Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Calendula - Morgenfrue

Hvad er morgenfrue, og hvorfor anvendes den smukke blomst i så mange plejeprodukter? Bliv klogere på morgenfruens egenskaber her, og læs alt om den høje, ranke blomst her.

Morgenfrue

Hvad er morgenfrue?

Morgenfrue, også kaldet Calendula, er en blomst der kendes af de fleste. Blomsten findes i flere arter, og vokser bl.a. i Danmarks haver i sommerperioden. Derudover findes morgenfruen i mange andre lande i Europa, samt i Mellemøsten. Morgenfruen er både en flot og velduftende blomst i haven, men anvendes også i et utal af plejeprodukter – men hvad er det morgenfrue kan?
Grunden til at morgenfrue bruges som ingrediens i plejeprodukter er, at morgenfruen er rig på naturlige olier, saponiner, carotinoider og flavonoider. 

  • Saponier stimulerer hudens naturlige collagenproduktion, og bidrager til en ensartet, spændstig og elastisk hud. Collagen er en af de vigtigste byggesten i kroppen og udgør hele 1/3 del af kroppens samlede proteinindhold. 
  • Carotinoider er en antioxidant der beskytter huden og cellerne mod fra radikaler. De frie radikaler er bl.a. forurening, bakterier og skader fra solens stråler. 
  • Flavonoider en dybdevirkende antioxidant, der ligeledes beskytter cellerne mod oxidativt stress. 

Hvad er morgenfrue godt for?

Når morgenfrue tilsættes plejeprodukter, kan cremerne, salverne eller de forskellige lotions bruges til lindring og behandling af mange forskellige hudproblemer. I folkemedicinen er morgenfrue kendt for at være rensende, bakteriedræbende og sårhelende. Derfor har man benyttet udtræk af morgenfrue-ekstrakt og tilføjet til plejeprodukter, for at få udbyttet af de gode egenskaber.
Når du går på opdagelse i det store udvalg af plejeprodukter med morgenfrue, vil du hurtigt se, at der mange steder står calendula i stedet for morgenfrue - det er blot den latinske betegnelse for blomsten.

Morgenfrue mod irriteret hud

Er din hud irriteret, kløende og rød? Dette er symptomer som sensitiv og sart hud ofte får, men med en creme, salte eller lotion med indhold af morgenfrue, kan du effektivt og skånsomt lindre hudirritationerne. Du kan selvfølgelig også bruge et produkt med morgenfrue selvom du ikke har sensitiv hud.
Påfør en creme eller andet med morgenfrue, på det hudområde der er irriteret – evt. flere gange dagligt. Du vil hurtigt opleve hvordan huden beroliges, fugtes og bliver flottere og ensartet.

Morgenfrue mod sår og solskoldning

Morgenfrue er særdeles effektiv til heling af mindre sår, rifter og hudafskrabninger. Desuden kan morgenfrue også bruges i forbindelse med solskoldning, hvor huden er rød, forbrændt og gør ondt. 
Ved at påføre morgenfrue creme, salve eller lotion fremmes hudens heling, samtidig med at smerter og ømhed lindres. 

Morgenfrue mod arp og bleudslæt

Babyer får til tider rød numse som kan være både smertefuldt, ømt og irriterende. Brug en god salve eller creme med indhold af morgenfrue, og oplev hvordan huden hurtigt bliver normal og mindre rød. Påfør morgenfrue salve eller creme på babys rene og tørre numse flere gange dagligt. 
Arp hos babyer skyldes en overproduktion af fedt. Ofte ses arp i hovedbunden og består af døde, afstødte hudceller. Det er vigtigt at behandle arp, da det ellers kan blive værre og ende som en hel skorpe. Morgenfrue er meget effektiv til behandling af arp, hvor huden heles og arpen reduceres.

Morgenfrue til en bedre blodgennemstrømning

Sidst, men ikke mindst, kan morgenfrue bidrage til en bedre blodgennemstrømning i huden. Brug en creme, salve eller lotion til hud der føles kold, eller som ofte er tør eller meget rød. 

Morgenfrue som ingrediens i din madlavning

Morgenfruen er en blomst der kan mange ting. Èn er af den faktisk også kan spises. Morgenfruens blomsterblade har en mild og krydret smag – helt uden at være dominerende. Brug bladene fra morgenfruen i bagning, på kager eller i varme madretter.
Hvis du gerne vil bruge dine egne morgenfrueblade som pynt året rundt, kan du fryse en portion ned og tø dem op når din mad skal pyntes flot. 

Guide: Dyrk din egen morgenfrue

Har du have, altankasser eller kolonihavehus kan du prøve at dyrke din egen morgenfrue. Det er faktisk meget nemt. Mange steder kan du købe morgenfruefrø som blot skal plantes i jorden i én cm dybde i perioden april/maj. Allerede i juni begynder morgenfruen at blomstre, men den fortsætter helt ind i efteråret. 
Bladene kan plukkes når som helst, og skærer du morgenfruerne ned sidst på sommeren, vil nye blomster kunne nå at skyde op inden den visner helt. Har du først haft morgenfruer én gang, vil de komme igen og igen, da de smider frø i løbet af sommeren. Hvis du ikke vil have morgenfruerne mere, kan du blot hakke dem væk når de begynder at spire. 

Sådan dyrker du morgenfrue

Som tidligere nævnt skal morgenfruen sås i april/maj måned. Sørg for at frøene kommer i jorden i en dybde på 1 cm. Du kan vælge at gøde jorden, men kun med lidt gødning. Gøder du får meget, får blomsten mange blade og færre blomster.
Sørg for at vande blomsterne jævnligt – de må meget gerne stå i sol/halvskygge. Når den første nattefrost kommer, vil morgenfruen ikke tage skade. Derfor kan du også opleve at der stadig er enkelte blomster tilbage helt hen i november/december, hvor de lyser flot op i den første mørke. 

Et stort udvalg af produkter med morgenfrue hos Helsam

Hos Helsam finder du alt inden for plejeprodukter, med indhold af den fantastiske morgenfrue. Vælg mellem shampooer, cremer, lotions og salver der alle hjælper din hud i situationer med irritation, skader og ømhed. Du finder også morgenfrue te og morgenfrue blomsterblade – perfekte til din madlavning. 
Se hele vores udvalg af produkter med morgenfrue lige her
 
Sortér efter