kan finde vores cookiepolitik her: Klik her

×