Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Overgangsalder

Hvad er overgangsalderen, hvornår starter den og hvor længe varer den? Bliv klogere på kvinders overgangsalder her i artiklen.

 

Hvad er overgangsalderen?

Overgangsalderen, også kaldet klimakteriet, er den periode der finder sted i forbindelse med den sidste menstruationsblødning altså menopausen. Overgangsalderen og dens symptomer skyldes, at æggestokkene stopper deres dannelse af østrogen, det kvindelige kønshormon. 

Kvinders menopause starter som regel i 45-55års alderen, hvorefter overgangsalderen efterfølgende begynder – normalt nogle år efter. Der er stor forskel på hvor mange gener overgangsalderen medfører for den enkelte kvinde. Nogle kvinder har mange gener, mens andre nærmest ikke oplever symptomer i forbindelse med deres overgangsalder. 

 

Køb kosttilskud til overgangsalderen her.

 

Kort om det kvindelige kønshormon østrogen

Østrogen er et hormon som produceres af kroppen og findes faktisk hos både kvinder og mænd. Niveauet af østrogen er dog højst hos kvinder, hvilket også er grunden til, at det kaldes det kvindelige hormon. Det mandlige hormon derimod, kaldes testosteron. 

Østrogen dannes i æggestokkene og er vigtigt for en lang række funktioner gennem hele livet, f.eks. udviklingen af bryster. Østrogen spiller også en vigtig rolle i menstruationscyklussen, graviditeten og fødslen. 

 

Køb naturlægemidler til overgangsalderen her

 

Symptomer på at overgangsalderen er begyndt

Der er rigtigt mange symptomer som kan være tegn på overgangsalder. Symptomerne på overgangsalder kan være:

  • Uregelmæssig menstruation
  • Hedeture – blussende rødme
  • Svedeture evt. om natten
  • Tørre slimhinder
  • Dårlig koncentrationsevne og hukommelse
  • Søvnløshed og generelt dårligere søvn
  • Manglende eller nedsat sexlyst
  • Manglende energi i hverdagen
  • Irritabilitet og humørsvingninger

Det symptom som flest har hørt om og som næsten alle kvinder i overgangsalderen oplever, er hedeture og svedeture. I takt med at østrogenniveauet falder, bliver kroppen mere følsom overfor ydre temperatursvingninger. 

Der er stor forskel på hvor store hedeturene er, samt hvor ofte de opstår. Hos nogle kvinder opstår hedeturene 1-2 gange om dagen, mens andre får hedeture helt op til 100 gange pr døgn. De fleste oplever ikke at få hedeture mere når overgangsalderen er forbi, men der er nogle som vil opleve at få hedeture til langt efter de er blevet 70 år. I disse tilfælde vil hedeturene som regel være udtalte og ikke særligt kraftige. 

 

Hvordan føles overgangsalderens hedeture?

En hedetur kan starte uden varsel, men ofte vil man kunne mærke, at hedeturen er på vej. Overkroppen og ansigtet vil føles varmt og som om kroppen blusser op. Hedeturen kan vare lige fra et par minutter til flere minutter. Under hedeturen vil der ofte være uro i kroppen og hjertebanken.

Hedeture kan opstå døgnet rundt, men opstår særligt om aftenen og natten, hvorfor det også kan påvirke søvnen og søvnkvaliteten betydeligt. Mange kvinder oplever at hedeturene er ledsaget af svedeture.

 

Overgangsalder

Hvornår begynder overgangsalderen?

Det er individuelt hvornår kvinder går i overgangsalderen. Størstedelen af kvinders overgangsalder begynder i starten af 50 årsalderen. Dog kan en kvinde midt- eller sidst i 40’erne også gå i overgangsalderen. I Danmark er gennemsnitsalderen for menopausen omkring 52 år, hvorefter overgangsalderen hurtigt følger. 

I nogle tilfælde kan kvinder gå i det man kalder ”tidlig overgangsalder”. Tidlig overgangsalder er hvis det sker før 40 årsalderen. Internationalt bruges betegnelsen POI (Primary Ovarian Insufficiency). Der er flere tilstande og årsager til, at en kvinde går tidligt i overgangsalderen. Nogle af årsagerne er:

  • Efter operationer/kirurgiske indgreb i underlivet
  • Genetiske forhold
  • Nogle autoimmune sygdomme
  • Visse stofskiftesygdomme

I Danmark er det ca. 2 % af kvinderne under 40 år, som går i for tidlig overgangsalder. 

 

Hvor længe varer kvinders overgangsalder?

Overgangsalderens længde er forskellig fra kvinde til kvinde. Normalt varer overgangsalderen 2-5 år efter tidspunktet for menopausen. Overgangsalderen kan dog sagtens vare længere end 5 år, men det er som sagt meget individuelt og kan ikke på forhånd bestemmes. 

 

Hvordan stilles diagnosen på overgangsalder?

Hvis de tidligere nævnte symptomer og gener er udtalte, er der højst sandsynligt tale om overgangsalder. Derfor er det som regel nemt for lægen at give diagnosen uden yderligere prøver. I nogle tilfælde kan lægen måle FSH niveauet i kroppen. FSH er ”follikel stimulerende hormon” og dannes i hypofysen, en lille kirtel i hjernen. FSH bidrager bl.a. til at alle kroppens kirtler fungerer optimalt, samt at andre hormoner dannes korrekt. Derudover så sørger FSH også for, at der dannes æg i æggestokkene. 

Niveauet af FSH ændrer sig gennem hele livet. I den fødedygtige alder, altså når kvinden er fertil, vil FSH niveauet som regel kunne måles til omkring 10. Dette tal bliver højere med alderen og kan derfor være med til at bestemme, om du er gået i overgangsalderen eller ej. FSH tallet kan dog ikke bruges til at bestemme hvornår menstruationen ophører.

 

Hvorfor kommer kvinder i overgangsalder?

Det er i æggestokkene at de kvindelige kønshormoner dannes. De kvindelige kønshormoner er østrogen og progesteron, hvoraf østrogen er det mest kendte. Alligevel er de lige vigtige og har hver deres rolle i kvindens krop. 

Østrogen opbygger livmoderens slimhinde, styrker og vedligeholder slimhinder i skede og urinveje samt modvirker tab af knoglevæv og så forebygger østrogen også åreforkalkning. 

Progesteron vedligeholder livmoderens slimhinde sådan at menstruationen forbliver regelmæssig. 

Når overgangsalderen indtræffer, skyldes det at kroppen producerer mindre af både østrogen og progesteron. Dermed bliver menstruationen uregelmæssig og andre symptomer på overgangsalderen begynder. 

 

Kan overgangsalderen undgås?

Nej, overgangsalderen kan ikke undgås. Det er dog muligt at lindre symptomerne som opstår i forbindelse med overgangsalderen. Du kan også gøre en del for at forebygge og lindre overgangsalderens symptomer. 

 

Sådan udvikler overgangsalderen sig

Overgangsalder der ikke hormonbehandles, aftager i løbet af nogle år. Symptomerne som tørre slimhinder varer dog ved resten af livet, hvorfor også gør det relevant at have ekstra god intimpleje.

Det er vigtigt at du holder dig i gang med fysisk aktivitet – gerne minimum 30 minutter om dagen. På den måde kan du få en god kondition og styrke hele kroppens kredsløb. Motion har også den fordel, at det kan reducere antallet og graden af både hede- og svedeture. Der er altså mange gode grunde til at huske den daglige motion – både før, under og efter overgangsalderen. 

 

Er overgangsalder arveligt?

Ja, undersøgelser viser at arv kan have en betydning for, hvornår man går i overgangsalderen, samt hvor slemme generne bliver. 

 

Kommer mænd i overgangsalderen?

Mænd kommer ikke i overgangsalderen på samme måde som kvinder. Dog kan mænd gå i det man kalder andropausen. Andropausen er der hvor mænds testosteronniveau falder. De mest almindelige symptomer der opstår i forbindelse med andropausen er tab af muskelmasse, en øget mængde kropsfedt og nedsat sexlyst. Læs mere om mænds andropause her.

 

Kosttilskud ved overgangsalderens symptomer

Er du på vej i overgangsalderen eller har du allerede været i overgangsalderen i længere tid? Det er muligt for dig at lindre overgangsalderens symptomer med et kosttilskud. Måske synes du det er svært at blive klog på, hvilket kosttilskud du skal vælge, men bare rolig. Herunder kan du læse mere om de forskellige kosttilskud og naturlægemidler som kan bidrage til at afhjælpe hedeture, svedeture og humørsvingninger. 

Remifemin fra Pharma Force er et naturlægemiddel som er hormonfri. Remifemin indeholder sølvlys jordstængel som lindrer hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalderen. Naturlægemidler er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

Bidro Kvinder fra Bidro er et kosttilskud med indehold af rødkløver, salvie, B6-vitamin, E-vitamin, magnesium og selvfølgelig gelé royal. Gelé royal er det som bidronningen lever af – et næringsfyldt stof. Rødkløver bidrager til en rolig overgangsalder. Salvie medvirker til en begrænset svedreduktion. B6-vitamin bidrager til at vedligeholde en normal hormonaktivitet, mens magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Derudover bidrager magnesium til vedligeholdelse af normale knogler. 

Chello Classic fra Mezina indeholder B6-vitamin og en række nøje udvalgte planter, bl.a. salvie der er kendt for at bidrage til begrænset svedproduktion, som er forbundet med overgangsalderen.

Chello Forte fra Mezina er et kosttilskud hvor den primære ingrediens er salvie, som afhjælper svedtendens i forbindelse med overgangsalderen.

Chello Vitality fra Mezina er et kosttilskud til kvinder i overgangsalderen. Chello Vitality kan tages både under overgangsalderen, men også i periode før- og efter overgangsalderen. I kosttilskuddet fra Mezina finder du bl.a. shatavari, gotu kola og selen. Shatavari understøtter den kvindelige fysiologi under- og efter menopausen. Gotu kola hjælper mod trætte ben og bidrager til at bevare de kognitive færdigheder. 

Melbrozan Classic er til modne kvinder og indeholder en unik kombination af bl.a. blomsterpollen, gelé royal, pergapollen og vitaminerne D- og B12. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler, mens B6- og B12-vitamin bidrager til at mindske træthed og udmattelse. B6-vitamin bidrager også til at regulere hormonaktiviteten.

Melbrozan Plus indeholder rødkløver, blomsterpollen, pergapollen, gelé royal og vitaminerne D, E, riboflavin, B6, B12 og biotin. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler. B6-vitamin bidrager til at regulere hormonaktiviteten. B12 bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Riboflavin og biotin bidrager til at vedligeholde normale slimhinder.   

Menosan fra A. Vogel er baseret på salvie som hjælper mod moderat svedproduktion i forbindelse med overgangsalderen. I menosan anvendes friskhøstet salvie. Det betyder, at salvien indeholder flest mulige aktive ingredienser. 

Regomeo fra Herrens Mark er fermenteret rødkløverekstrakt. I fremstillingen fermenteres rødkløverens blade og blomster. Der tilsættes desuden salvie, pebermynte og citronmelisse. Regomeo indeholder mælkesyrebakterier.  Rødkløver lindrer bl.a. svedtendens og rastløshed. Citronmelisse understøtter et positivt humør, mens pebermynte hjælper på fordøjelsesbesvær f.eks. oppustet mave.

UniKalk Overgangsalder er sammensat af calcium (kalk), rødkløver og D-vitamin. Calcium er vigtigt for knoglerne og bidrager derfor til, at vedligeholde normale knogler. Rødkløver bidrager til at mindske symptomerne på overgangsalderen og D-vitamin sikrer en optimal optagelse af calcium.

FemiBalance fra Solaray indeholder en helt unik kombination af 8 urter, bl.a. salvie, rødkløver og fennikel. Rødkløver og salvie lindrer overgangsalderens symptomer.

 

Rødkløver til overgangsalder

Rødkløver og overgangsalderen

Rødkløver indeholder planteøstrogener som er i stand til at efterligne det kvindelige hormon, østrogen. Det betyder altså, at rødkløvers planteøstrogener og menneskets østrogener minder utroligt meget om hinanden. 

Selvom rødkløvers planteøstrogener minder meget om dem som kvinden danner, er de ikke lige så stærke. Alligevel har rødkløver som regel en positiv og mærkbar effekt, når de indtages af kvinder i overgangsalderen. 

Planteøstrogener kan inddeles i følgende grupper:

  • Flavoner
  • Flavononer
  • Flavololer
  • Chalconer
  • Lignaner
  • Isoflavoner

Heraf er flavoner, isoflavoner og lignaner de mest almindelige og udbredte planteøstrogener. Det er ikke kun i rødkløver at de gode planteøstrogener findes. Dog er det i rødkløver at koncentrationen er størst. Faktisk indeholder rødkløver 10 gange mere isoflavon (planteøstrogen) end sojabønner. Derudover indeholder rødkløver hele fire isoflavoner og ingen toksiske stoffer.

Flavoner og lignaner finder du i bl.a. korn, frugt og grøntsager. Isoflavoner derimod, findes i bælgplanter – herunder rødkløver. 

 

Husk pleje af slimhinder og urinvejene

Som kvinde skal du være særlig opmærksom på at give dine slimhinder de bedste betingelser for at holde sig normale. Det er svært i forbindelse med overgangsalderen, da det lave niveau af østrogen gør, at slimhinderne bliver tyndere og dermed mere sårbare. De tynde og tørre slimhinder kan også skabe problemer og ubehag under sex.

Det er ikke kun underlivets slimhinder der ændrer sig i overgangsalderen. Tørre øjne er også noget som mange kvinder oplever, hvor dem med kontaktlinser mærker mest til det. 

Der findes heldigvis mange produkter, herunder plejeprodukter, som kan vedligeholde slimhinderne over hele kroppen. Til de vaginale slimhinder, kan du bruge forskellige cremer og gel, som giver fugt og beskyttelse. Vaginal Vitality Cream fra Membrasin er en intimcreme til behandling af tørhed. Cremen indeholder bl.a. havotrn, hyaluronsyre og mælkesyre. Du kan bruge intimcremen fra Membrasin dagligt efter behov. 

Brug aldrig almindelig sæbe, eller sæbe med parfume når du vasker det intime område. Indholdet af parfume og kropssæbers pH-værdi kan skabe ubalance i underlivet. Vælg altid en intimsæbe. Intimsæber er pH-neutrale og fri for duft. Du finder udvalget af intimsæber her.

 

Vitaminer der understøtter normale slimhinder

Som et ekstra led i vedligeholdelsen af din krops slimhinder, er det vigtigt at du får nok af de vitaminer som bidrager til at vedligeholde normale slimhinder. De vitaminer du skal sørge for at få nok af er:

  • Biotin (B8-vitamin)
  • Niacin (B3-vitamin)
  • Riboflavin (B2-vitamin)
  • A-vitamin

B-vitaminerne er vandopløselige og derfor udskilles overskydende vitamin gennem urinen. A-vitamin er fedtopløseligt og lagres i kroppens fedtdepoter, hvilket også betyder, at det er muligt at indtage for meget. Den anbefalede daglige dosis som står på det enkelte produkt, bør aldrig overskrides.

Sortér efter