Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Vitaminpiller – Bliv klogere på, hvad du har brug for

Bliv klogere på de forskellige vitaminer, og find ud af hvilke vitaminpiller du bør vælge.

Vitaminpiller

 

Vitaminer som tilskud

Det kan være svært for mange at finde ud af, hvilken vitaminpille man skal vælge. Der findes utroligt mange forskellige mærker, tabletter, kapsler og indhold. I dag findes alle vitaminer i form af vitaminpiller, eller mere korrekte, tabletter og kapsler.
Det betyder, at du både finder:

Forskellen på de mange tilskud af vitaminer er bl.a. at de enten kommer i form af tablet eller kapsel, at de er vegetabilske eller animalske, samt at de kan være vandopløselige og fedtopløselige – men hvad betyder det så?

Når et vitamin er vandopløseligt, kan det udskilles fra kroppen gennem sved, urin og afføring. Den del af vitaminet som kroppen ikke har brug for, udskilles med det samme. Derfor er det også sjældent at der sker overdosering med vandopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitaminer derimod, optages bedst i forbindelse med samtidigt indtag af fedtholdige fødevarer. I kroppen lagres de fedtopløselige vitaminer, hvorefter kroppen bruger af vitaminet når der er behov for det.

Fedtopløselige vitaminer ses oftere overdoseret da de ikke altid behøves dagligt.  Vandopløselige vitaminer er C-vitamin og alle B-vitaminer. De fedtopløselige vitaminer er A, D, E og K-vitaminerne. 

 

Hvilke vitaminpiller skal du vælge?

Først og fremmest skal du tage højde for, om du er gravid, vegetar, veganer, voksen eller barn. Forekomsten og indholdet af de mange vitaminer varierer nemlig fra produkt til produkt. 

Herunder kan du læse mere om, hvilke vitaminer du bør vælge alt efter din situation:

 

Gravid

Som gravid anbefales du af Sundhedsstyrelsen at tage tilskud af folsyre og D-vitamin. Folsyre bidrager bl.a. til vævsvæksten hos den gravide kvinde, en normal bloddannelse samt celledelingsprocessen. D-vitamin bidrager bl.a. til en normal optagelse af calcium og så spiller vitaminet en rolle i celledelingsprocessen. Alt dette er vigtigt når fosteret og baby udvikles, men lige så vigtigt for moderen, så hun ikke kommer i mangel.
Du kan se vores udvalg af vitamintilskud til gravide her.

 

Bliv endnu klogere på vitaminer til gravide i artiklen "Vitaminer til gravide".

 

Barn

Babyer og børn skal fra de er 2 uger til 4 år, have et dagligt tilskud af D-vitamin. Vælg et D-vitamintilskud i dråbeform som nemt kan indtages af en baby. Vælg aldrig tabletter eller kapsler. Sørg desuden for, at de D-dråber du vælger, er fremstillet og godkendt til indtag af babyer. 

Det er sjældent at børn fra 1-10 år har behov for ekstra vitaminer og mineraler, så længe den mad de spiser, er sund og varieret. Er dit barn kræsen eller er kosten ikke varieret nok, kan du vælge at supplere med en daglig vitaminpille. Vælg et vitamintilskud specielt udviklet til børn her. Ofte er vitamintilskud til børn i form af tyggetabletter eller ”vingummier”. Smagen er af frugt og kan lides af nærmest alle børn. 

 

Læs mere om solskinsvitaminet, D-vitamin.

 

Voksne

Voksne kan som hovedregel tage alle vitaminer. Dog er en sund og varieret kost at foretrække, og et kosttilskud skal altid kun fungere som et supplement. Se udvalget af vitaminer her

 

Vegetarer og veganere

Da mange vitaminer findes i animalske fødevarer, er det vigtigt at både vegetarer og veganere er opmærksomme på, at deres behov for vitamin dækkes korrekt gennem den vegetabilske kost. Er du i tvivl, er et vitamintilskud ideelt. Det gælder ofte vitaminerne: B12-vitamin og D-vitamin.  Vær opmærksom på, at du vælger et vitamintilskud i en vegetabilsk kapsel. Hvis et kosttilskud er vegansk, står det beskrevet ved det enkelte produkt her hos Helsam. 

 

Få endnu flere gode vegetarrråd.

 

Vitamintilskud til 50+

Voksne på 50+ kan have brug for ekstra D-vitamin, samt de der måske spiser mindre end tidligere. Her er et multivitamintilskud relevant, da det dækker det daglige behov for alle vitaminer. Med et multivitamintilskud får du tilskud af vitaminer der bl.a. bidrager til et normal kredsløb, normale knogler, hud, tænder og muskler.

 

Hvor hurtigt virker vitaminpiller?

Det er meget individuelt hvor hurtigt vitaminer virker i kroppen. Det kommer både an på hvor meget du i forvejen har i kroppen, men også om du tager vitaminerne på det rigtige tidspunkt. Generelt tager det op til to måneder før kroppen begynder at reagere på et kosttilskud. Det kan dog for nogle gå hurtigere eller langsommere.

 

Hvornår er det bedst at tage vitaminer?

Det er altid bedst at tage dine vitaminpiller efter et måltid. Tag aldrig vitaminerne på tom mave, da flere af vitaminerne ellers udskilles hurtigt igen. Tag gerne dine vitaminpiller i forbindelse med dagens mest fedtholdige måltid – det er nemlig her de fleste vitaminer optages bedst af kroppen. 

 

Find et stort udvalg af vitaminer hos Helsam

På Helsam.dk og i vores mange butikker finder du et stort udvalg af de forskellige vitaminer, samt multivitaminer. Multivitamintilskud indeholder ikke kun ét vitamin, men mange forskellige, og er sammensat sådan at du ikke får for meget eller for lidt af de forskellige vitaminer. 

Vælg de vitaminer du og din krop har brug for og køb dem online i dag på Helsam.dk, eller besøg os i en af vores butikker. Vi giver gerne gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit køb af vitaminer. 

Vil du gerne se hele vores udvalg af vitaminer så finder du det lige her.

 
Sortér efter