Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Halsbrand

Hvad er halsbrand og hvorfor er gravide særligt udsatte? Læs mere om halsbrand og hvad du kan gøre, når mavesyren brænder i halsen.

Halsbrand gravid

 

Hvad er halsbrand?

Halsbrand er betegnelsen for mavesyre der kommer op i halsen. Når mavesyren kommer op i halsen, og gennem spiserøret, giver det en brændende og sviende fornemmelse, som er utroligt ubehagelig. At det derfor kaldes halsbrand, giver meget god mening. Det er dog ikke kun i halsen, at halsbrand giver ubehag. Den sviende og brændende fornemmelse som halsbrand medfører, føles også i den øverste del af maven.

Hvorfor får gravide halsbrand?

Du vil måske gerne vide, hvorfor det er at gravide kvinder er så meget mere udsatte for at få halsbrand. Halsbrand hos gravide skyldes, at når fosteret/barnet vokser, skaber det et tryk på den nedre del af mavesækken. Trykket gør, at mavesækkens indhold skubbes opad og ender derfor i den øverste del af maven samt halsen.

Hvor tidligt får du som gravid halsbrand?

Som gravid er det næsten sikkert, at du flere gange vil opleve at få halsbrand. Det gælder især den sidste del af din graviditet. Ifølge undersøgelser, oplever 22 % af gravide kvinder at få halsbrand i første trimester, mens hele 72 % gravide får halsbrand i 3. semester. 

Hvad hjælper mod halsbrand?

Der findes flere forskellige håndkøbslægemidler som kan lindre halsbrand, men er du på udkig efter nogle gode råd som du kan klare med ting du har derhjemme, så læs med her.

Halsbrand opstår som nævnt, når mavesyre fra mavesækken trykkes op i spiserøret. Når du ligger ned har mavesyren nemt ved at løbe op i halsen, men sørger du for at ændre lidt på din sovestilling kan du faktisk forebygge og reducere halsbrand. Måden du ændrer din sovestilling på, er ved at hæve dit hovedgærde mellem 15 og 20 centimeter. På den måde får mavesyren sværere ved at løbe op i halsen og dermed kan du måske endda helt undgå halsbrand når du sover.

Derudover kan prøve følgende når du får halsbrand:

  • Spis en banan eller to. Bananer virker syreneutraliserende og derfor kan de lindre din halsbrand.
  • Tørt brød, knækbrød og kiks har en lindrende virkning på halsbrand – sørg for at vælge de mest fedtfattige varianter.
  • Mælk kan hurtigt lindre halsbrand, men vælg en mager mælk.
  • Mandler kan også have en lindrende effekt – hold dig til ca. en håndfuld dagligt.

Forebyg og lindr halsbrand mens du er gravid

Det er ikke sikkert at du helt kan undgå at få sure opstød og halsbrand, mens du er gravid med dit barn. Men der er flere forholdsregler du kan tage, for i hvert fald at mindske hyppigheden og graden af halsbrand. Som gravid har du måske mere lyst til nogle fødevarer, end du har til andre. Det er heldigvis helt normalt, men vidste du, at nogle fødevarer og drikke kan øge halsbrand?

Hvis du ofte får halsbrand, kan du prøve at:

  • Skære ned på, eller helt undgå, fed og krydret mad
  • Undgå citrusfrugter og andre syrlige fødevarer
  • Spise mindre portioner
  • Undlad at spise de sidste timer inden du skal sove
  • Undgå så vidt muligt kaffe og selvfølgelig tobaksholdige produkter
Vis som