Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Gyldenris: søde gule blomster

Hvad er gyldenris og hvad kan det bruges til? Vidste du, at der findes flere arter af gyldenris og at nogle af dem betegnes som invasive? Få mere viden om gyldenris her.

Gyldenris

 

En invasiv plante med gode egenskaber

I naturen findes der forskellige arter af gyldenris, hvor arterne canadisk- og sildig gyldenris betegnes som at være invasiv. Det betyder, at gyldenrisplanternes spredning i naturen er et problem. Gyldenris er invasiv fordi de gror meget tæt og derfor ikke lader andre planter gro og vokse. Gyldenris udskiller desuden et stof som mindsker andre frøs spireevne betydeligt, hvilket resulterer i, at andre planter ikke kan spire i nærheden af gyldenrisen. 

Første gang gyldenris blev fundet i den danske natur, var tilbage i 1866. Før dette havde gyldenris ikke været at finde i Danmark, men efter stigende rejser til Nordamerika, blev planten fragtet hertil. Den eneste måde at fjerne gyldenris på, er ved at grave hele planten op med sine rødder. Skulle du finde gyldenris i naturen, beder myndighederne om, at findestedet indrapporteres.

Hvis først canadisk- eller sildig gyldenris spirer, kan den voksne plante producere op til 10000 frø pr. plante. Måden hvorpå frøene spredes, er ved hjælp af vinden – ligesom mælkebøttefrø. Eftersom planterne producerer så store mængder frø, går det også utrolig hurtigt at invadere områder i naturen – derfor er gyldenris en invasiv plante.

Gyldenris er dog ikke kun en invasiv plante – den har faktisk også nogle mere positive egenskaber. Hvad gyldenris er godt for og hvad det kan bruges til, kan du læse meget mere om herunder.

 

Hvilke slags gyldenris findes der?

I den danske natur findes tre arter af gyldenris: canadisk gyldenris, sildig gyldenris og almindelig gyldenris. Alle gyldenrisarterne tilhører kurveblomst familien og kan findes næsten i al slags jord her i landet. Men hvad er forskellen på de tre arter af gyldenris?

  • Canadisk gyldenris bliver op til 1,5 meter høj, har mange små gule blomster som kun er omkring 3 mm store. Dens blade varierer i størrelse, hvor de største er i bunden af planten og bliver mindre mod toppen. Stænglen har korte ”hår” og er helt runde. Canadisk gyldenris blomstrer i juli til oktober.

  • Sildig gyldenris bliver op til 2 meter høj og har op til 10000 blomster pr plante. Blomsterne kan hver især blive 7 mm i diameter. Sildig gyldenris’ blade er takkede og sidder meget spredt på plantens stængel. 

  • Almindelig gyldenris bliver blot 20-80 centimeter høj – noget mindre end den canadiske gyldenris. Blomsterne er gule og har en diameter på op til 1,3 cm. Bladene er savtakkede og har en fin, ensfarvet grågrøn farve. Den almindelige gyldenris blomstrer i juli til oktober.

 

Hvad kan gyldenris bruges til?

Gyldenris har få anvendelsesmuligheder og bruges primært til te. Når de små blomster fra gyldenrisplanten overhældes med varmt vand, frigiver de en smag som både er let sødlig og let bitter.

Gyldenris te har været kendt i mange år og menes at have en behandlende virkning på problemer i urinvejene - der er dog ingen videnskabelige beviser for at gyldenris har sundhedsmæssige fordele.

De små gyldenris blomster kan købes i poser hvor de er tørret og klar til brug i din te.

 

Er gyldenris giftig?

Nej, gyldenris er ikke giftig. Der sker derfor ikke noget hvis du spiser blomsterne, eller hvis dit barn eller kæledyr spiser fra planten. 

 

Hvor findes gyldenris?

I Danmark findes både de invasive arter af gyldenris, men også den helt almindelige gyldenris. Canadisk gyldenris og sildig gyldenris vokser i større klynger, mens almindelig gyldenris aldrig vokser tæt. Derudover har almindelig gyldenris savtakkede blade, og bladene er større end hos den canadiske- og sildige gyldenris. Når gyldenris blomstrer, får den mange små og gule blomster.
Sortér efter